Profesii

Eurostat: Românii generează cele mai puţine deşeuri din plastic din Uniunea Europeană

Eurostat: Românii generează cele mai puţine deşeuri...

Autor: Bianca Ciocotisan

23.04.2018, 16:56 564

România se află pe primul loc între ţările din Uniunea Europeană care generează cele mai puţine deşeuri municipale, cu 261 de kg/locuitor, estimate prin sistemul de gestionare al gunoaielor, arată un raport Eurostat.

După România se clasează Polonia cu 307 kg/locuitorşi Cehia cu 399 kg/locuitore, iar la polul opus, pe primul loc la generarea deşeurilor municipale se află Danemarca cu 777 de kg/locuitor, Malta cu 647 kg/locuitor şi Cipru cu 640 kg/locuitor.

„În medie, în Uniunea Europeană se produc până la 15,8 milioane de tone de deşeuri de ambalaje din plastic într-un an, care corespund greutăţii aproximative a 83 de balene, 3.160 de elefanţi sau 19.504 de cai”, arată raportul.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, cantitatea de deşeuri de plastic generată pe persoană a variat de la 12 kg în Croaţia până la 60 kg în Irlanda, această sumă crescând constant în ultimul deceniu pentru toate statele membre.

Aproximativ 40% din aceste deşeuri sunt reciclate, cu cele mai mari cote în Slovenia (63%) şi cele mai scăzute în Finlanda (24%).

„Producţia şi consumul reprezintă doi dintre paşii esenţiali ai economiei circulare”, arată raportul Eurostat.

Sectoarele economice precum industria, construcţiile sau serviciile din UE care produc şi consumă materiale şi produse, dar şi gospodăriile populaţiei ar trebui să scadă cantitatea de deşeuri pe care o produc. Pe termen lung, aceasta poate contribui la o autosuficienţă superioară a materiilor prime utilizate în procesele de producţie”, potrivit studiului.

Reciclarea materialelor şi a produselor este un alt pas în tranziţia spre o economie circulară, iar scopul este de a creşte cota deşeurilor care sunt reciclate şi returnate în ciclul economic pentru a crea o valoare suplimentară. Indicatorii statistici privind tratarea deşeurilor municipale pot oferi o bună estimare a calităţii sistemului global de gestionare a deşeurilor în UE şi în statele sale membre.

Pentru a închide bucla într-o economie circulară, materialele şi produsele trebuie reintroduse în economie. În loc să utilizeze resursele naturale sau materialele noi extrase, materialele reciclate sunt folosite pentru crearea de noi produse.

În 2016, România a realizat schimburi comerciale la următoarele materiale: fier şi oţel (importuri de 94,4 mii de tone şi exporturi de 702,2 mii de tone), cupru aluminiu şi nichel (92,3 mii de tone importate şi 46,6 mii de tone exportate), hârtie şi carton (140,3 mii de tone importate şi 14,7 mii de tone exportate).

Economia circulară contribuie, de asemenea, la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică, iar dezvoltarea tehnologiilor inovatoare îmbunătăţesc design-ul produselor pentru a uşura reutilizarea acestora şi pentru a promova procesele industriale inovatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO