Profesii

Facebook v-a manipulat şi v-a făcut atât de dependenţi încât nu puteţi renunţa la el. Scandalul vânzării datelor despre voi nu înseamnă nimic pentru proprietarul reţelei sociale, atâta timp cât nu trebuie să vă plătească atunci când vă vinde. Până atunci, daţi un share

Autor: Cristian Hostiuc

27.04.2018, 19:42 4637

Nu ştiu dacă cineva dintre voi sau dintre prietenii voştri sau dintre followerii voştri a renunţat la pagina de Facebook după scandalul Cambridge Analytica când s-a aflat, şi creatorul Mark Zuckerberg a confirmat oficial, că reţeaua de socializare v-a vândut către companiile de cercetare, firmele de comunicare şi către cine mai ştie cine.

Nu cred că vreunul dintre voi a şters pagina de Facebook după ce a aflat sau după ce a citit că firmele de cercetare au folosit datele despre voi pentru a vă manipula, pentru a vă influenţa opiniile şi, în final, pentru a vă determina să faceţi un lucru sau să luaţi o decizie.

Dacă nu v-aţi şters pagina de Facebook ca reacţie şi represalii la aceste dezvăluiri, asta înseamnă că reţeaua de socializare este mai importantă în viaţa voastră decât toate aceste dezvăluiri.

Posibilitatea de a interacţiona cu lumea gratis, de a pune poze, de a arăta lumii ce aţi făcut, ce aţi citit, cu cine şi unde aţi fost şi nu în ultimul rând posibilitatea de a scrie şi de a reacţiona la ceea ce scriu alţii este foarte importantă în acest moment.

Chiar dacă Facebook v-a vândut, cu sau fără ştirea voastră (poate v-aţi dat seama), un like, un share, un check in, o poză fac mult mai mult decât subiectul principal discutat la audierea lui Mark Zuckerberg în Congresul American, cel al privacy-ului.

Nu există o alternativă reală la Facebook din punctul de vedere al socializării, din punct de vedere psihic şi emoţional.

La audierile din Congres, un senator se întreba ce model de business este cel folosit de Facebook, când totul este gratis. Clienţii, utilizatorii, adică voi, folosiţi acest serviciu fără să plătiţi vreun ban.

De partea cealaltă, cu ajutorul vostru, Facebook a creat cea mai mare bază de date din  lume despre oameni, despre noi, despre obiceiurile, visele şi dorinţele noastre.

Facebook ştie mai mult despre noi decât noi, ceea ce este înfricoşător.

Fiecare are o părere bună despre el şi cred că nu ar vrea să afle care este părerea Facebookului dată de algoritmi şi inteligenţă artificială. Cu această bază de date, Facebook a creat un produs pe care îl vinde celor interesaţi să vă vândă ceva, să vă urmărească sau să vă manipuleze.

Problema este că nu aţi ştiut acest lucru într-un mod conştient şi poate aveţi o temere.

Într-un articol de opinie scris în Financial Times, Brittany Kaiser, un fost director la Cambridge Analytica, spune că dacă Facebook ar fi o ţară – Republic of Facebookistan -, ar fi cea mai mare din lume, cu 2 miliarde de locuitori.

Brittany Kaiser spune că Facebook a acumulat o asemenea putere şi bogăţie încât a ajuns un monstru. Un monstru cleptocrat, care vă preia datele, adică activele voastre, şi vă exploatează. Fostul director de la Cambridge Analytica spune că utilizatorii trebuie să înţeleagă că tot ceea ce postează ei pe Facebook reprezintă date despre ei, reprezintă proprietatea lor, aşa cum sunt şi casele lor.

”Dacă Google şi Facebook vor să folosească datele noastre, trebuie să obţină acceptul nostru, trebuie să explice cum vor fi folosite aceste informaţii şi nu în ultimul rând trebuie să plătească pentru ele sau să dea posibilitatea de a fi şterse de către noi“, a menţionat în opinie Brittany Kaiser.

Scandalul Cambridge Analytica sau audierile din Congresul American nu numai că au slăbit puterea Facebook, ci i-au dat posibilitatea lui Mark Zuckerberg să-şi pună cenuşă în cap; a doua zi viaţa şi-a continuat cursul.

Probabil că în acest moment, puterea lui Facebook, cu cei 2 miliarde de ”locuitori“ în spate, este mult prea mare pentru ca acest serviciu de socializare să dispară din motive de trădare a încrederii.

Dar dacă autorităţile vor să facă ceva, inclusiv din România, pot obliga Facebook şi Google să plătească şi să vă plătească pentru datele pe care le strâng despre voi.

Iar aici, pe Facebook, pe Zuckerberg, pe principalii acţionari ai reţelei de socializare, îi va durea foarte mult. Totul până la bani.

Să nu-mi iei niciodată Facebookul! Dar dacă mă vinzi, măcar să ştiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO