Profesii

Cursurile online, alternativa la cele face-to-face si la distanta

03.03.2003, 00:00 76

Libertatea de miscare pe care o ofera sistemul de educatie online face ca aceasta sa castige tot mai mult teren in detrimentul sistemului clasic. Cursurile online ofera posibilitatea ca fiecare cursant sa-si stabileasca propiul ritm de studiu sub directa indrumare a trainerului, fara sa mai astepte formarea unei clase. In plus, pentru a studia online nu este neaparata nevoie sa stai conectat la internet tot timpul. Este de ajuns sa printezi materialul de curs aferent.
"Cursurile online reprezinta o alternativa atat la clasicele cursuri prin corespondenta, cu care se aseamana in mare masura, cat si la cursurile clasice, face-to-face. De la primele au luat liberatatea stabilirii propriului program, fiind astfel perfecte pentru persoanele ocupate, care lucreaza si nu au timp sa frecventeze cursurile face-to-face, iar de la cursurile clasice face2face au luat <prezenta> profesorului, chiar daca <virtuala> si/sau mediata", spune Ana Maria Popescu, managerul educational al companiei Direct Learning Systems (DLS)), una dintre companiile care ofera astfel de cursuri.
Pachetelul de curs adus de postas in fiecare luna devine astfel desuet fiind inlocuit de mijloacele moderne de comunicare.
"Materialul de curs devine un fisier accesibil de oriunde exista un calculator conectat la Internet, testele se sustin online, temele pentru acasa se trimit prin e-mail. Timpul necesar finalizarii unui curs se reduce astfel la mai mult de jumatate, iar interactiunea permanenta cu profesorul usureaza intelegerea noilor concepte. Caci in clasa virtuala, ca si in clasa <reala> profesorul este prezent, alaturi de cursant, gata sa-i raspunda la orice intrebare sau nelamurire", a spus Cristian Banu, directorul tehnic al companiei.
El a adaugat ca, deocamdata dialogul cu profesorul se poarta asincron prin intermediul unui forum de discutie (spatiu de seminar) si sincron prin intermediul unei camere de discutie/chat. "Pe masura ce Internetul romanesc se va dezvolta si conexiunile cu banda larga vor fi mai numeroase, profesorul va fi si "vizibil", prin introducerea unui video-chat", a mai spus reprezentantul DLS.
In acest moment portalul educational propriu al companiei, www.CursuriOnline.ro., ofera noua cursuri (Limbajul HTML, Programare C++, Programare Delphi, Elemente de marketing, Vanzari, Comunicare cu presa 1 - Comunicatul de presa, Comunicarea cu presa 2 - Purtatorul de cuvant, Strategii economice 1 - Elemente fundamentale si Fotografie), urmand ca saptamana aceasta sa mai fie adaugate inca trei. Pretul cursurilor variaza intre 40 si 300 de dolari.
La finalul cursului se acorda o diploma si o scrisoare de recomandare din partea indrumatorului catre orice angajator din tara sau strainatate.In plus, pe site exista posibilitatea inscrierii CV-ului intr-o baza de date pusa gratuit la dispozitia angajatorilor, care, la randul lor, pot publica, tot gratuit anunturi de angajare.
Pe langa cursurile proprii, DLS a incheiat o serie de acorduri cu institutii de invatamant din strainatate. "Cel mai important parteneriat este cel incheiat cu national American university, o universitate americana multi-campus, unul dintre pionierii educatiei online in America. Cu ajutorul DLS oricine se poate inscrie acum la cursuri universitare si post-universitare in America. Cursurile se desfaoara tot in sistem online, iar pretul este de 300 de dolari pe modul de curs", spun oficialii DLS.
Un alt parteneriat a fost incheiat cu Oxford Open Learning, care permite cursantilor din Romania sa studieze prin corespondenta cursurile unuia dintre cei mai importanti furnizori de cursuri din Marea Britanie. Aceste cursuri acopera sfera afacerilor, costul lor fiind de 200 - 500 de dolari.
Pentru cei care doresc sa studieze o limba straina  in mediul ei natural, DLS a incheiat o serie de acorduri cu scoli din Anglia, Spania, Franta si Italia. Cursantii au posibilitatea sa fie gazduiti de familii din tara respectiva. Cu tot cu gazduire, un sejur de 2 saptamani costa in jur de 450 de dolari/persoana (transportul nu este inclus). Cea mai ieftina destinatie este Spania (un sejur costa circa 400 de dolari/persoana, iar cea mai scumpa este Anglia unde un sejur se apropie de 600 de dolari). Preturile sunt pentru cazare in gazda la familii din tara respectiva, in regim de demipensiune, in camere individuale. In cazul in care se opteaza pentru hotel, pretul cazarii creste cu 20-30%.
Printre furnizorii de educatie in sistem online se numara si Academia Online  care ofera pe siteul www.academiaonline.ro o serie de cursuri gratuite grupate pe diverse domenii. Pe site sunt disponibile opt cursuri printre care se numara Comunicare, Creativitate, Web Design sau Gramatica limbii engleze. De asemenea, cursuri online gratuite sunt oferite si de Junior Achievement Romania. Cursurile pot fi parcurse de persoanele care au studii superioare, dar fara o pregatire economica de specialitate. Astfel, la adresa http://domino.kappa.ro/ja/scoalaonline.nsf sunt disponibile doua cursuri: curs de educatie antreprenoriala (care are  noua module: Spiritul antreprenorial; Ce exista pe piata; Alegerea produselor/serviciilor; Cum se infiinteaza o societate comerciala; Cum se face un plan de afaceri; Fiscalitate; Administrarea unei societati comerciale; Lichidarea companiei si Etica in afaceri) si Curs de economie de piata (care are tot noua module: Spiritul antreprenorial; Cum se face un plan de afaceri; Fiscalitate; Economia de piata; Etica in afaceri; Dezvoltarea produsului; Promovarea si vanzarea unui produs; Fundamente ale vanzarilor si Cum sa fiu consumator educat).
In acest domeniu mai activeaza si compania Timsoft care organizeaza cursuri online in domeniul IT. Pe site-ul www.timsoft.ro sunt disponibile cursurile C/C++, Java, HTML/Javascript, CGI/Perl, SQL, PHP, XML, Dreamweaver MX, Flash MX, C#, UNIX, Visual C++, J2EE, Managementul proiectelor sofware. Din 1 mai compania va organiza o noua serie de cursuri de Java pentru profesori de Informatica. Pretul unui curs este de 75 de dolari.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO