Profesii

FADERE: Peste 400.000 de români aflaţi în Spania au pierdut dreptul să muncească

FADERE: Peste 400.000 de români aflaţi în Spania au pierdut dreptul să muncească

Autor: Iulian Anghel

18.08.2011, 19:11 2506

FADERE (Federaţia Asociaţiilor De Români Din Europa) acuză Guvernul spaniol că a minţit atunci când a susţinut că românii care până la 22 iulie se aflau în Spania nu vor fi afectaţi de resticţiile impuse pe piaţa muncii din această ţară. Asociaţia spune că 50% dintre românii din Spania, adică 450.000 din cei 900.000 de români aflaţi acum în Spania vor fi afectaţi .

FADERE susţine că, în ciuda asigurărilor date de autorităţi că românii aflaţi deja în Spania nu vor fi afectaţi, Oficiile de munca au primit un regulament în care îi includ pe toţi românii care nu sunt înscrişi în registrele de muncă.

"Toţi românii din Spania care au avut un loc de munca şi l-au pierdut şi care nu s-au prezentat în timp de 15 zile la oficiul de muncă pentru a spune că este în căutarea unui loc de munca, cât şi cei care nu au revenit la fiecare trei luni pentru a reînnoi această situaţie, au pierdut total dreptul de muncă în Spania", spune un comunicat al FADER.

Această noutate transmisă oficiilor de muncă schimbă total mesajul de fond al acestor restricţii, ele aplicându-se nu doar celor care au venit în Spania dupa 22 iulie 2011 ci şi multor români care în aceste momente nu lucrează, sau lucrează la negru şi intenţionează să găsească un loc de muncă, însă nu sunt înscrişi ca fiind în căutare de slujbe.

Această măsură îi va afecta şi pe toţi copiii românilor din Spania care sunt sudenţi sau elevi şi care urmau să termine şcoala şi să se angajeze. Deasemenea,acestă măsură îi va afecta şi pe toti românii care au plecat în vacanţă în România şi intenţionează să vină i să lucreze, spune asociaţia.

"Foarte mulţi români în perioada de vară pleacă în ţară şi se şterg din registrele oficiilor de muncă ca să nu plăteacă cotizaţie pe perioada concediului.", explică asociaţia care adaugă: "Noi apreciem că măsura aceasta afectează mai mult de 50% dintre românii care sunt în Spania înainte de 22 Iulie 2011."

Comisia Europeană a acceptat în urmă cu câteva zile restricţiile pentru români aprobate de guvernul de la Madrid. De asemenea, Ministerul român al Muncii a dat asigurări că românii aflaţi în spania nu vor fi afecttaţi de măsurile de restricţie.

FADERE arată că a rugat Ministerul Muncii să schimbe mesajul eronat publicat pe www.madrid.mae.ro în care se lasă să se înţeleagă ca restricţiile nu vor afecta pe cei care sunt veniti înainte de 22 Iulie 2011.

"Considerăm că este un abuz din partea autorităţilor spaniole după ce au transmis un mesaj în care spuneau că restricţiile nu vor afecta pe românii veniţi înainte de 22 Iulie 2011, lasă pe stradă 50% dintre românii care au lucrat legal şi care au plătit impozitele către Stat."

"Vom trimite o scrisoare Uniunii Europene pentru a informa despre această incoerenţă" , a declarat Daniel Ţecu Preşedintele FADERE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO