Profesii

De ce nu se mai dă examen de admitere la ASE: "Părinţii nu mai au bani de meditaţii"

Prorectorul ASE vorbeşte despre scoaterea examenului de admitere: trebuie să fim realişti cu ce se întâmplă pe piaţă

Viorel Lefter, prorector al Academiei de Studii Economice: „Cu ce era mai bun unul care intra cu o medie mare la buget după ce se «droga» serios cu matematică şi care avea rezultate slabe după primul an de facultate? Dovada o reprezintă reclasificările buget- taxă din fiecare an, prin care mulţi din cei care au intrat la taxă, pentru că nu au avut bani de meditaţii sau din diverse alte motive, trec la buget începând cu anul II.”

Autor: Adelina Mihai

12.06.2011, 23:30 8101

Decizia conducerii Academiei de Studii Economice (ASE) de arenunţa la examenul de admitere pentru absolvenţii de bacalaureatîncepând cu anul acesta a fost o consecinţă a scăderii veniturilorpărinţilor, care nu aveau bani să-şi trimită copiii la meditaţii,este de părere Viorel Lefter, prorector al instituţiei. ASE erasingura universitate de business care mai tria prin examen deadmitere absolvenţii de bacalaureat.

"Trebuie să fim realişti cu ce se întâmplă pe piaţă. Fără să facnominalizări, a fost un caz în care o facultate de administrareaafacerilor de la o universitate de stat a avut 200 de locuri şi2.000 de candidaţi. I-am întrebat pe mulţi dintre ei: «Care a fostraţiunea pentru care s-au dus la acea facultate?». Şi au motivat căs-au dus acolo pentru că nu se mai dădea examen", a spusLefter.

Deşi decizia conducerii ASE a fost luată anul trecut şi va fiimplementată începând cu anul acesta, încă din 2009 s-au resimţitefectele pe care le-a avut faptul că adminterea la Facultatea deadministraţie şi afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti sefăcea pe bază de concurs de dosare, şi nu pe examen. La aceastăfacultate au existat la acea vreme 16 candidaţi pe loc. Comparativ,în acelaşi an cele mai căutate facultăţi din cadrul ASE(Finanţe-bănci, Relaţii internaţionale şi Administraţie publică)aveau un număr maxim de 3 candidaţi pe loc. "Cine voia să deaexamen de admitere la ASE trebuia să ştie matematică, iar uneorierau subiecte la această disciplină mai grele decât cele de laPolitehnică. Pe cale de consecinţă, candidaţii trebuia să facămeditaţii, iar scăderea veniturilor obţinute de membrii familiei acondus la o situaţie în care mulţi nu-şi mai permiteau să facămeditaţii. Pe de altă parte, efectivul de absolvenţi de liceu ascăzut din cauza curbei demografice, iar un alt motiv estereprezentat de migraţie", a mai spus Lefter, prezent săptămânatrecută la un eveniment organizat de ASE şi firma de audit şiconsultanţă KPMG România. El a spus că multe familii de români auînceput să plece în străinătate şi să-şi ia şi copiii, pe care îiînscriu la şcolile din ţara în care lucrează.

Faptul că românii pleacă împreună cu familia la muncă înstrăinătate este susţinut şi de un studiu recent al FundaţieiSoros, care a relevat că peste 60% din cei care lucrează înstrăinătate sunt căsătoriţi şi lucrează împreună în ţara dedestinaţie.

Prorectorul ASE spune însă că admitere se face în continuare,numai că s-a schimbat procedura, iar admiterea pe baza rezultatelordin liceu este o tendinţă care se reflectă şi la nivelinternaţional.

"În Franţa, orice tânăr care are bacalaureatul (un bacalaureatserios însă, la fel cum sper că este şi în România) se poateînscrie la universitate. Cu ce era mai bun unul care intra cu omedie mare la buget după ce se «droga» serios cu matematică şi careavea rezultate slabe după primul an de facultate? Dovada oreprezintă reclasificările buget- taxă din fiecare an, prin caremulţi din cei care au intrat la taxă, pentru că nu au avut bani demeditaţii sau din diverse alte motive, trec la buget începând cuanul II".

Lefter a precizat că selecţia absolvenţilor trebuie să se facăîn prezent pe par­cursul facultăţii şi nu la admitere.

Universităţile de stat încasează anual peste 3,2 milioane deeuro din taxele de înscriere la facultate, potrivit unui calcul alZF care ia în considerare o valoare medie a taxei de înscriere de150 de lei şi 90.000 de candidaţi la concursurile de admitere. Sumaar putea fi însă mult mai mare, având în vedere că, în general,absolvenţii de bacalaureat se înscriu la mai multe facultăţi pentrua-şi maximiza şansele de admitere.

În 2009, ASE a încasat din taxele de înscriere la cele 11facultăţi aproape 390.000 de euro, în timp ce Universitatea dinBucureşti, care are 23 de facultăţi, a încasat din taxele deînscriere aproape 600.000 de euro. Chiar dacă are mai multefacultăţi, universitatea din Bucureşti are aproximativ acelaşinumăr de locuri disponibile ca ASE pentru anul I - aproximativ5.000.

În altă ordine de idei, prorectorul ASE vorbeşte despre o dilemăcu care se confruntă în prezent studenţii săi:

"Faptul că piaţa muncii le solicită experienţă la absolvire, iarnoua lege a învăţământului solicită o frecvenţă sporită la cursuri,ei sunt într-o dilemă serioasă pentru că nu ştiu dacă să seangajeze sau nu. Cert este că în domeniul pe care îl predau,management şi managementul resurselor umane, îi simt mult maimotivaţi. Sunt mai motivaţi să înveţe, să aibă ceva argumenteatunci când se duc să se angajeze", a explicat Lefter.

ASE desfăşoară în prezent o serie de studii prin care să aflecare este rata de angajare a absolvenţilor în domeniul în care austudiat, în vederea îmbunătăţirii calităţii programelor de studiiîn raport cu cerinţele de pe piaţa muncii. "Există preocupăriserioase în ceea ce priveşte monitorizarea absolvenţilor la nivelinternaţional. La Oxford University, spre exemplu, rata de angajarea absolvenţilor depăşeşte 90% în primele şase luni de la absolvire.În Olanda, la fiecare 5 ani se face o evaluare a unui program destudiu sau a unei specializări, iar dacă 50% din absolvenţi suntangajaţi în alte domenii decât profilul programului de studii, seconsideră că programul respectiv nu are cerere pe piaţă şi ca atareîncetează suportul financiar pentru acesta", a mai spus Lefter.

Printre cei mai mari angajatori locali ai absolvenţilor de ASEsunt băncile, iar prorectorul ASE estimează că cel puţin 15% dincei peste 9.000 de angajaţi ai BRD Groupe Société Générale suntabsolvenţi de ASE. Şi studenţii lucrează încă din timpulfacultăţii. Reprezentanţii ASE au spus anterior că peste 35% dinstudenţi lucrează pe salarii începând de la 300 de euro net.

Profesorul a mai adăugat că este posibil ca admiterea pentruprogramul de masterat să se amâne în acest an până în lunaseptembrie (după ce în anii anteriori se desfăşura în luna iulie),după ce are loc clasificarea univer­sităţilor din România.

În cadrul ASE, care şcolarizează peste 34.000 de studenţi latoate formele de învăţă­mânt (licenţă, masterat şi doctorat),lucrează aproximativ 800 de cadre didactice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO