Profesii

De ce vor arabii de la Al Dahra să investească 500 mil. dolari în România? Mohamed Hassan: „Dacă ai ieşire la Marea Neagra poţi ajunge oriunde în lume”

De ce vor arabii de la Al Dahra să investească 500 mil....

Autor: Roana Rotaru

19.04.2018, 18:25 2969

Arabii de la Al Dahra spun că vor să investească 500 mil. de dolari în agribusiness românesc datorită ieşirii României la Marea Neagră şi a accesului pe fluviul Dunărea, puncte strategice pentru exportul de produse agricole, dar şi pentru că România este o importantă putere agricolă.  

Grup din Emiratele Arabe Unite a anunţat zilele trecut că este interesat să achiziţioneze 58.000 de hectare de tren agricol în proximitatea fluviului Dunărea,  să înfiinţeze o companie de logistică - transport pe apă şi rutier şi o fabrică de procesarea a alimentelor, pentru producţia de pastă de roşii,  potrivit investitorilor străini.

„România are un avantaj din punct de vedere logistic pentru că are acces la Dunăre şi Marea Neagră. Dacă ai ieşire la Marea Neagra poţi ajunge oriunde în lume. Apoi, România este cunoscută pentru producţia produse agricole şi produse alimentare. Dacă ne uităm în istorie vedem că România obişnuia să hrânească toate ţările din zonă”, a spus Mohamed Hassan,  directorul de dezvoltare al Al Dahra, prezent la „Forumul de afaceri şi investiţii România - Emiratele Arabe Unite”, ce a avut loc zilele trecute la Camera de Comerţ şi Industria a României.

Potrivit surselor ZF, Al Dahra este în discuţii avansate pentru achiziţia Agricost, cea mai mare ferma de cereale din România după suprafaţă cultivată: circa 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Reprezentanţii Al Dahra nu confirmă însă tranzacţia, spunând că încă mai caută oportunităţi.

Arabii şi-au deschis deja firme în România, una dintre ele fiind Al Dahra Agriculture România, cu activităţi în comerţul cu cereale, deţinută de Al Dahra International Investments, potrivit datelor colectate de ZF.

De ani de zile, problema proprietăţii terenurilor revine în discuţie la intervale regulate. Pe masa Comisiei pentru agricultură au fost de-a lungul anilor mai multe proiecte de lege care urmăreau restricţionarea accesului investitorilor străin la achiziţia de terenuri agricole.

Aceste iniţiative legislative nu au primit însă avize favorabile, pe motiv că încalcă principiul liberei circulaţii a capitalurilor, un principiul pe care România l-a acceptat odată cu aderarea la UE, şi care interzice restricţiile.

„Cu pâmântul nu pleacă nimeni la subraţ. Se ştie că se poate cumpără în calitate de persoană juridică. Chiar dacă are acţionariat străin nu e nicio problemă, se produce valoarea adăugată în România. Nu trebuie să ne speriem. Trăim într-o lumea globalizată în care nu ştii al cui e produsul respectiv. Important e să se producă în ţară”, a spus recent Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industria a României.

În noiembrie 2016, preşedintele României, Klaus Iohannis, susţinea că este îngrijorat că România şi-a înstrăinat deja o treime din terenul agricol. Şi fostul premier Dacian Cioloş a opinat în trecut că românii îşi pierd pâmântul în favoarea străinilor, invocând reguli mai restrictive la vânzarea terenurilor agricole, în favoarea comunităţilor locale.

Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Alteţea Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură - cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii - de hrană pentru animale şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume. Al Dahra are afaceri anuale de peste 1 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO