Profesii

Educatie de criza: MBA sau certificare internationala in finante?

Educatie de criza: MBA sau certificare internationala in finante?

Theodor Alexandrescu, CEO Alico: EMBA-ul a fost in acel moment o recomandare pentru firmele americane care veneau sa faca recrutari in Romania. Valoarea programului nu a constat in cursurile care au fost predate, ci in networking si in abilitatile de lucru in echipa dobandite in timpul programului.

22.03.2010, 00:00 1657

Pentru Theodor Alexandrescu, seful celei de-a doua mari companiidin piata asigurarilor de viata, Alico (fosta AIG Life), care aurmat cursurile unui program de Executive MBA la ASE si WashingtonUniversity intre 1995 si 1997, networkingul a fost cel care a datvaloare programului.

"EMBA-ul a fost in acel moment o recomandare pentru firmeleamericane care veneau sa faca recrutari in Romania. Valoareaprogramului nu a constat in cursurile care au fost predate, ci innetworking si in abilitatile de lucru in echipa dobandite in timpulprogramului. Eram cel mai tanar din grupa si aveam multi colegi cufunctie de director general, care aplicau in companiile lor ceinvatau la studiile de caz si de la care am invatat foarte multelucruri", isi aminteste Alexandrescu. In opinia sa, programul pecare l-a urmat a reprezentat in acel moment o oportunitatea foartemare de dezvoltare profesionala, pentru ca existau destul de putinioameni care sa stie cum sa conduca un business si foarte putini dela care sa invete cum sa conduca un business.

La randul sau, Daniel Catana, absolvent al unui program de MBAin SUA, care este in prezent consultant in management in cadrulunei companii de consultanta de pe piata locala, crede ca uneoriscolile de afaceri exagereaza atunci cand prezinta pachetele debeneficii de dupa absolvire, si astfel MBA-ul a devenit un "musthave" al celor care isi doresc o functie de conducere.

"La romani exista aceasta atractie spre a fi sef, iar un MBApentru exact aceasta functie ii pregateste. Insa eu cred ca ceicare au ales sa urmeze un program de masterat specializat infinante, contabilitate sau marketing si-au gasit de lucru mult maiusor decat cei care au urmat cursurile unui program de MBA", spuneCatana.

George Butunoiu, managing partner al firmei cu acelasi nume siunul din cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, este de parereca cei care detin o diploma de MBA se considera "mult mai valorosidecat restul" si, uneori, reu sesc sa fie convingatori lainterviurile de angajare, chiar daca nu sunt atat de binecalificati ca si alti candidati, mai ezitanti.

"Cei mai multi fac un MBA pentru ca da bine in CV, evident, nudintr-o mare sete de cunoastere. Daca ar fi altfel, si-ar cumparacateva carti din care ar invata mult mai multe si le-ar ramane si ogramada de bani pentru altele. Asa ca am vazut si destui pentrucare «investitia» respectiva s-a dovedit foarte neinspirata", spunehead-hunterul.

Si Daniel Catana este de parere ca daca cineva alege sa urmezeun program de MBA care nu este bine cotat si il finanteaza dinfonduri proprii are de pierdut.

"Daca nu te duci la primele 25 sau la cel mult primele 50 dinclasamentul celor mai bune programe din lume, cele cateva zeci demii de euro scoase din buzunar nu reprezinta o investitie prearentabila".

Ce sunt CIMA si ACCA?

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), ocalificare profesionala care ofera o specializare profunda incontabiliate financiara, ar putea fi o alternativa pentru manageriicare vor sa performeze in domeniul financiar si care ar putea ficapabili sa intocmeasca situatii financiare. O alta calificare,CIMA (Chartered Institute of Management Accounting) oferaposibilitatea analizarii unei situatii financiare si luarea uneidecizii pe baza acelei analize.

"Exista doua directii de dezvoltare profesionala pentruprofesionistii care doresc sa-si dezvolte cariera la un nivel derecunoastere internationala: fie parcurcand o calificareprofesionala internationala, fie prin participarea la un program deMBA de top. Diferentele si asemanarile intre aceste calificariprofesionale pe orice functie cheie din business si MBA-uri luatede la scoli de afaceri de varf din lume sunt intelese desigur lanivelul companiilor multinationale cu care noi lucram, dar nu la oscara mai larga, spune Matilda Crossman, managing director alfirmei britanice de training The Exp Group.

CIMA este o calificare profesionala aflata la jumatateadistantei dintre ACCA si MBA, oferind specializare pe trei arii debusiness: conducerea unui business si gestionarea resurselor,operatiuni si strategie si performance management (foarte detaliatain cazul unui MBA).

"Piata este suficient de sofisticata in prezent, si in cadrulunei companii multinationale exista o segregare clara intreprofesionistii responsabili de raportare financiara si ceiresponsabili de planificare si bugetare, de exemplu. De aceea incadrul acestor companii, se justifica sa se sustina acestespecilizari cu calificarile profesionale potrivite, respectiv ACCApentru prima categorie si CIMA pentru cea dea doua categorie despecialist", mai spune Matilda Crossman.

Camelia Mihai, finance manager la o multinationala din industriatutunului prezenta pe piata locala, detine deja o diploma decalificare de tip ACCA. "Este o certificare ce acopera nu numaipartea financiar-contabila, dar imbina foarte bine pachetul completde cunostinte de analiza de business, strategie, leadership,managementul oamenilor, oferind o viziune de ansamblu asupra uneicompanii si reducand nevoia obtinerii unei alte calificari de tipCIMA sau MBA", spune Mihai. Aceasta calificare, dar si cunostintele acumulate de-a lungul timpului i-au adus promovari pecare altfel nu le-ar fi putut obtine in conditiile actuale de pepiata muncii. Pe de alta parte, Manuela Maftei va incepe anulacesta un program de calificare de tip CIMA, si nu ACCA sau MBA. Inprezent, este Head of Support Services la o companie ce apartinegrupului portughez Martifier, cu activitati pe mai multe piete (cumar fi constructii si energie), functie din care coordoneazadepartamentele de contabilitate, financiar, control si achizitiipentru 30 de companii din grup. De ce nu a ales un ACCA sau unMBA?

"Din punctul meu de vedere, CIMA este o foarte buna combinatieintre un ACCA si un MBA. ACCA este foarte tehnic pentru partea decontabilitate si audit, iar MBA este un program general, care artrebui urmat dupa ceva ani de experienta, intrucat cel maiimportant atu al MBA-ului este impartasirea experientei intreparticipanti", spune Maftei.

MBA-ul nu este pentru toata lumea

Admiterea la un program de MBA este mult mai rigida, candidatiitrebuie sa aiba experienta manageriala de cativa ani inainte dea-si depune dosarul la o scoala de afaceri si sa cunoasca cel putino limba straina. In schimb, la programe de tipul ACCA sau CIMA,admiterea se face mai usor.

Pentru inscrierea la un program de MBA, candidatii trebuie saaiba trei ani de experienta manageriala, sa vorbeasca fluent limbaengleza si sa sustina testul GMAT (Graduate Management AdmissionsTest). "Avem foarte multi cursanti care au si calificarea ACCA.Depinde foarte mult care este obiectivul profesional al celui careurmeaza programul, sa ajunga director general sau regional si saobtina acele soft-skills necesare acestor functii sau sa sespecializeze pe un domeniu si sa dobandeasca abilitatile tehnice decare are nevoie", este de parere Bianca Ioan, director de marketingin cadrul programului de Executive MBA oferit de ASEBUSS.

Ronnie Smith, business developer in cadrul companiei de trainingBPP Professional Education, crede ca absolventii calificarii CIMAlucreaza in toate tipurile de afaceri si pot lucra in functii demanageri financiari, dar si ca CFO sau CEO, fiind "lideri deafaceri care detin o calificare financiara". "Titularii de MBA nusunt membri ai unor corpuri profesionale si nu trebuie sa respecteniciun regim disciplinar care sa reglementeze conduita lorprofesionala de afaceri. Calificarea CIMA se afla, din punct devedere academic, la aceleasi standarde inalte ca si cele mai buneMBA-uri, dar este mai specifica in atentia pe care i-o oferadomeniului finantelor in afaceri", spune Smith.

In procesul de recrutare, studiile conteaza in proportie de 95%pentru proaspetii absolventi care nu au prea multa experienta delucru. Nu acelasi lucru se poate spune despre executvii de top, cuvarste de peste 40 de ani, pentru care experienta profesionalareprezinta cel mai important criteriu la angajare. "Eu fac de peste18 ani recrutari pentru pozitii de top. Nici macar o data in cei 18ani nu mi s-a cerut de catre un angajator sa-i prezint cuprioritate candidati cu MBA si nici nu a fost adus in discutie astadrept un criteriu de selectie", adauga head-hunterul.

MBA - Master of Business Administration

  • Program educational adresat angajatilor din top management cuexperienta manageriala care incearca sa-si largeasca viziunea inafaceri si sa-si creeze relatii in mediul de business
  • 21 examene
  • Durata programului: 1-2 ani
  • Pretul mediu al unui MBA pe piata locala: 15.000 euro(programele de EMBA ajung si la 35.000 de euro)
  • Pretul mediu al unui MBA de top din lume: 40.000-50.000 deeuro

CIMA - Chartered Institute of ManagementAccounting

  • Program de calificare profesionala cu recunoastereinternationala destinat celor care vor sa se specializeze incontabilitate financiara si management financiar
  • 10 examene
  • Durata programului: cel putin 2 ani
  • Pretul programului: 12.000 de euro

ACCA - Association of Chartered CertifiedAccountants

  • Program de calificare profesionala cu recunoastereinternationala destinat profesionistilor contabili; este solicitatmai ales pentru angajatii care lucreaza in domeniul companiilor dinaudit, finante sau contabilitate
  • 14 examene
  • Durata medie a programului: 3-4 ani
  • Pretul programului: 15.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO