Profesii

Cum a încercat un american cu o avere de 40 mil. $ să convingă câteva sute de români să intre în afacerea sa: Nu veţi ajunge niciodată bogaţi ca simpli angajaţi

Cum a încercat un american cu o avere de 40 mil. $ să convingă câteva sute de români să intre în afacerea sa: Nu veţi ajunge niciodată bogaţi ca simpli angajaţi

Autor: Adelina Mihai

27.02.2011, 23:58 1298

"Dacă vei lucra toată viaţa pentru o companie, nu vei ajungeniciodată bogat", acesta a fost mesajul prin care Nathan Ricks,americanul care a făcut o avere de 40 de milioane de dolari îndomeniul network marketing-ului (marketing în reţea), a încercat săconvingă câteva sute de români că deschiderea unei afaceri esteprincipala modalitate de a face cu adevărat bani. Ricks a fostprezent la finele săptămânii trecute la Bucureşti, unde a prezentatmodelul de business al companiei Nu Skin, cu venituri anuale de1,54 miliarde de dolari în toate cele peste 50 de ţări în careactivează.

În opinia lui Ricks, există trei modalităţi prin care poţi săfaci afaceri: prima este să cumperi sau să începi o afacere mică(însă riscul e să pierzi foarte mulţi bani, deoarece în SUA, deexemplu, rata de faliment este de aproape 75% în primii cinci anide la demararea acestui tip de afacere); a doua modalitate estecumpărarea unei francize - o afacere mai puţin riscantă, pentru că75% din cei care cumpără franciza reuşesc să facă bani, deoarecefolosesc un sistem demonstrat, iar toate greşelile de business aufost scrise în manualul de franciză ( dar care are ca principaldezavantaj faptul că deţinătorul francizei trebuie să plăteascăpentru totdeauna, lunar, o sumă de bani); a treia modalitate (şicea folosită de compania sa - Nu Skin) este construirea unei reţelecare să preia avantajele unei francize, dar pentru care să nu seplătească lunar o taxă.

"În SUA, din 100 de persoane cu vârsta de până în 65 de ani,majoritatea nu sunt mulţumiţi de cât câştigă pentru că nu le ajungbanii, 16% mor până la 65 de ani, iar numai 1% sunt bogaţi. Eibine, scopul meu este să explic cum ajungi să fii unul dintre cei1%: majoritatea dintre aceştia (75%) au dezvoltat afaceri proprii,numai 5% s-au îmbogăţit din bonusurile din vânzări de pe WallStreet sau din brokeraj", a spus Ricks.

Există cinci puncte-cheie la care trebuie să te uiţi atunci cândvrei să deschizi o afacere. Primul îl reprezintă adaparea latendinţele de pe piaţă - "Trend is your friend" - , a spus Ricks,care a dat drept exemplu compania sa, care a reuşit să observe căsperanţa de viaţă a oamenilor a crescut la 80 de ani (de la osperanţă medie de viaţă de 40- 45 de ani, cum era în urmă cu 100 deani) şi de aceea s-a focusat pe produse şi tehnologiiantiîmbătrânire. Al doilea îl reprezintă crearea unui produs unicşi exclusiv, al treilea este cooptarea unui partener internaţionalîn afacere, după care urmează elaborarea unui plan de compensaţiipentru cei care lucrează în companie, iar ultimul punct estereprezentat de acţionarea la timpul potrivit.

Acestea au fost punctele-cheie ale unui discurs de o oră şi 15minute prin care milionarul american a încercat să convingă câtevasute de români să plătească câte 1.000 de euro pentru a primipachetul de franciză al Nu Skin, companie listată la bursa din NewYork şi clasată de revista Forbes în top 100 al celor mai onestecompanii din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO