Profesii

Este piaţa imobiliară românească transparentă? Comparaţie între informaţiile despre casele preşedinţilor din Statele Unite şi ale celor din România

Este piaţa imobiliară românească transparentă?...

Autor: Adrian Vascu, Veridio

24.07.2018, 15:53 1021

Raspunsul la aceasta intrebare nu este unul simplu. Cred ca multi dintre vanzatori si dintre dezvoltatorii imobiliari vor raspunde ca nivelul de transparenta a crescut si este destul de ridicat. In acelasi timp, cumparatorii nu impartasesc aceeasi opinie, avand in vedere ca nu exista baze de date publice in care sa poata fi consultate preturile reale de tranzactionare si caracteristicile imobilelor vandute.

Studiu de caz: Cu cat si-au cumparat case presedinti ai Romaniei si presedinti ai USA?

Cautand in siteurile romanesti despre casele presedintilor Romaniei nu am gasit decat articole din presa care vorbeau despre case, sau cumparate ieftin de la stat, sau pierdute prin instante. Probabil ca daca am fi cerut informatii de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu adresa exacta a proprietatilor, am fi primit informatii cadastrale precum si date legate de eventuale contracte de vanzare cumparare. Nu am facut acest lucru si m-am marginit la a cauta informatii publice. Acestea nu exista.

In situatia Statelor Unite ale Americii, la o cautare pe Google dupa numele Bill Clinton, am gasit in siteul zillow.com cele doua case ale familie Clinton situate in statul New York, din care am analizat-o pe cea avand adresa de identificare 33 OLD HOUSE LN, Chappaqua, NY 10514. Siteul ofera informatii despre localizare, o multime de fotografii interioare si exterioare, descrierea casei si, nu in ultimul rand, pretul de tranzactionare. Gasim astfel ca proprietatea a fost achizitionata in anul 2016 (15 august) cu pretul de 1.160.000 USD, casa fiind scoasa la vanzare in martie 2016 cu pretul de 1.225.000 USD si beneficiind de doua reduceri de pret de 3,3% respectiv 2,1% pana la adjudecarea din luna august. Se gaseste, de asemenea, pe site harta intregii localitati cu preturile de tranzactionare sau ofertele de vanzare curente sau istorice pe fiecare proprietate.

(https://www.zillow.com/homedetails/33-Old-House-Ln-Chappaqua-NY-10514/33065661_zpid/)

Mergand mai departe si aprofundand analiza, am identificat pe baza adresei si informatii de la primaria locala privind impozitele si taxele pe care familia Clinton le plateste strict pe aceasta proprietate autoritatilor locale (primarie si scoala!). Astfel, analizand siteul primariei locale am gasit istoricul taxelor platite pentru aceasta proprietate incepand cu anul 2008.

 

Un studiu recent JLL - Global Real Estate Transparency Index 2018, plaseaza Romania pe locul 29 in lume in categoria pietelor transparente, adica in categoria a doua de transparenta din cele 5 analizate in studiu: Highly transparent, Transparent, Semi-transparent, Low transparent si Opaque. Pe primele locuri din acest top se afla Marea Britanie, Australia si Statele Unite ale Americii.

Modalitatea de abordare a studiului s-a bazat pe 6 categorii de subindici, ce au primit note de la 1 la 5 (1 fiind cel mai transparent), ponderati ulterior cu niste coeficienti stabiliti de autor (Sursa: http://www.jll.com/greti/rankings)

Prin nota 4 acordata Romaniei la capitolul Investment performance (care include aprecieri privind bazele de date publice si evaluarea proprietatilor) se confirma de fapt transparenta redusa in ceea ce priveste accesul la informatiile privind tranzactiile reale si la diferenta foarte mare dintre SUA si Romania din aceasta perspectiva.

In concluzie, o piata cu adevarat transparenta cum e cea din SUA permite accesul la acest gen de informatii. Oare se poate intampla si in Romania acest lucru?

Eu zic ca se poate, dar este nevoie de un efort concertat atat dinspre zona ANCPI, cat si dinspre zona celor ce pot adopta unele masuri legislative minore (fapt care necesita insa o schimbare de mentalitate a persoanelor publice in ceea ce inseamna accesul la informatiile reale legate de averile lor) si, nu in ultimul rand, la o crestere semnificativa a rolului pe care agentii imobiliari ar trebui sa il aiba in aceasta industrie imobiliara. Ar fi necesara o schimbare in crearea unui cadru de reglementare a acestei profesii, urmata de cresterea increderii publicului in acest serviciu.

Temele privind acest subiect al transparentei pietei imobiliare desigur ca nu se epuizeaza si merita analizate in continuare, mai ales ca, dupa ce se mai "aseaza" putin lucrurile sa urmarim si care este efectul normelor GDPR privind informatiile privind tranzactiile si accesul la acestea de catre marele public.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO