Profesii

Drama din spatele tinerei generaţii: Balanţa work-life este înclinată în favoarea timpului liber

Drama din spatele tinerei generaţii: Balanţa work-life...
21.02.2016, 14:04 5898

               Generaţia Z, care abia a început să apară în forţa muncii, este probabil cel mai vitreg segment de profesionişti (viitori), prin prisma faptului că piaţa este în acest moment nepregătită să îi primească, în sensul că nu este gata să se reinventeze pentru ei. Sunt tineri debusolaţi, cărora sistemul educaţional actual nu le oferă nicio directivă, ca atare îşi vor alege meseria ignorându-şi potenţialul profesional sau competenţele. În faţa actualilor angajatori, apar nepregătiţi, dar cu aşteptări mari, ca atare nu prezintă niciun fel de potenţial pentru organizaţii. De aici şi nivelul de şomaj în rândul lor( vorbim despre absolvenţii de liceu din ultimii doi ani) şi perspectiva generală de viitor care, la prima vedere, pare sumbră. Părinţii lor (cei din generaţia X, obişnuiţi  cu un sistem cum spuneam mult mai riguros atât de educaţie cât şi economic) învinovăţesc şcoala pentru situaţia tinerilor Z. Ei acuză angajatorul , de cele mai multe ori, ridică momentan din umeri, fiind orientat, dat fiind contextual economic actual, către profesionişti care să poată aduce valoare imediată în organizaţie, pregătiţi, cel puţin la nivel theoretic. Este posibil însă ca din rândul acestor tineri ( parte din ei copii încă) să se ridice în viitor nişte minţi geniale, din perspectiva faptului că au o abordare complet diferită, realmente “out of the box”, nealterată de paradigme şi modele tradiţionale, care ar putea revoluţiona în măsura în care vor fi incluşi în contexte potrivite pentru ei.

Oana Botolan Datki, see managing partnet CONSULTEAM

Tânăra generaţie este la început carierei şi schimbă paradigma muncii-, care spune să muncim mult! Ei schimbă balanţa work-life, petrec mai mutl timp liber decât muncesc. Generaţia Z sunt copiii mileniului, au o percepţie a timpului diferită, din cauza tehnologiei şi a virtualizării. În cazul lor munca în sine îşi va modifica esenţa, din cauza tehnologiei. Ponderea cea mai mare revine generaţiei X. Cei de după revoluţie care a trebuit să muncească ca să reziste în jungla care s-a creat. Vom vedea dacă schimbarea  paradigmei va fi de bine sau nu. Probabil că de bine.

Alina Rădulescu, SCANDIA FOOD

Munca, conjugarea pe care am uitat-o

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO