Profesii

De ce nu vor să recruteze headhunterii CEO la stat? Ca să nu fie "ţapii ispăşitori" ai unui proiect nereuşit

De ce nu vor să recruteze headhunterii CEO la stat? Ca să nu fie "ţapii ispăşitori" ai unui proiect nereuşit

Autor: Adelina Mihai

29.12.2011, 18:06 1428

Reprezentanţii firmei de recrutare Antal International, care oferă şi servicii de executive search pe piaţa locală, susţin că au privit cu rezerve proiectul de implementare a managementului privat la companiile de stat, coordonat de Ministerul Economiei la cererea FMI şi a Băncii Mondiale.

"Credem că este un proces <dureros> să aduci top management din privat la stat, deocamdată, şi aceasta o ştim nu numai din experienţa din România, cât şi din alte ţări, deja. Sistemele sunt mult diferite, iar tranziţia poate fi o notă proastă pentru agenţia noastră, aşa cum de prea multe ori se caută ţapii ispăşitori ai unui proiect nereuşit. Ori, noi evităm ori de câte ori putem acest tip de situaţii, iar acesta este un proiect de proporţii. Preferăm să aşteptam etapa a doua, când mai multe lecţii vor fi de-acum învăţate...", a spus Irina Vasile, country manager al Antal România. Ea a adăugat că firma pe care o conduce nu a participat la licitaţia lansată de ministerul Economiei, deşi, împreună cu grupul Antal, s-ar fi putut califica pentru participare.

Primele companii care vor avea manageri din privat, pentru recrutarea cărora se caută în prezent headhunteri, sunt Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

În ultima zi în care firmele mari de executive search puteau depune dosarele pentru participarea la licitaţia din proiectul "CEO la stat" (pe 23 decembrie), Ministerul Economiei a transmis un comunicat prin care a modificat criteriile de participare, din cauză că nu a primit nicio ofertă.

Astfel, dacă anterior licitaţia putea fi câştigată de un consorţiu de firme care să aibă cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii trei ani, iar fiecare dintre membrii asociaţiei să fi avut o cifră de afaceri de minim 10 milioane de euro în aceeaşi perioadă, săptămâna trecută s-a modificat criteriul care viza obţinerea unei cifre de afaceri de 10 milioane de euro de către fiecare membru al consorţiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO