Profesii

De ce sunt respinsi romanii care vor sa studieze la o universitate straina

De ce sunt respinsi romanii care vor sa studieze la o universitate straina
08.02.2009, 16:32 174

In ultimii patru ani, peste 85.000 de romani au ales sa mearga la studii in strainatate, dar numarul acestora ar fi putut fi mai mare daca procesele de aplicare ar fi finalizate corect. Ce greseli fac cei care vor sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant straine si care sunt micile "tructuri" de care trebuie sa tina cont cei care spera sa ajunga la Harvard sau INSEAD?

Indiferent daca vor sa urmeze un program de master sau un MBA in strainatate, o mare parte din studentii romani nu ajung sa-si indeplineasca obiectivele din cauza greselilor pe care le fac in procesul de aplicare. Fie nu completeaza toate formularele necesare, fie fac greseli de gramatica, fie nu dispun de un CV suficient de bogat ca experienta.
"Cele mai mari greseli pe care le fac cei care vor sa studieze in strainatate este ca nu reusesc intotdeauna sa faca diferenta intre tipurile de programe de care sunt interesati, cum ar fi masterele in arte/stiinte si MBA si EMBA. In general, oamenii tind sa nu tina cont de diferentele uriase existente intre sistemele de invatamant. In functie de sistem, difera foarte mult programul cursurilor, modul de notare al profesorilor, conditiile de absolvire sau oportunitatile de angajare", spune Oliver Olson, country manager al CEU Business School Romania, care ofera un program de Executive MBA la Bucuresti.
Diferentele existente intre un master si un MBA se regasesc si in anii de experienta pe care candidatii interesati sa urmeze un astfel de program ar trebui sa-i aiba. In functie de renumele scolii de business, pentru a fi acceptat la un MBA este nevoie in unele cazuri si de sapte ani de experienta pe piata fortei de munca. De multe ori, candidatii nu tin cont de acest lucru si de aceea procesul de admitere poate esua.
"De exemplu, pentru a fi admisi la programul de EMBA al WU, una dintre conditii este ca aplicantii sa aiba minimum 5 ani de experienta de lucru, chiar daca media de experienta/participant este de 11 ani", afirma Hergel Verena, head of marketing and communications la Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena (WU), care ofera de asemenea un program de EMBA si in Romania.
De asemenea, cei care doresc sa mearga in strainatate pentru un MBA sau un EMBA trebuie sa tina neaparat cont de durata studiilor. In Europa, majoritatea programelor au o durata de un an, in vreme ce in Statele Unite ale Americii (SUA) foarte multe programe se desfasoara in doi ani. "De multe ori, aplicantii nu tin cont de faptul ca urmand un program de MBA le mai ramane foarte putin timp liber pentru viata personala", subliniaza Verena.
Asadar, dupa ce s-a decis ce tip de program educational vrea sa urmeze, precum si asupra duratei acestuia, aplicantii trebuie sa se decida asupra tarii in care vor studia. "Multi ignora din start destinatii posibile, fara a se documenta suficient, alegand de exemplu SUA, nu si Olanda. De asemenea, multi nu-si fac niste prognoze bugetare corecte, si isi aloca cheltuieli de viata prea mici sau prea mari, neverificate cu studenti curenti", spune Alexandru Ghita, presedintele Educativa, un grup de organizatii nonguvernamentale si companii private care promoveaza proiecte de dezvoltare pentru tineri.
Pentru a fi acceptat intr-un program de MBA, de exemplu, un candidat trebuie sa treaca prin mai multe etape: selectarea destinatiei dorite, obtinerea licentei de absolvire a unei institutii de invatamant superior, certificat de atestare a unei limbi straine, obtinerea unor scrisori de recomandare, redactarea unui eseu personal sau participarea la un interviu fata in fata cu un reprezentant al institutiei educationale.
Parcurgerea tututor etapelor poate parea extrem de complicata si, de aceea, mentinerea unui contact cu reprezentantii scolii de business este obligatorie
Studentii ar trebui sa ia legatura cu departamentele scolilor care se ocupa de procesul de admitere pentru a obtine cat mai multe informatii, pentru ca acestea nu sunt secrete. "Adesea, studentii dau gres pentru ca uita sa se intereseze de lucruri banale, cum ar fi dimensiunea CV-urilor sau data pana la care pot trimite scrisorile prin care justifica de ce vor sa studieze la o anumita scoala. Ofiterul care se ocupa de admitere trebuie sa fie cel mai bun prieten al candidatului", mentioneaza Oliver Olson.
Pentru ca procesul de admitere sa aiba sanse de reusita cat mai mari, cei interesati ar trebui sa aiba o lista scurta cu mai multe universitati, dar numarul acestora nu trebuie sa fie mai mare de cinci. "Nu i-as sfatui pe cei interesati sa aplice pentru programe care trateaza materii diferite, indiferent daca e vorba de o singura scoala sau de mai multe, pentru ca acest lucru sugreaza ca studentii nu au o perceptie suficient de clara vizavi de ce doresc sa faca in viitor", spune Olson.
Nu in ultimul rand, romanii tind sa acorde o atentie exagerata activitatilor didactice si sa le neglijeze pe cele extra curriculare, muzica, sportul sau hobby-urile, care cantaresc greu in cazul unei admiteri la o institutie de invatamant straina.
 
85.000 de romani au plecat la studii in strainatate in ultimii patru ani
  • Aproximativ 85.000 de studenti romani au optat in ultimii patru ani pentru cursurile unei institutii de invatamant superior din strainatate, arata un studiu realizat de Educativa, un grup de organizatii nonguvernamentale si companii private care promoveaza proiecte de dezvoltare pentru tineri.
  • Incepand cu 2002, numarul celor care au ales sa plece la studii in strainatate a crescut cu peste 20%, de la putin peste 19.000 la 24.000 in 2008.
  • Romanii care aleg sa studieze in strainatate prefera sa se specializeze in management/antreprenoriat (circa 30%), comunicare (15%-20%) si inginerie (aproximativ 15%), arata o analiza realizata de Educativa, grup de organizatii nonguvernamentale si companii private care promoveaza proiecte de dezvoltare pentru tineri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO