Profesii

De ce nu dau companiile private sporuri angajatilor asa cum face statul?

De ce nu dau companiile private sporuri angajatilor asa cum face statul?
01.03.2010, 00:00 10630

Angajatii de la stat, in special functionarii care lucreaza inadministratia locala, beneficiaza de sporuri care, enumerate, demulte ori nu incap pe o pagina A4, printre care se numara sporul detinuta, care ajunge pana la 700 de euro pe an, sporul de zambet,sporul pentru refacerea la intoarcerea din concediul de odihna.

"Cei de la stat «au pipait» pana unde se pot intinde. Sporurilede la stat reflecta ca intotdeauna s-au incercat diverse surogatela salarii, pentru a creste veniturile angajatilor. S-a tot vorbitpana acum despre majorarile de salarii la stat, dar niciodatadespre majorarile de venituri", este de parere Florin Pogonaru,presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Eladauga ca este probabil ca aceste sporuri sa se fi introdus sipentru ca nivelul de aprobare a majorarilor salariale in uneleministere nu era cel dorit.

Incepand cu anul acesta, in salariul de baza al bugetarilor aufost incluse o parte din sporuri (cum ar fi cel de vechime) odatacu intrarea in vigoare a legii unice a salarizarii. Totodata,sporurile pe care le vor incasa bugetarii nu trebuie sa depaseasca30% din totalul veniturilor (salariul de baza si sporuri). Mai multdecat atat, o analiza a Curtii de Conturi arata ca sporurileincasate ilegal de angajatii din administratia publica ajungeau la249 mil. euro in 2008.

"De cele mai multe ori, sunt sporuri care au ramas dintr-unsistem existent de salarizare (uneori chiar dinaintea anilor 1990)si sunt parte a contractului colectiv de munca la nivel deunitate", spune Anca Podoleanu, managing partner in cadrulcompaniei de consultanta in management ChoiceManagement&Consulting si director executiv al HR Club,asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania.

Companiile private recompenseazaperformanta

In companiile private nu exista sporuri, cu exceptia celorstabilite prin negocieri in contractul colectiv de munca la nivelde ramura si a celor prevazute in Codul muncii. Totodata, incompaniile private se ofera mai mult bonusuri, si nu sporuri, care se acorda lunar, trimestrial sauanual, in functie de rezultatele individuale ale angajatului sau deevolutia indicatorilor financiari ai firmei.

"Diferenta majora intre spor si bonus este evidenta: sporul seacorda indiferent de performanta, bonusul se acorda numai pe bazaperformantei. Acest lucru explica diferenta de mentalitate siperceptie a muncii: angajatii din mediul privat vor cauta sa-sicreasca salariul prin cresterea performantei, iar cei de la statincearca sa-si creasca salariul prin accesul la cat mai multesporuri", mai spune Podoleanu.

In cadrul companiei de asigurari Euroins, angajatii primesc sporde fidelitate de 3% la salariu pentru primii trei ani petrecuti incompanie, la care se adauga bonusurile de performanta, care potatinge nivelul unui salariu brut.

"In general, in companiile private, sporul de vechime, de pilda,este inclus in salariul de baza negociat, fara a fi o parteseparata, adaugata la salariul de incadrare", sustine Elena Covrig,directorul de resurse umane al companiei de asigurari Euroins. Pelanga aceste beneficiii, angajatii Euroins mai primesc si tichetede masa.

"La companiile private, totul se invarte in jurul fidelizariioamenilor. De exemplu, unii le ofera fonduri convertibile inactiuni la firma la care lucreaza", mai spune Pogonaru. Legeapermite companiilor private sa isi faca sisteme de salarizareproprii. La un moment dat, sindicalistii din mediul privat auobtinut prin negocieri o precizare in contractul colectiv de muncala nivel national prin care sa se includa anumite sporuri, cum suntcele pentru conditiile de munca, in salariul de baza.

La privat, negocierile au fost mai aspre

In opinia lui Valentin Mocanu, secretar de stat in MinisterulMuncii, includerea unor sporuri ale bugetarilor in salariul de bazaare ca scop o diferentiere mai mare intre beneficiile acordatepentru conditiile de munca. Totusi, exista si asa destul de multesporuri mai ales in armata, in educatie sau in sanatate.

"Spre deosebire de sistemul public, in mediul privat au fostnegocieri mai aspre. Bugetarii au mai multe sporuri pentru cafiecare a incercat sa detalieze cat se poate de mult sporurilepentru conditii de munca", explica Mocanu.

In cadrul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor siProgramelor pentru IMM-uri, o institutie subordonata MinisteruluiEconomiei, angajatii primesc numai sporul de vechime pe langasalariul de baza, care are o valoare cuprinsa intre 5 si 20%. "Credca in sistemul public s-a incercat o crestere a veniturilor pentruangajatii performanti, pentru ca salariile sunt fixe si nu senegociaza, ca in mediul privat", sustine Cristian Haiduc,presedintele agentiei care are 21 de angajati in sediul central siaproximativ 130 in teritoriu.

O alta metoda folosita de sindicalistii bugetarilor pentru acreste veniturile angajatilor de la stat o reprezinta negocierilepentru fiecare categorie de salariati in parte. "Este o strategiemult mai usoara in negociere de a obtine beneficii pentru un numarmai mic de salariati prin aceste sporuri, decat a obtine o indexarepe toata grila de salarizare", explica Gratiela Ratiu, branchmanager in cadrul companiei Von Consulting Brasov. Unii specialisticonsidera insa ca acordarea acestor sporuri este indreptatita inunele cazuri in randul angajatilor de la stat.

"Uneori, sporurile de la stat sunt justificate, pentru casalariile sunt mici si exista oameni care chiar muncesc. Totusi,bonusarea ar trebui sa fie individuala", crede Sorin Roibu,directorul companiei de executive search Arthur Hunt.

Spre exemplu, un auditor cu gradul profesional superior, care aabsolvit o facultate si lucreaza in cadrul AdministratieiPrezidentiale, in Guvern, in Consiliul Concurentei sau chiar inInspectia Muncii are un salariu de baza brut de putin peste 2.400de lei, potrivit noii legi a salarizarii. Nivelul maxim la carepoate ajunge salariul de baza pentru aceasta pozitie in functie devechime este de 3.100 de lei brut, la care se adauga sporurilespecifice, care nu pot depasi 30% din totalul veniturilor. Astfel,salariul net de baza pe care il incaseaza un auditor de la stat nudepaseste 2.200 de lei (540 de euro) chiar, chiar si cu o vechimemaxima. In companiile private, salariile incasate de auditori suntsemnificativ mai mari.

"Salariile lunare pentru auditori din cadrul acestor companiivariaza intre 6.000 si 10.000 de lei net (1.400 si 2.400 de euro -n.red.), in functie de nivelul de experienta. La salariu se potadauga beneficii si bonusuri de performanta", sustine ElizaNechifor, marketing & communication coordinator in cadrulManpower.

Ce sporuri sunt trecute in Codul Muncii

  • De vechime
  • De fidelitate
  • Pentru titlul de doctor
  • Pentru activitati de interes national
  • Pentru munca suplimentara
  • Pentru conditii deosebite de munca
  • Pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale
  • Gradatie de merit
  • Sporuri pentru cei care lucreaza cu fonduri europene

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO