Profesii

Cum s-a văzut creşterea salariului minim în statisticile europene: România are cea mai mare creştere procentuală a costului cu forţa de muncă din UE în T1

România mai are particularitatea unei ponderi foarte mari (mai mult de 30%) a salariaţilor plătiţi la nivelul salariului minim, astfel că majorarea decisă prin hotărâre de guvern a avut impact semnificativ asupra veniturilor angajaţilor

România mai are particularitatea unei ponderi foarte mari (mai mult de 30%) a salariaţilor plătiţi la nivelul salariului minim, astfel că majorarea decisă prin hotărâre de guvern a avut impact semnificativ asupra veniturilor angajaţilor

Autor: Adelina Mihai

19.06.2017, 00:08 1069

Majorarea salariului minim cu 38% în ultimul an (de la 1.050 de lei brut, cât era în ianuarie 2016, la 1.450 de lei brut/lună de la începutul acestui an) şi ponderea mare a salariaţilor plătiţi cu salarii mici au plasat România pe primul loc în Uniunea Europeană la indicatorul creşterii costului cu forţa de muncă în primul trimestru al acestui an prin comparaţie cu anul trecut.

„În primul trimestru din 2017, cele mai mari creşteri ale costului orar cu forţa de muncă la nivelul întregii economii s-au înregistrat în România (+17,2% faţă de primul trimestru din 2016), Ungaria (+11,7 %), Bulgaria (+10,1%), Lituania (+9,9%) şi Letonia (+9,1%). Scăderi au fost înregistrate în Finlanda (-2,7%), Luxemburg (- 0,1%) şi  Olanda (-0,1%)“, arată raportul Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

La nivelul tuturor celor 28 de state membre ale UE, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 1,7% în primul trimestru al anului prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Creşterea salariului minim, majorările salariale din sectorul public, dar şi deficitul de personal care a condus la o competiţie mai mare pentru candidaţi au fost principalii factori care au influenţat creşterea salariilor din ultimul an şi, implicit, creşterea cos­turilor angajatorilor cu forţa de muncă.

Cu toate acestea, cele mai recente date ale Eurostat – aferente anului 2016 – arată că angajatorii din România au aproape cele mai scăzute costuri cu personalul din Uniunea Europeană.

Astfel, un angajator din România are costuri totale, în medie, de 5,5 euro pe oră cu un salariat în România (adică 880 de euro pe lună - care include toate contribuţiile şi impozitele plătite aferente angajatului şi angajatorului, plus salariul net al angajatului), de cinci ori mai mici decât media la nivelul UE, care este de 25,4 euro pe oră (adică 4.064 euro pe lună). Spre comparaţie, în Germania costul mediu al unui angajator cu forţa de muncă este de 5.280 de euro pe lună, în Franţa de 5.700 de euro pe lună, în Ungaria de 1.328 de euro pe lună, iar în Polonia de 1.376 de euro pe lună.

În plus, prin comparaţie cu alte state europene, România mai are particularitatea unei ponderi foarte mari (mai mult de 30%) a salariaţilor plătiţi la nivelul salariului minim, astfel că majorarea decisă prin hotărâre de guvern a avut impact semnificativ asupra veniturilor angajaţilor, iar efectul s-a văzut imediat în creşterea consumului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO