Profesii

Cum va arata piata muncii in 2010

Cum va arata piata muncii in 2010
17.01.2010, 23:30 232

Una dintre cele mai vizibile masuri cu impact direct asuprapietei muncii in acest an este concedierea a 100.000 de bugetari,avand in vedere ca Guvernul a anuntat inca de la finele anuluitrecut ca este nevoie de o restructurare in administratia publica,ca urmare a conditiilor din acordul cu FMI.
"Cel putin in urmatoarele luni nu prevad niciun fel de imbunatatirea pietei muncii din Romania, pentru ca exista unele sectoare, cumeste cel al constructiilor, unde activitatea este suspendata inaceasta perioada. In urmatoarele 3- 4 luni este putin probabil samai vedem cresteri pe piata muncii, cu exceptia ratei somajului",sustine Cezar Coraci, presedinte al confederatiei patronale acompaniilor din industrie UGIR 1903. El a mai precizat caintreprinderile care au reusit sa supravietuiasca anul trecut vorparcurge cea mai grea perioada in urmatoarele sase luni, pentru caabia atunci se vor resimti efectele crizei si in randulpopulatiei.
"Este posibil ca somajul sa creasca, cel putin in prima jumatate aanului, inertial, ca urmare a inchiderii unor companii sibusinessuri care de fapt dadeau semne in acest sens din 2009",spune Sorin Faur, HR Services Director in cadrul companiei de auditsi consultanta BDO Romania.
Rata somajului a atins 7,8% in ultima luna a anului trecut, iar2009 s-a incheiat cu un numar total de aproape 710.000 de someri,potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei deMunca (ANOFM). Autoritatile au prognozat o rata a somajului inscadere cu pana la 7,3% in 2010, ceea ce inseamna ca pana la fineleanului vom avea cu 65.000 mai putini someri decat in prezent. Suntrealiste aceste estimari? "Prognoza de 7,3% pentru finele anuluieste realista, in principal ca urmare a asteptatelor conditiieconomice mondiale si regionale din al doilea semestru al lui 2010imbunatatite, dar numai cu conditia ca economia romaneasca sareuseasca sa se «branseze» la acest trend mondial", mai spune Faur.O alta posibila explicatie ar putea fi aceea ca le expira perioadaacordarii de indemnizatie de somaj celor care au intrat in somajanul trecut.

Am putea vedea miscari de protest
Disponibilizarile masive din sistemul public, o masura luata peultima suta de metri de guvernanti ar putea da nastere la efectenegative pe o piata a muncii destul de afectata. Daca 2009 esteanul in care mediul privat a renuntat la cei mai multi angajati,anul acesta a venit si randul bugetarilor, care nu dau deloc inapoiatunci cand drepturile nu le sunt respectate.
"Cu siguranta vor exista miscari sociale din partea bugetarilor,pentru ca se fac destul de multe reduceri de costuri inadministratia publica, iar protestele nu vor intarzia sa apara",mai spune Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei derecrutare Lugera&Makler.
Personalul bugetar nu va incasa premii in 2010 si va compensa muncasuplimentara doar cu ore libere acordate intr-o perioada mai marede timp, pentru reducerea cheltuielilor de personal, potrivitproiectului de buget pe 2010. Inca de la sfarsitul anului trecuts-au facut reduceri de costuri cu angajatii de la stat, care aufost trimisi in concediu fara plata pana la opt zile, pentrurealizarea unei reduceri a fondului de salarii cu pana la15,5%.
"Este greu de spus cu certitudine daca aceste dificultati se vorconcretiza in miscari sociale, deoarece sunt si alti factoriimplicati, cum ar fi, de exemplu, capacitatea economiei de a-iabsorbi. Cert este ca atata timp cat exista alernative si supape dedepresurizare sociala, nu vor aparea miscari de strada", mai spuneFaur. El a mai precizat ca bugetarii concediati ar putea fiabsorbiti de serviciile adiacente tot din sectorul public, inconsultanta sau in alte companii care lucreaza in general cu statulsi unde este nevoie de oameni care cunosc sistemul public dininterior, care reusesc sa se adapteze la cerintele mediuluiprivat.

Salariile sunt inghetate. Cine a avut de facut reducerisalariale, le-a facut in 2009
Nici angajatii, dar cu atat mai putin angajatorii, nu se asteaptala cresteri salariale anul acesta, insa scaderi semnificative nu sevor observa in veniturile angajatilor ramasi. Reduceri vor fi insapentru ofertele salariale pentru noii angajati, care vor primisalarii mai mici fata de cele pe care le-ar fi obtinut acum un ansau doi in urma, din cauza dezechilibrului dintre cererea si ofertade pe piata fortei de munca.
"Nu exista niciun motiv pentru care angajatorii sa creascasalariile. Ele vor ramane la nivelul anului trecut, chiar daca s-aufacut reduceri", explica Iuliana Stan, business unit manager incadrul companiei de consultanta organizationala Human Synergistics.In luna noiembrie a anului trecut, salariul mediu net a scazut cu0,7% fata de luna precedenta, ajungand la 1.366 de lei (325 deeuro), pe fondul zilelor de concediu fara plata acordatebugetarilor.
"Anumite scaderi vor mai veni din pierderea unor beneficii siprime, insa pe fond cea mai mare parte a companiilor au facutrestructurarile salariale necesare deja din 2009. Acolo unde vor ficresteri salariale, vor fi mai degraba punctuale, legate strict deanumite performante individuale", adauga si directorul peserviciile de HR de la BDO.
Previziunile nete de angajare ale companiilor locale sunt incanegative pentru primele luni ale anului, numarul angajarilor fiindmai mic decat numarul concedierilor, potrivit unui studiu al firmeide recrutare Manpower, insa rezultatele nu difera prea mult desituatia de la finele anului trecut. "Exista semnale ca piatafortei de munca incepe sa se stabilizeze. Cei aflati in cautareaunui loc de munca in sectorul finante, asigurari si servicii deafaceri se pot astepta la cel mai puternic ritm de angajare inurmatoarele trei luni", spune Eliza Nechifor, coordonator pemarketing si comunicare in cadrul firmei de recrutare Manpower.Numai 10-15% din companiile locale vor face angajari anul acesta,spun specialistii, iar noile angajari se vor face mai ales pentruinlocuirea celor plecati sau se vor face angajari temporare pentruactivitatile sezoniere.
"Surprize placute pot aduce insa in a doua parte a anuluiconstructiile (cu o serie de sectoare adiacente) si domeniulimobiliar, daca programul "Prima casa" extins la domeniulconstructiilor noi va avea succesul scontat", explica Faur.
Prima jumatate a anului seamana destul de bine cu cea din 2009, iaro revigorare va avea loc abia din septembrie, mai spunrecruiterii.
Mediul privat are mai putin cu 430.000 de salariati fata de toamnaanului 2008.
"Daca a fost nevoie sa se faca restructurari, cred ca s-au facut intimpul panicii din 2009. Anul acesta, nu am auzit de alte intentiide restructurare in cadrul companiilor pentru care lucram", maiprecizeaza Iuliana Stan. Companiile au avut mai multe initiativespre sfarsitul anului trecut in ceea ce priveste investitiile inproiectele de consultanta, iar cei care activeaza pe aceasta piataspun ca lucrurile au inceput sa se miste si anul acesta. "Am avutdoua saptamani pline de intalniri de la inceputul anului, unelepentru proiectele incepute in 2009 si altele noi, insa nu se stiedaca se vor concretiza", adauga Stan.
Si jucatorii de pe piata de training, estimata la 25- 30 mil. deeuro anul trecut (in scadere cu 30 - 35% fata de 2008), spun cainca de la sfarsitul anului au fost semne ca piata a inceput sa sedezmorteasca si sunt convinsi ca programele lor- adaptate la criza- vor fi cautate de angajatori.

Angajatii vor tine cu dintii de job, iar absolventiiabia isi vor gasi de lucru
Un alt trend care va continua si anul acesta este legat decomportamentul angajatilor, care se vor mentine pe pozitii si vorincerca sa fie mult mai competitivi pentru siguranta locului demunca.
"Vom continua si in 2010 sa vedem sute si mii de candidati aplicandpentru un singur job, ceea ce va pune in continuare presiune peangajatori (desi paradoxal) in vederea gasirii celor mai potriviticandidati in imensa masa a aplicantilor (unii disperati)", maispune Faur. Numai pe site-ul de recrutare eJobs exista, in medie,1.500 de aplicanti pentru un job disponibil, potrivit informatiilorfurnizate de reprezentantii companiei.
O alta tendinta este reducerea sanselor de angajare pentruangajatii slab calificati sau absolventii de facultate, pentru caangajatorii prefera sa aleaga candidatii mai bine pregatiti, careacum sunt disponibili si care ar accepta joburi pe care altadata lerefuzau.
"Incerc de cateva luni sa-mi gasesc un loc de munca, dar nureusesc, pentru ca sunt putine joburi disponibile si nimeni nu maiangajeaza fara experienta. Eu as lucra acum si pe un salariu de 700de lei, mai mic decat cel al colegilor care s-au angajat in aniitrecuti si care castigau la inceput 1.000 de lei lunar", spuneAdriana, 22 de ani, studenta in an terminal la comunicare.Pretentiile salariale ale candidatilor au scazut: daca in 2008cereau intre 400 si 450 de euro pentru un job de entry-level invanzari, de exemplu, acum cei care aplica pentru aceasta pozitiesolicita intre 200 si 300 de euro, potrivit reprezentantilorsite-ului de recrutare MyJob.

Ultimul an In care pot fi atrase fondurile europene din2007
Companiile private, institutiile publice si ONG-urile care au depussi au castigat proiecte in 2007 pentru finantare europeana dinfondurile pentru resurse umane mai au un singur an in care potatrage cele 190 mil. euro ramase.
Pana acum, in conturile beneficiarilor au ajuns numai 70 mil. euro,in conditiile in care maximul sumei care poate fi absorbita este de260 mil. euro din alocarile pentru 2007, potrivit datelor de laAMPOSDRU, autoritatea de management care gestioneaza cele 4,2miliarde de euro pentru resurse umane, disponibile pana in 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO