Profesii

“Exportul” de manageri romani in strainatate a depasit pentru prima data “importul” de expati

01.11.2009, 23:55 55

"Exportul" de manageri a depasit pentru prima data "importul" deexpati, ca urmare a tendintei companiilor de a-si reduce costurileprin inlocuirea executivilor straini cu manageri romani.
"Anul acesta am stat destul de bine pe partea de export expati, insensul ca am mutat din Romania in alte tari 600 - 700 de executivi,si mai putin bine in ceea ce priveste aducerea de expati inRomania, unde am mutat cam 500", sustine Cristian Borcos, generalmanager al filialei locale a companiei Interdean, care oferaservicii de mutare pentru expati, care estimeaza ca detine o treimedin piata acestor servicii. Paradoxal, desi companiile nu se maiinghesuie sa aduca executivi straini in Romania, in incercarea de areduce costurile, interesul expatilor pentru joburi in companiilede pe piata locala a crescut. Ce spun multinationaleleangajatoare?
"Angajatorii romani accepta sa mai angajeze expati, dar nu mai suntdispusi sa le plateasca pachetele de beneficii de pana acum siprefera sa le ofere pachete locale", sustine Sorin Roibu, managingdirector al firmei de executive search Arthur Hunt.
Expatii accepta sa vina in Romania pe pachete salariale cu pana la30% mai mici fata de anii precedenti.
O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu unexpatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager. Deregula, compania plateste si costurile de intretinere a locuinteisau cheltuieli legate de familia managerului. Executivii strainicare vin in Romania stau in case sau apartamente inchiriate in zonaPipera, Baneasa, Soseaua Nordului sau in zonele centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO