Profesii

De ce există o criză a forţei de muncă, dacă, statistic, România are o rezervă de 4 milioane de oameni apţi de muncă, dar care nu sunt salariaţi?

De ce există o criză a forţei de muncă, dacă,...

Autor: Adelina Mihai

11.08.2017, 00:08 3635

♦ Statistica nu are nicio legătură cu realitatea ♦ Vaslui: Toţi tinerii pleacă în străinătate ♦ Teleorman: În şase luni, am recrutat doar 4 oameni; restul nu vor să muncească ♦ Timiş: Dacă aş avea 1.000 de muncitori disponibili, mâine i-aş angaja.

Doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formează „populaţia activă” au statut de salariat, rata de angajare raportată la populaţia aptă de muncă fiind astfel de 55% la nivel naţional, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În ciuda faptului că managerii şi antreprenorii se plâng din ce în ce mai frecvent de faptul că nu găsesc suficient de mulţi candidaţi pe piaţa muncii şi că vor o legislaţie prin care să poată re­cru­ta mai uşor imi­granţi din state non-UE, datele arată că Ro­mânia are o rezervă de 4 mil. an­gajaţi care ar putea să lucreze, dar care nu sunt prinşi în categoria salariaţilor.

„Nu se poate să existe atâtea persoane care să nu lucreze în România, e o eroare undeva. Poate că există maximum 1 milion de oameni din România care sunt şomeri înregistraţi şi neînregistraţi sau sunt persoane care nu vor să lucreze,  dar cu siguranţă nu sunt 4 milioane”,  a spus Horia Bugarin, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară IHM Total Consult din Timişoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO