Profesii

Executivii de top vor castiga cu 20-30% mai putin

Executivii de top vor castiga cu 20-30% mai putin
25.02.2009, 19:57 30

Cei mai puternici oameni din companii se vor trezi cu castiguri mai mici in acest an, ca urmare a reducerii bonusurilor si a scaderii performantei financiare a businessurilor, spun specialistii in executive search si angajatorii consultati de ZF.

Cei mai afectati vor fi sefii din real estate si cei din intermedieri financiare, care ar putea vedea venituri de cateva ori mai mici in urmatoarele luni. "Un director general intr-o companie de real estate castiga si 200.000 de euro pe an (16.600 de euro net lunar - n.r.), daca avea deal-uri mari. Este o zona cu variabile mari de vanzari. (...) Este de asteptat ca bonusurile sa cam dispara in Romania in acest an", apreciaza Mihaela Damian, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase.

Presedintii de banca, cu venituri medii de 35.000 de euro lunar, ar putea castiga cu 10.000 de euro mai putin pana la finalul anului. Head hunter-ul George Butunoiu este de parere ca tendinta la nivel de piata va fi scaderea salariilor fixe ale executivilor si cresterea bonusurilor pentru a minimiza riscurile la care se expune compania avand costuri salariale fixe foarte mari. In acest scenariu, chiar daca ponderea bonusurilor va creste, in valoare absoluta, acestea vor avea o valoare mai scazuta ca in 2008. Industriile in care salariile executivilor raman pe loc sunt cea farmaceutica, retailul de bunuri de larg consum sau FMCG-ul, unde este de asteptat ca doar bonusurile sa coboare cu 15 - 20%. "Sunt domenii care, inca, mai vand", justifica Daniela Necefor, managing partner la firma de executive search Total Business Solutions (TBS). Criza economica mondiala a determinat in ultima perioada ajustari semnificative la nivelul castigurilor executivilor. Ultimul anunt a venit ieri de la producatorul auto Ford, care a anuntat ca va taia 30% din salariile executivilor pentru urmatorii doi ani si va suspenda bonusurile angajatilor in 2009.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO