Profesii

Dăncilă, drept la replică: România nu se poate guverna cu glumiţe, ci cu acţiuni ferme şi concrete

Dăncilă, drept la replică: România nu se poate...

Autor: Gabriel Pecheanu

27.06.2018, 18:19 118

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul dezbaterilor la moţiunea de cenzură, în Parlament, că Opoziţia nu poate conduce România cu glumiţe, cu un concurs de ţipete şi cu mesaje care îndeamnă la ură sau violenţă, ci cu acţiuni ferme şi concrete 

"Credeam că aţi învăţat că aveţi nevoie de voturile românilor şi nu de un concurs de ţipete. Domnule Barna, aţi vorbit de valori europene. Vă reamintesc că atunci când am prezentat primul program pentru preşedinţia Consiliului UE, program urmărit de toate statele membre, dumneavoastră făceaţi circ pe holurile Parlamentului. Toţi aomenii de bună credinţă au înţeles cât de multă atenţie acordaţi UE. Care este România dumneavostră, domnule Barna? Cea în care loviţi în bătrâni, cea în care bruscaţi un deputat, cea în care îndemnaţi la violenţă şi ură? Să ştiţi că românii nu îi iubesc pe cei care urăsc. Românii îi iubesc pe cei care aduc plus valoare", a declarat premierul Dăncilă, în dreptul la replică, la dezbaterea moţiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului.

Aceasta l-a corectat pe fostul preşedinte Traian Băsescu: "Domnule Băsescu, nu suntem în trio-ul cu Austria, ci în trio-ul cu Finlanda şi Croaţia, aşa că vă rog să vă documentaţi. Mai mult, la Consiliul European ne reprezintă preşedintele României. Să înţeleg că nu aveţi încredere în domnul Iohannis?", i-a spus acestuia Dăncilă.

Ulterior, fostul şef al statului i-a atras atenţia prim-ministrului, că nu preşedintele României reprezintă ţara la Consiliul UE, ci Guvernul.

"România este reprezentată la Consiliul UE de preşedinte. Greşit, doamna premier, preşedintele ne reprezintă în Consiliul European, iar în Consiliul UE ne reprezintă Guvernul. Plecaţi măcar cu această informaţie din Parlament", a spus Traian Băsescu, în încheierea dezbaterilor din Parlamentului.

Premierul Dăncilă le-a spus liderilor deputaţilor şi senatorilor PNL, Raluca Turcan şi Iulian Dumitrescu, că România nu poate fi guvernată cu glumiţe, ci cu acţiuni concrete.

"Domnule Iulian Dumitrescu, să spuneţi că România este o mârţoagă este prea mult. Cred că cu această afirmaţie aţi jignit foarte mulţi români şi cred că ar trebui să vă cereţi scuze românilor care privesc de acasă şi vor să vadă lucruri pozitive. Vreau să vă asigur că în Teleorman sunt oameni cinstiţi şi oneşti, oameni care îşi iubesc judeţul şi ţara. (…). Doamna Turcan, nu vreau să vă jignesc, nici nu vreau să fac aprecieri, pentru că niciodată nu am jignit o femei şi nu o să o fac nici acum, dar dumneavoastră vă acord credibilitate. Studiile dumneavoastră la Moscova nu vă recomandă ca un specialist în economie a UE. România nu se poate guverna cu glumiţe, ci cu acţiuni ferme şi concrete, iar eu am certitudinea că noi schimbăm România în bine în fiecare zi', a conchis Dăncilă.

Deputaţii şi senatorii au început să voteze, miercuri, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie cer demisia Guvernului Dăncilă. PSD şi ALDE sunt prezenţi în sală, dar nu votează, în timp ce aleşii UDMR absentează, potrivit anunţului liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

Votul este secret cu bile.

Moţiunea de cenzură a PNL, susţinută de USR şi PMP, este intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", iar Opoziţia critică Exectivul pentru rata record a inflaţiei, de 5.4%, creşterea ROBOR şi tentativă de subordonare politică a magistraţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO