Profesii

„De ce tot mai vin investitori într-o zonă cu şomaj de sub 1%?“

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Adelina Mihai

22.05.2015, 00:07 2878

Angajatorii din vestul ţării îşi caută candidaţi şi la 80 de kilometri distanţă de fabrici, însă şi acolo şomajul e destul de scăzut, au spus invitaţii prezenţi la dezbaterea HR Insider, organizată miercuri la Timişoara de ZF Corporate.

„Problema nu e că ne furăm oamenii unii de la alţii, ci că piaţa nu oferă un număr suficient de candidaţi. Apar însă noi investiţii şi mi-e greu să înţeleg cine îi sfătuieşte pe investitori să vină într-o zonă în care şomajul oficial este de 2%, iar în realitate este de sub 1%“, a spus Loredana Ghiţuică, directorul de HR al producătorului de componente auto Takata, care are 5.500 de salariaţi în Arad. Ea spune că s-a ajuns în situaţia în care numai cine nu vrea să muncească nu îşi găseşte o slujbă în zonă şi că a dispărut conceptul de „şomer cu diplomă“.

Christian von Albrichsfeld, directorul Continental, companie cu peste 15.500 de angajaţi, spune că atâta vreme cât nu apar noi investiţii, angajatorii deja existenţi reuşesc „să-şi facă cifrele“.

„Sunt multe locuri în România care ar fi bune pentru investiţii dacă ar avea o infrastructură bună. În Mara­mureş, în Galaţi sau în Suceava sunt mulţi oameni buni care nu au unde să lucreze, dar investiţiile lipsesc pentru că nu există infrastructura necesară care să le permită să exporte în vestul Europei“, a spus şeful Continental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO