Profesii

Firmele de HR: Project managerii care refuzau 3.000 euro/luna acum accepta 1.000 euro

Firmele de HR: Project managerii care refuzau 3.000 euro/luna acum accepta 1.000 euro
13.11.2008, 19:13 217

Firmele de recrutare si executive search primesc tot mai multe CV-uri de la angajati din real estate, banci, productie, PR sau publicitate, care au fost afectati de procese de restructurare si reorganizare interna si care sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mai mici decat cele de pana acum.

"Daca acum un an gaseam doar doi copii 'fitosi', care cereau salariu fix de minimum 1.000 de euro si erau obisnuiti sa stea in showroom sa vina cumparatorii la ei si se credeau buni, acum vin oameni seriosi care se multumesc cu salarii de 600 de euro si inteleg ca ne va fi greu, astfel ca stau la birou de dimineata pana seara", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cei mai mari jucatori intrati recent pe piata.
Real estate-ul si banking-ul erau pana in urma cu cateva luni domeniile-vedeta ale pietei salariale, in care se puteau obtine relativ usor castiguri mari.
Expansiunea agresiva a retelelor bancare si febra tranzactiilor imobiliare din ultimii ani s-a resimtit direct in buzunarul celor care le intermediau. Salariul mediu din banci, cel mai mare din economie luni la rand, varia in jurul a 1.000 de euro pe luna. Pe de alta parte, un consultant imobiliar bun castiga 4.000 de euro pe luna, iar unul foarte bun incasa si 10.000 de euro lunar. Project managerii, specialisti putini si foarte cautati de businessurile din real estate, care aveau salarii de 3.000 - 4.000 de euro, si-au ajustat asteptarile la ce ofera piata acum.
"Project managerii sunt dispusi sa accepte oferte de job si pe salarii de 1.000 de euro, desi erau obisnuiti cu castiguri mari", spune Cristina Postolache, general manager al Skill Team, companie de resurse umane.
Specialistii in recrutare sunt de parere ca acesta este inceputul unei corectii pe piata fortei de munca, puternic marcata in ultimii ani de cresteri salariale de peste 20% si de un puternic deficit de personal calificat.
"Pana acum cateva luni, companiile faceau angajari cu o oarecare grandomanie, fara sa calculeze cu atentie daca era absolut necesar sa se faca anumite recrutari. Acum angajatorii sunt mult mai sensibili la costuri, iar angajatii la valoarea reala pe care pot sa o ofere unei companii", spune Madalina Balan, general manager al Hart Human Resource Consulting, cu activitati de recrutare si evaluare, care aduga ca primeste CV-uri de la manageri sau team-leaderi care cauta de lucru nu doar pentru ei, ci pentru intreaga echipa.
Pe de alta parte, o parte din angajatori au pus procesele de recrutare in stand-by. "Foarte putini mai au curajul sa recruteze acum. Marea majoritate a angajatorilor fac concedieri sau sunt in expectativa", spune George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta si executive search cu acelasi nume.
Head-hunter-ul mai spune ca unii angajatori iau in considerare scaderea salariilor mari incepand de anul viitor. "Oamenii nou-intrati in companii, destul de putini de altfel, care primeau inainte cu usurinta salarii de 2.000 de euro, vor primi cu 20-30% mai putin. Si in cazul angajatilor care lucreaza deja in companii partea salariala fixa va scadea cu 15 - 20%."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO