Profesii

Dupa ce anul trecut obtineau 3.000-4.000 euro/luna, in prezent brokerii din imobiliare sunt fericiti daca reusesc sa primeasca 500 euro

Cum a schimbat criza viata brokerilor din imobiliare
07.09.2009, 00:00 189

„Acum nu mai poti sa traiesti din imobiliare. Am renuntat la acel job (borker imobiliar - n.r.) pentru ca nu aveam un venit sigur, numarul tranzactiilor era din ce in ce mai redus si trebuia

sa-mi platesc singura chiria si intretinerea. Lucram in paralel si ca director la o firma de constructii", spune Veronica B., 23 de ani, care a intermediat la sfarsitul anului trecut cateva tranzactii cu terenuri.

De aceeasi parere este si proprietarul agentiei Best Imobiliare din Sebes, care spune ca ar renunta la activitatile din real estate daca ar avea o alta optiune.

„Agentiile imobiliare nu mai au din ce trai, cel putin in Ardeal. Sub nicio forma nu voi mai face tranzactii imobiliare daca afacerea cu promovarea video va functiona, poate doar cu tranzactii foare mari, de castele, conace sau case boieresti", explica Razvan Hudrea, proprietarul agentiei Best Invest Imobiliare, care a creat un site de promovare video a locuintelor scoase la vanzare.

Tranzactiile de pe piata imobiliara aproape ca au inghetat, iar cele mai multe apartamente care isi gasesc totusi cumparator se vand la preturi cu pana la 50% mai mici fata de anul trecut, ceea ce se reflecta direct in veniturile reduse incasate de brokeri.

In lipsa tranzactiilor, brokerii din real estate care castigau 3.000 - 4.000 de euro pe luna se bucura acum daca reusesc sa mai primeasca 500 de euro.

Tranzactiile inghetate inca din ultima parte a anului trecut au dus la disponibilizari, scaderi salariale si o stare de tensiune in randul angajatilor din agentiile imobiliare si de consultanta in real estate, stare care tinde sa se transforme in panica.  

Boom-ul din real estate a alimentat nevoia de oameni, iar piata fortei de munca nu a fost pregatita nici calitativ si cantitativ sa sustina avansurile din ultimii ani.

„Clientii sunt mai pretentiosi fata de anul trecut, vor sa vada mult mai multe apartamente acum. Daca acum un an ni se reprosa faptul ca facem multi bani din imobiliare, anul acesta muncim de cinci ori mai mult si vindem la jumatate de pret", spune Daniel Raeceanu, directorul general al agentiei imobiliare Rasig Group.

Angajatii din real estate au ajuns anul trecut la castiguri de pana la 10.000 de euro pe luna, ca urmare a febrei tranzactiilor imobiliare. Real estate-ul este unul dintre domeniile cele mai reprezentative pentru castigurile pe baza de performanta, managerii avand participatii consistente de 1-2% sau chiar 5% din profit.

Atat specialistii in recrutare, cat si unii dintre cei care lucreaza in real estate apreciaza ca multe din salariile din domeniu erau exagerate nu doar comparativ cu alte piete, ci si raportat la abilitatile si experienta oamenilor.

„Daca in 2008 unii brokeri rivalizau la nivel de prestanta si look (tinuta scumpa de marca, masini noi si performante, gadgeturi de ultima ora) cu unii executivi de companii cu prestigiu, acum realitatea i-a adus pe majoritatea la nivelul unor simpli agenti de vanzari", sustine Bogdan Toth, general manager in cadrul companiei de consultanta in management HR4U din Timisoara.

Transformarea pietei imobiliare a dus si la o schimbare la nivelul mentalitatii angajatilor din imobiliare, schimbare care nu s-a produs cu usurinta.

„Brokerul de azi nu mai are mentalitatea de ieri. Daca in trecut era arogant, plin de succes pentru ca lucra intr-o companie mare si avea o siguranta de sine care nu era reflectata mereu in performanta sa profesionala, acum nu mai face fata solicitarilor si este dispus sa munceasca oricat", spune Alexandru Pricop, managing partner in cadrul agentiei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta.

Daca inainte brokerii erau obisnuiti sa castige bani multi intr-un timp foarte scurt si fara prea multe eforturi, in ciuda faptului ca nu erau foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional, acum raportul de forte s-a schimbat. Clientul face legea, iar brokerul este nevoit sa se supuna. „Clienti care mai dispun de lichiditati sunt foarte putini si foarte pretentiosi, pentru ca vor sa vada tot ce e la vanzare si apeleaza la mai multe agentii. Am avut cazuri in care s-au vazut toate ofertele de apartamente de doua camere si nu s-a cumparat niciunul", sustine Silviu Lungeanu, managerul agentiei imobiliare Elantra Group din Galati.

Se reorienteaza profesional sau concediaza angajatii

Multi dintre cei care au realizat ca nu mai pot face bani din imobiliare au gasit ca solutie inchiderea agentiilor, fie reducerea costurilor, reprofilarea spre alte domenii de activitate sau imbunatatirea strategiilor de marketing.

„Managerii de agentii gasesc tot felul de solutii creative pentru a-si pastra businessul pe piata. O metoda foarte des intalnita in zona de vest a tarii este cea a fuziunilor, menite sa reduca din costurile cu chiriile, cu deplasarile, cu personalul sau administrative", a mai spus Toth.

Prin aceasta metoda, doua sau trei agentii imobiliare fuzioneaza si creeaza o noua firma, care va avea in portofoliu ofertele adunate de la toate agentiile, avand ca efect reducerea cheltuielilor logistice si a celor cu personalul.

„Businessul trece de la activitatea desfasurata intr-un birou intr-una pe plan virtual, pe un portal de imobiliare. Deoarece s-au redus volumele, nu mai sunt justificate structurile stufoase de agenti de vanzari. Cunosc cazuri in care unele agentii au ramas doar cu managerul de agentie care desfasoara intreaga activitate", a mai spus Toth.

Asa s-a intamplat si in cazul agentiei imobiliare 3B Imobiliare din Sibiu, care a renuntat la cei doi angajati pe care ii avea anul trecut, iar la conducerea agentiei au ramas doar actionarii.

„Nu am incheiat nicio tranzactie cu terenuri anul acesta. Anul trecut am avut mai multe tranzactii in zone industriale sau comerciale (pentru hipermarketuri). Acum oferim consultanta in constructii, pentru ca avem cateva contracte cu o firma din Austria", a precizat Alexandru Ban, actionar in cadrul agentiei imobiliare 3B Imobiliare din Sibiu.

Una dintre cele mai importante tranzactii facute anul trecut de companie a fost vanzarea unui teren la pretul de 520.000 de euro, in conditiile in care a fost cumparat in anul 2002 cu 280.000 de euro.

De la comisioane de mii de euro la salarii de 300 de euro

Cei mai multi brokeri se gandesc la o reorientare profesionala, insa odata cu aceasta mutare renunta si la bonusurile consistente pe care le obtineau in tranzactiile cu imobiliare.

„Un procent de 90% din managerii de agentie prefera sa se indrepte spre alt domeniu daca sunt nevoiti sa inchida businessul. Restul cauta tot felul de variante pentru a supravietui si pentru a mentine imaginea agentiei pe piata", a mai spus Toth.

Daca renunta la imobiliare, un broker se indreapta spre domenii precum vanzari sau prefera sa ocupe functii administrative.

„Cu aceasta schimbare, sunt usor sesizabile diferentele de asteptari la nivel de venituri din partea brokerilor. Anul trecut un broker viza venituri in jurul valorii de 1.000 - 2.000 de euro, insa acum au scazut pana la sume cuprinse intre 300 si 500 de euro, in cel mai fericit caz", a mai spus Toth.

Cei care au ramas inca in domeniu incearca tot felul de solutii prin care sa-si sporeasca vizibilitatea pe piata si care sa le aduca noi venituri.

„Oamenii sunt disperati sa vanda si de aceea au nevoie de promovare. Eu ma duc pe doua fronturi: voi avea beneficii de pe urma celor care vor sa-si faca promovare (cei care vand) si pot totodata sa iau datele de contact de la persoanele care vor sa cumpere si sa le includ in baza mea de date pentru o tranzactie viitoare", spune Razvan Hudrea, proprietarul agentiei Best Invest Imobiliare.

Anul trecut, salariile lunare ale angajatilor care lucrau in cadrul agentiei din Sebes variau intre 1.000 si 2.000 de euro, in functie de tranzactie.

„La o tranzactie mare, am luat un comision de pana la 100.000 de euro. In majoritatea cazurilor, cei care au agentie imobiliara mai au si o a doua afacere. Pentru mine a fost singura", a mai spus Hudrea.

Cu toate acestea, jucatorii din imobiliare spun ca lunile iulie si august au fost cele mai bune pentru vanzarile din acest an, ca urmare a programului „Prima casa" sau pentru ca preturile nu au mai scazut atat de mult, ci s-au mentinut la niveluri constante. Per ansamblu, preturile practicate pentru apartamentele vechi au scazut cu valori cuprinse intre 30 si 50% fata de perioada similara din 2008.

Brokerii se specializeaza

Boom-ul din real estate a alimentat nevoia de oameni, iar piata fortei de munca nu a fost pregatita nici calitativ si cantitativ sa sustina avansurile din ultimii ani. Aceasta este o perioada optima in care brokerii se pot specializa, fara sa fie influentati de iluzia castigurilor mari fara prea multe sacrificii.

„Am schimbat toata echipa de vanzari de la inceputul anului. Am adus doar junior brokeri, oameni care nu au avut tangente cu domeniul imobiliar pana acum, pentru a-i forma dupa noul sistem, cu riscul de a ne dedica din timpul pentru instruirea lor. Va exista o cernere intre cei care vor sa faca o cariera din asta si cei care nu sunt profesionisti", a mai spus managerul agentiei Coldwell Banker Banu Manta, in care lucreaza 14 brokeri. El a mai precizat ca s-au mentinut bonusurile pentru angajati, chiar daca, per ansamblu, acestea s-au redus la jumatate, la nivelul intregii piete. Astfel, la vanzarea unei garsoniere de 30.000 de euro, de exemplu, un broker poate primi intre 200 si 800 de euro, in functie de experienta pe care o are.

„In momentul de fata, toate CV-urile pe care le-am primit sunt ale unor oameni care au terminat cel putin un colegiu sau sunt studenti. E normal ca in acest business sa se vada cei mai buni acum", conchide Pricop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO