Profesii

Curând angajaţii vor putea lucra legal de acasă: Guvernul vrea să reglementeze tele-munca

Curând angajaţii vor putea lucra legal de acasă:...

Autor: Ştefan Stan

13.06.2017, 16:48 1721

Guvernul a lansat marţi în dezbatere publică proiectul de lege privind reglementarea telemuncii - munca de la distanţă, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Ministerului Muncii. 

Potrivit proiectului de lege, tele-muncă ar fi definită ca o forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta.

Pentru a se putea încadra în incidenţa legea telemuncii, trebuie respectate o serie de condiţii: activitatea se desfăşoară în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, etc,  activitatea în regim de teleworking se desfăşoară cel puţin o zi pe lună,  salariatul şi-a exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adiţional la acesta, după caz.

Tele-salariaţii ar urma să îşi organizeze programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern şi/sau contractului colectiv de muncă.

Este interzisă efectuarea de ore suplimentare de către tele-salariaţi, iar angajatorul poate să verifice activitatea tele-salariatului. 

Vedeţi AICI proiectul de lege integral 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO