Profesii

Daniela Rohan: In perioade de tranzitie, stabilitatea angajatilor este esentiala

Daniela Rohan: In perioade de tranzitie, stabilitatea angajatilor este esentiala

Daniela Rohan: HR executive director, UniCredit Group Romania

05.03.2007, 17:41 823

Intrucat in sistemul bancar nu a mai avut loc o fuziune tripla, fie succesiva, fie simultana, si pentru ca si pe alte piete externe o astfel de fuziune este o raritate, cand ne referim la politica de resurse umane a UniCredit, aceasta nu poate fi scoasa din context, crede Daniela Rohan, HR executive director la UniCredit Group Romania.
"Vorbim de o politica de resurse umane in perioada de tranzitie, despre integrare juridica, despre integrare de sisteme, de infrastructuri, de aliniere de produse si de politici in general iar apoi vorbim de o cultura si de o politica de resurse umane UniCredit, Tiriac Bank, sau UniCredit Group Romania ulterior finalizarii integrarii", declara Daniela Rohan.
Anul trecut, in cadrul grupului UniCredit, a fost derulat un sodaj intern la nivelul intregii retele. In Romania, s-a concluzionat ca aspectele cele mai importante din punctul de vedere al angajatilor sunt cele legate de leadership, de existenta unei echipe de top care sa functioneze ca un intreg, de claritatea rolului si a obiectivelor pe care fiecare angajat le are de indeplinit, si nu in ultimul rand, de training si dezvoltare.
"Planurile de retentie, in general, sunt cele obisnuite, dar ceea ce trebuie sa facem este sa le ajustam intotdeauna la realitatea in care functionam. Am derulat deja doua editii ale acestui sondaj in cadrul companiei, care ne ajuta acum sa stabilim un plan de actiune care sa se potrivit cu ceea ce isi doresc angajatii", precizeaza Rohan. Planurile din perioada de tranzitie, recompensarea prestatiilor deosebite din procesul de integrare, programele de change management, cele de comunicare interna, sunt de asemenea notate in planul UniCredit.
Romania este recunoscuta de catre companiile multinationale ca exportator de talente. "Romania este considerata in general de companiile multinationale care opereaza si in alte tari din Europa Centrala si Europa de Est ca fiind o tara cu oameni talentati", adauga Rohan. Motivele pentru care angajatul roman este atat de bine vazut are legatura, dupa parerea acesteia, cu pregatirea academica, cu faptul ca este cunoscator a mai multe limbi straine, ca este muncitor, asimileaza repede ceea ce are de invatat si are spirit antreprenorial.
Pregatirea universitara insa nu este vazuta de catre aceasta ca un "must" pentru a lucra in domeniul bancar. "Daca facem o analiza interna a posturilor, observam ca nu toate pozitiile din industria bancara au nevoie de studii superioare. Un absolvent de liceu este perfect capabil sa ocupe un post in banca pana la un anumit nivel", adauga directorul HR UniCredit Group Romania. "Lucrul acesta nu s-a intamplat in Romania pentru ca am fost rasfatati. Insa, in mod sigur se va intampla in viitor, este un lucru natural, nu este ceva neobisnuit sau rusinos sa nu ai studii superioare", este de parere Rohan.
In prezent, HVB Tiriac si UniCredit Romania sunt doua banci, urmand ca la 1 iunie sa devina o singura banca - UniCredit Tiriac Bank. "Cultura organzationala a bancii pe care vrem sa o cream va presupune totusi moduri de relationare diferite fata de cultura organizationala care era prezenta in fiecare dintre cele trei banci care o formeaza, Banca Tiriac, HVB Bank si UniCredit Romania, atat in ceea ce priveste relatia cu clientii, cat si in ceea ce priveste modelul de business", precizeaza Rohan.
Banca va avea 2.700 de angajati. Se vor face in continuare angajari pentru ca se va continua dezvoltarea retelei de sucursale insa, conform acesteia, nu extinderea este o prioritare pentru anul integrarii. Prioritatea UniCredit, din punctul de vedere al resurselor umane, va fi identificarea pozitiilor critice, precum cele de front-office cu accent pe vanzari, si acoperirea acestora.
"Anul trecut, cred ca turnover-ul in industria bancara a fost de 25%, si in mod cert s-au deschis peste 1.100 de sucursale, si a fost angajat peste 10% din personalul din industria bancara. Din punctul nostru de vedere am pornit la drum cu angajatii celor trei banci. Nefiind un proces de restructurare, intentia noastra este sa construim o noua banca pe baza resurselor interne pe care le avem", mentioneaza Daniela Rohan.
Pentru a realiza acest lucru, la UniCredit s-a facut un proces de selectie pentru ocuparea pozitiilor de middle si top management deschis catre toti angajatii de la nivel de management. "Acesta s-a desfasurat ca orice alt proces de recrutare. Le-am solicitat un eportfoliu of achievementse (portofoliu de realizari - n.r.), un eseu care sa arate in ce masura isi doresc postul respectiv si cum l-ar aborda, si au trecut printr-un interviu structurat pe baza modelului de competente al grupului", precizeaza Rohan.
Au fost insa situatii in care au existat mai multi candidati pe un post, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care rata turnover-ului la UniCredit a crescut in ultimul an. "Nimeni nu a spus ca o integrare este un proces facil. Este foarte solicitanta si necesita multe eforturi din partea tuturor", declara Rohan.
Trainingul in cadrul UniCredit este realizat de o echipa din departamentul de resurse umane. Pe langa training managers si cei care gandesc planul de actiune anual, departamentul are si o echipa de traineri interni si o platforma de e-learning in dezvoltare.
"Unul din clusterele de integrare este concentrat doar pe training. Noi organizam toate trainingurile despre produsele noi si sistemele care se implementeaza in perioada integrarii, cursuri adresate ofiterilor de cont din tara si relationship managerilor", povesteste Daniela Rohan.
In viitoarea banca va exista un grup de relationship manageri de resurse umane, generalisti, care nu au facut doar recrutare, doar training, sau doar dezvoltare. "Un grup care sa fie responsabil de relatia cu o linie de business si care sa adune aceste informatii despre nevoile lor, oameni care pot oferi solutii la orice probleme", spune Rohan. Recrutarea, trainingul, partea de dezvoltare personala si profesionala, de compensatii si beneficii vor fi centre de expertiza si suport care le pun la dispozitie angajatilor din banca programele de care au nevoie pentru crestere profesionala si imbunatatirea relatiei cu clientii.
"Grija mea va fi sa lucram impreuna, ca o noua echipa de resurse umane a grupului UniCredit Romania, nu fiecare separat", adauga Rohan.
Este vorba de complementaritate, conform directorului HR UniCredit Group Romania, care adauga faptul ca nu poate compara acest proces de integrare, din punctul de vedere al resurselor umane, cu restructurarea unei banci de stat preluata de o banca multinationala si aflata in proces de modernizare si eficientizare. "Noi ne vom completa foarte bine unii pe altii, ca infrastructura, ca sisteme si in politica de resurse umane", precizeaza ea.
Un lucru deosebit in banking, realizat de catre UniCredit Romania si, partial, de HVB Tiriac, este implementarea unui model de stabilire de indicatori de performanta si plata variabila in raport cu realizarea obiectivelor anuale. "Este neobisnuit, pentru ca in lumea financiar-bancara s-au facut bani usor in ultimii 15 ani, deci nu a fost nevoie de modele de recompensare a contributiei individuale, nu in mod deosebit", precizeaza Rohan. Aceasta componenta exista in UniCredit care se pregateste din timp pentru perioada postintegrare.

Context local inainte...
Banca Tiriac a devenit operationala in 1991, fiind cea mai mare banca privata fondata in Romania dupa 1989.
HVB Bank si-a inceput activitatea in 1998 sub numele de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Ca urmare a fuziunii dintre HypoVereinsbank si Bank Austria, s-a format HVB Group, iar in septembrie 2001, BA-CA Romania si-a schimbat numele in HVB Bank Romania.
La finalul lunii august 2006, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) si Banca Tiriac au finalizat tranzactia care a dus la fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac, fuziune incheiata la data de 1 septembrie 2006, numele noii entitati fiind HVB Tiriac Bank.
UniCredit Romania este o banca cu actionariat strain, care opereaza pe piata romaneasca din 1997. Actionarul majoritar al bancii, cu 99,94% din actiuni, este UniCredit Group.

Context international
In noiembrie 2005 s-a finalizat fuziunea dintre UniCredit Group si HVB Group (deci toate subsidiarele celor doua grupuri din fiecare tara in care sunt prezente trebuie sa fuzioneze - la noi este vorba despre bancile HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania).

Ce se intampla acum in Romania
HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania au inceput in octombrie 2006 procesul de fuziune la finalul caruia va rezulta o noua entitate bancara, UniCredit Tiriac Bank, al patrulea jucator din sistem dupa valoarea activelor nete, de peste 3 miliarde de euro.

Cariera

2006 - prezent: HR executive director, UniCredit Group Romania
ianuarie 2005 - iulie 2006: head of leadership development, ING Group, Amsterdam, Olanda
noiembrie 2000 - decembrie 2005: human resources & management development director, ING Group Romania
aprilie 2000 - noiembrie 2000: human resources director, Banca Tiriac
octombrie 1999 - aprilie 2000: HR coordinator Central & Eastern Europe, cu sediul in Bucuresti, ING Baring UK
aprilie 1996 - aprilie 2000: human resources manager, ING Bank Romania
martie 1994 - aprilie 1996: HR & administration manager, R.J. Reynolds Tobacco Romania
septembrie 1990 - martie 1994: news editor, TVR
iulie 1989 - septembrie 1990: fizician, INM
septembrie 1986 - iulie 1989: profesor, Scoala Leordeni, judetul Arges
2002 - Facultatea de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti
1986 - Facultatea de Fizica, Universitatea Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO