Profesii

Fabrica de IT-işti a României pregăteşte tinerii pentru export

Fabrica de IT-işti a României pregăteşte tinerii...

Autor: Corina Mirea

18.07.2014, 00:07 611

Câte doi absolvenţi de bacalaureat „se bat“ pentru un loc la Facultatea de automatică şi calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, cea mai mare fabrică de IT-işti din România, de pe băncile căreia se livrează anual cel puţin 500 de angajaţi pentru companiile de profil. Dintre aceştia însă, dacă urmăm filosofia tinerilor care se înghesuiau joi dimineaţa să se înscrie pe unul dintre locurile puse la bătaie de facultate, mulţi aleg să plece să lucreze în străinătate, chiar dacă sunt conştienţi că salariile din IT în România sunt mari, aproape la nivelul celor de afară.

Un tânăr fără experienţă angajat pe o poziţie cu profil de IT câştigă cel puţin 400 de euro pe lună, iar un programator cu o experienţă de cinci ani poate ajunge să primească şi 2.500 de euro (de aproape trei ori mai mult ca salariul mediu de la nivelul industriei), potrivit informaţiilor din piaţă.

„Salariile din IT la noi sunt bune, într-adevăr, dar este vor­ba despre condiţiile generale care lasă de dorit în ţară. Am fost plecat şi prin alte ţări, m-am dus în Italia şi aş fi vrut să nu mă mai întorc. Era să pierd la un moment dat avionul spre ca­să şi o parte din mine chiar se bucura pentru asta“, spune Ale­xan­dru, un proaspăt absolvent de bacalaureat din Mangalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO