Profesii

Cum să-ţi construieşti o carieră internaţională

Cum să-ţi construieşti o carieră internaţională

Autor: Adelina Mihai

13.02.2012, 00:05 4487

Cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională, redactarea unul CV în mod profesionist, obţinerea unor certificări recunoscute în străinătate şi o bună cunoaştere a industriei din ţara respectivă sunt principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere tinerii care vor să-şi construiască o carieră pe plan internaţional.

"Atunci când aplică pentru o poziţie în străinătate, tinerii români trebuie să fie atenţi nu numai la îndeplinirea cerinţelor obligatorii de cunoaştere a domeniului de specialitate în care vor lucra, dar şi la redactarea corectă a CV-ului, dezvoltarea abilităţilor pe care le caută un recruiter la un astfel de candidat şi informarea corectă cu privire la toate aspectele presupuse de acel job. De exemplu, înainte de a accepta o ofertă salarială avantajoasă la prima vedere, candidaţii trebuie să se informeze asupra costului vieţii în ţara respectivă", susţine George Samoilă, project manager al portalului de carieră Hipo.ro. El a adăugat că mai trebuie luate în considerare cheltuielile legate de cazare, mâncare, utilităţi, dar şi faptul că unii angajatori nu acoperă costurile asigurărilor de sănătate sau impozitele suplimentare anuale.

Pentru cei care îşi doresc să se angajeze în Marea Britanie, domeniile în care se fac preponderent angajări în perioada următoare sunt domeniul bancar, inginerie şi retail. De asemenea, oportunităţi de carieră se regăsesc şi în sectorul public. Franţa şi Ungaria continuă să recruteze specialişti IT, iar cei care doresc să înceapă o carieră în afara ţării în domeniul bancar au şanse de a se angaja în Franţa, Germania, Ungaria, Polonia şi Marea Britanie.

Pasul cel mai important în pregătirea unei cariere internaţionale este, indiscutabil, pregătirea CV-ului, cartea de vizită prezentată angajatorilor.

"CV-ul este, în 90 % din cazuri, singura mo­dalitate de convingere că sunteţi persoana potrivită dacă jobul pe care îl doriţi este în străinătate. Însă o cerere de angajare formată din CV şi o scrisoare de intenţie este o strategie şi mai bună pentru a atrage atenţia recrutorului", spune Sonia Dan, coordonator PR al platformei de recrutare Tjobs, care reuneşte în prezent 180.000 de anunţuri de angajare ale companiilor din străinătate.

Ea a mai precizat că agenţiile de recrutare au atât de multe solicitări încât, pentru a le face faţă, au creat un sistem de recrutare specific, în care CV-urile candidaţilor joacă rolul principal. "Pentru agenţiile de recrutare există 3 criterii principale după care acceptă / resping CV-urile, conform ultimului sondaj realizat de portalul Tjobs.ro: după limbile străine vorbite de aplicant, după nivelul de studii şi după certificările obţinute de candidat, toate în funcţie de menţiunile din CV", mai spune Sonia Dan, care îi sfătuieşte pe candidaţi să completeze toate aceste câmpuri din CV.

Cei care îşi doresc o carieră internaţională trebuie să acorde o foarte mare atenţie perfec­ţionării limbilor străine, să aplice doar pentru acele joburi care se potrivesc experienţei lor.

"Am observat că mulţi candidaţi nu acordă foarte mare importanţă limbilor străine. În plus, în funcţie de domeniul de activitate în care activează, trebuie să identifice drumul cel mai scurt către a obţine o astfel de experienţă. De exemplu, cel mai simplu pot fi accesate astfel de joburi plecând cu un contract la compania-mamă a actualului angajator sau la o subsidiară a acestuia din lume sau prin burse, care în general se concretizează şi cu o experienţă de muncă", susţine Cristina Popescu, managerul firmei de recrutare QPAS.

În opinia Adelei Marin, directorul executiv al firmei Complete Training, este important ca, înainte să aplice pentru un job în străinătate, candidaţii să studieze piaţa în care vor să lucreze.

"De asemenea, ar trebui să acceseze anumite cursuri care au recunoaştere internaţională, să îşi traducă şi legalizeze toate documentele, să nu plece până când nu au un contract de muncă sigur. Mai mult, este important să verifice dacă există un model de CV agreat de compania respectivă. Apoi, CV-ul trebuie tradus într-o limbă de circulaţie in­ter­naţională. Este obli­gatorie scrisoarea de in­tenţie, personalizată", mai spune Adela Marin.

Certificările recunoscute internaţional, avantaje la recrutare

Pe lângă datele incluse în mod normal într-un CV de aplicare pentru un post din România, CV-ul unui candidat pentru o poziţie în străinătate trebuie să conţină: studii în străinătate, cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională, cunoaşterea limbii locale (opţional, în funcţie de ţară), deţinerea de certificări recunoscute internaţional.

"Anumite culturi sunt mai conservatoare cu privire la propria limbă, iar angajatorii se aşteaptă ca un candidat străin să cunoască la nivel mediu limba ţării respective. De exemplu, pentru a se angaja în Franţa, Germania sau Italia, candidatul trebuie să vorbească limba locală. O bursă de studiu în străinătate este un alt element important pentru un CV eligibil", mai spune George Samoilă de la Hipo.ro.

Cei mai căutaţi candidaţi români de către recruiterii din străinătate sunt cei care corespund nivelului de "specialişti".

Aceştia, pe lângă competenţele tehnice solide şi abilităţile cerute de job, de care trebuie să dea dovada, trebuie să fie adaptabili unui mediu multicultural, să aibă o motivaţie şi determinare solidă pentru relocare.

"Un CV îmbunătăţit cu o experienţă internaţională va fi apreciat de către un angajator din ţară, în special de companiile multinaţionale, pentru care o astfel de experienţă este extrem de utilă având în vedere similitudinea mediilor de lucru", mai spune Cristina Popescu de la QPAS.

Până la uniformizarea sistemului de învăţământ la nivel global, care să permită o internaţionalizare a pieţei forţei de muncă, angajatorii vor cere probe ale aptitudinilor deţinute de candidaţi.

"Pentru ca aptitudinile unui candidat din România să aibă relevanţă la nivel global, este necesară deţinerea unei certificări internaţionale, diplome care să fie recunoscute în ţara în care plănuieşte să lucreze. De exemplu, deţinerea unei certificări ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) va demonstra abilităţile profesionale în contabilitate în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite", mai spune George Samoilă.

Adevărata carieră internaţională se formează într-o cultură diferită

Mobilitatea la nivel internaţional variază în funcţie de aria profesională. Astfel, există domenii care, prin caracterul lor universal şi aplicabil internaţional, permit specialiştilor să lucreze în orice ţară. Este cazul specialiştilor IT, a căror activitate nu este substanţial modificată dacă lucrează într-o ţară sau în alta.

"De exemplu, prin proiectul EURO IT Expedition, 15 specialişti IT din România au şansa de a lucra ca traineri şi consultanţi IT în Marea Britanie, Franţa sau Germania pentru una dintre cele mai mari companii din industria aerospaţiala la nivel global. La polul opus se află sectorul financiar sau cel juridic, domenii în care profesioniştii trebuie să cunoască specificul local al industriei pentru a putea profesa într-o ţară străină", mai spune George Samoilă.

Printre abilităţile evaluate de recruiteri în procesul de selecţie a candidaţilor pentru un job internaţional se numără: capacitatea de adaptare, flexibilitatea, deschiderea interculturală, atenţia la detalii, spontaneitatea şi sociabilitatea.

Pentru a fi cât mai aproape de zona lor de confort, majoritatea românilor care doresc să lucreze în străinătate se orientează mai ales spre Europa de Vest, SUA, zona occidentală în general. "Dar adevărata ocazie de a dobândi aptitudinile necesare construirii unei cariere internaţionale este prin acceptarea unei provocări profesionale cum ar fi lucrul într-o cultură total diferită de cea românească. Oportunităţile de angajare pe continentul asiatic sau african constituie pentru tinerii profesionişti din România o bună ocazie pentru a-şi dezvolta capacitatea de adaptare şi de relaţionare interculturală", mai spune George Samoilă.

El a mai dat ca exemplu proiectul Career Journey to Africa, care oferă trainerilor vorbitori de limbă franceză şi engleză din România şansa unei experienţe profesionale internaţionale inedite. "Timp de 16 luni, aceştia vor avea ocazia să călătorească în mai multe oraşe din Africa pentru a susţine prezentări în diferitele filiale ale unei companii specializate în transport internaţional. Deschiderea şi abilităţile câştigate în urma unei astfel de experienţe îl vor recomanda ulterior pe posesorul lor drept un candidat valoros pentru un job în orice companie globală", mai spune Samoilă.

Ce trebuie să conţină în plus un CV pentru un job în străinătate?

  • studii în străinătate (burse, stagii etc.)

  • cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională

  • cunoaşterea limbii locale (opţional, în funcţie de ţară)

  • deţinerea de certificări recunoscute internaţional

Abilităţi căutate de recruiteri la candidaţii care vor un job în străinătate

  • capacitate de adaptare

  • flexibilitate

  • deschidere interculturală

  • atenţie la detalii

  • spontaneitate

  • sociabilitate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO