Profesii

Economia are 2,5 milioane de angajaţi care lucrează în IMM-uri

Economia are 2,5 milioane de angajaţi care lucrează în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.06.2016, 00:04 853

Indicatorul pe care se sprijină întreaga economie, adică numărul de IMM-uri, plasează România la coada Uniunii Europene, după ţări precum Bulgaria sau Ungaria.

România are doar 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, număr care plasează ţara pe penultimul loc în Uniunea Europeană, arată o analiză a ZF pe baza datelor Registrului Comerţului. Comparativ, media UE se situează la 54 de astfel de întreprinderi la mia de locuitori, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene. La vârful cla­sa­mentului stau ţări precum Por­tu­galia, Olanda sau Austria, care au fiecare mai mult de 200 de IMM-uri la mia de lo­cuitori. România este depăşită chiar şi de Bul­garia şi Ungaria, cu 40, respectiv 56 de astfel de companii. Mai rău decât Ro­mâ­nia stă Grecia, cu circa 13 IMM-uri la 1.000 de locuitori.

Numărul de IMM-uri este un adevărat indi­ca­tor al dezvol­ţării unei regiuni, având în vedere că aceste firme sunt cele care aduc oxigen e­cono­­miei.

Astfel, Bu­cu­reştiul este cam­pion la nu­mă­rul de IMM-uri la mia de lo­cuitori, fiind ur­mat de Ilfov,  Cluj şi Bra­şov, care sunt şi cele mai mari judeţe ca dez­vol­tare econo­mică din România. La coada clasa­men­tului stau Teleor­man, Mehedinţi, Vaslui şi Boto­şani, care sunt şi unele dintre cele mai sărace zone din România. Astfel, economia locală se sprijină pe cele peste 600.000 de IMM-uri înregistrate care plătesc taxe şi impozite şi pentru cei 2,5 milioane de angajaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO