Profesii

Exclusiv online - Pe termen scurt, legea pensiilor va adanci deficitul la bugetul asigurarilor sociale. Toate pensiile speciale vor fi recalculate

10.02.2010, 00:00 106

Recalcularea pensiilor speciale prevazuta in legea pensiilor,care intra astazi in dezbaterea Executivului, nu va reducedeficitul la fondul de pensii pe termen scurt, ci, dimpotriva, ilva adanci.

Indemnizatiile celor 200.000 de beneficiari de pensii specialesunt platite in prezent de la bugetul de stat si urmeaza sa fietrecute in plata la bugetul asigurarilor sociale de stat duparecalculare. Bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistratanul trecut un deficit de 1,5 mld. euro.

"Pensiile speciale vor fi platite din bugetul de asigurarisociale, chiar daca aceste categorii de persoane nu au platitcontributii. Este adevarat ca ei plateau niste contributii, dar maimici decat restul salariatilor, iar acestea mergeau la bugetul destat", spune Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale"Cartel Alfa".

El a mai precizat ca, totusi, pe termen lung, largirea bazei decontribuabili, in care vor fi incluse si categoriile care primeaupensii speciale, va creste veniturile la fondul de pensii si vascadea deficitul. "Pe termen scurt insa, va fi greu sa se rezvolveproblema deficitului la fondul de pensii", explica Dandea.

Legea unitara a pensiilor are in vedere recalcularea pensiilorspeciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor,aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar sicele ale fostilor militari sau politisti.

In forma inintiala, proiectul de lege publicat pe site-ulMinisterului Muncii facea distinctie intre fostii militari sipolitisti si ceilalti pensionari speciali, prevazand carecalcularea se va face doar pentru ultimele categorii si exceptandde la recalculare aproximativ 140.000 - 150.000 de pensii.

Potrivit unui calcul ZF, suma totala pe care o cheltuie statulpentru cele 200.000 de pensii speciale este de circa 1 mld. euro,bani proveniti de la bugetul de stat.
Ministrul Muncii Mihai Seitan a declarat anterior ca legeapensiilor isi va produce efectele pozitive in 2011, cand deficitulbugetului de pensii va cobori la un miliard de euro. Totodata, el amai precizat ca, daca presiunea pe bugetul pensiilor se va diminua,pensiile ar putea creste cu pana la 10% in timp.

"Deficitul la fondul de pensii este foarte mare, iar problema nuse va rezolva decat intr-o perioada in care vom avea mai multisalariati in economie, iar numarul de someri mai redus. Nu putemdiscuta de o echilibrare pana cand nu vom avea inca 2,5 mil. desalariati contribuabili", spune Cezar Coaci, presedinteleconfederatiei patronale a companiilor din industrie UGIR 1903. El amai precizat ca legea va suferi mai multe amendamente, iarmodificarile vor avea loc chiar si dupa adoptare.

Indemnizatia lunara aferenta unei pensii speciale poate ajungela cateva mii de lei. Potrivit proiectului legislativ, cea mai marepensie speciala in plata este de 3.700 de lei.

Legea trebuie sa fie finalizata pana la mijlocul acestui an,urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011, ea fiind o conditiein acordul cu FMI, la fel ca legea salarizarii bugetarilor. DacaGuvernul va adopta proiectul de lege astazi, el ar putea fi trimisin Parlament pe 15 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO