Profesii

Cum a evoluat pensia medie a românilor în ultimii trei ani

Cum a evoluat pensia medie a românilor în ultimii trei ani
21.12.2013, 16:15 1416

Valoarea pensiei medii a crescut în ultimii trei ani cu mai puţin de 7%, până la 809 lei pe lună, ceea ce înseamnă că, în termeni reali, pensionarii nu au resimţit creşterea din cauza inflaţiei, potrivit datelor INS/

O situaţie interesantă o arată diferenţa de valori dintre pensiile pentru limita de vârsta şi pensiile anticipate (care se fac cu cel mult 5 ani înainte de vârsta legală de pensionare şi care presupun un stagiu de cotizare de minimum opt ani): în ultimii trei ani, beneficiarii de pensii anticipate au avut pensii mai mari decât pensionarii care au ieşit la vârsta legală de pensionare. În trimestrul III al acestui an, pensia medie pentru pensionarii din categoria limitei de vârstă a fost de 915 lei, iar cea pentru pensionările anticipate a fost de 992 lei.

Deficitul la bugetul de pensii a fost de 3 miliarde de euro anul trecut, iar în primele trei trimestre ale acestui an a început să scadă, tocmai din motivul reducerii numă­rului de pensionari şi al creşterii încasărilor din contribuţii sociale.

Condiţiile mai restrictive de pensionare anticipată, elimi­narea fraudelor din rândul pensionărilor de invaliditate, precum şi creşterea vârstei de pensionare au condus la o scădere a numărului de pensionari din asigurări sociale de stat în ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Numărul de pensionari a ajuns la 5,39 milioane de persoane în trimestrul III al acestui an, fiind cu aproape 70.000 mai mic decât cel înregistrat în trimestrul III din anul precedent şi cu 173.000 de persoane mai redus decât cel înregistrat în perioada similară din 2011.

 

Citiţi şi:  Reforma pensiilor a condus la „dispariţia“ a peste 170.000 de pensionari din statistici în ultimii trei ani

           

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO