Profesii

Firmele de recrutare, minus 800 de angajati in leasing

Firmele de recrutare, minus 800 de angajati in leasing
08.03.2009, 23:25 230

Angajatii temporari reprezinta o solutie pentru companiile cu activitati sezoniere, dar sunt si primii la care renunta angajatorii. Filiala locala a grupului olandez Lugera & Makler, al doilea jucator de pe piata de recrutare, care include companiile Lugera & Makler, Lugera & Makler Romania si Lugera & Makler Payroll, cu afaceri estimate de aproximativ 20 de milioane de euro in 2008, a renuntat la aproximativ 300 de persoane angajate in leasing de personal.
Leasingul de personal este o formula de angajare relativ noua pe piata locala, prin care firmele de recrutare angajeaza personal pe perioada determinata pentru companii. "In prezent, numarul angajatilor in leasing de personal, la nivel national, se ridica la 2.700 de persoane. Fata de luna septembrie a anului 2008, numarul persoanelor angajate in leasing a scazut cu aproximativ 300, domeniul in care s-a inregistrat o scadere mai pronuntata a recrutarii in leasing fiind cel al productiei", spune Monica Georgescu, managing consultant Lugera&Makler, care adauga ca in acest moment compania are peste 150 de angajati proprii, la nivel national. In luna decembrie a anului trecut, in firma lucrau 180 de angajati.
In lunile octombrie - noiembrie ale anului trecut, compania de recrutare Manpower, cu afaceri estimate la 13,8 mil. euro in 2008, a renuntat la reinnoirea contractelor de munca a 396 de angajati din judetul Timis, care lucrau in regim temporar. La sfarsitul anului trecut, numarul total al angajatilor temporari din companie era de aproximativ 2.000. In acelasi timp, la inceputul lunii februarie, numarul angajatilor permanenti era putin mai mic de 100.
De curand, Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a renuntat la prelungirea a cateva sute de contracte ale persoanelor angajate temporar in call center, potrivit unor surse din cadrul companiei.
Grupul APT, specializat in recrutare si relatii publice, a renuntat, de asemenea, la 10% din persoanele angajate in regim de leasing de personal. La sfarsitul anului 2008, compania avea un numar total 1.508 de angajati in leasing sau in proiecte de outsourcing, iar la sfarsitul lunii februarie numarul total de angajati era de 1.450.
Descresterea a fost influentata mai ales de micsorarea volumului de business din teritoriu din toate domeniile, la nivelul Bucurestiului, numarul de persoane mentinandu-se constant. "Numarul persoanelor puse la dispozitie in leasing de personal a scazut cu 10% in luna februarie 2009 fata de decembrie anul trecut. In schimb, se inregistreaza o crestere a numarului de angajati proprii, alocati pe proiecte de outsourcing, ceea ce compenseaza aceasta descrestere, per total, in companie inregistrandu-se o scadere cu 4% a numarului de angajati", explica Sorina Donisa, CFO in cadrul diviziei de personal, leasing & payroll a grupului APT.
In ceea ce priveste grupul de firme Aims, care include Aims Human Capital Romania, Aims Services, ambele din Bucuresti si Aims Timisoara, acesta are in prezent un numar de 360 angajati in sistem de leasing, acest serviciu fiind oferit numai de firmele din Bucuresti. De la sfarsitul anului trecut pana in prezent, numai pentru 15 angajati nu au mai fost prelungite contractele de munca, adica pentru sub 5% din totalul personalului in leasing. Cele mai multe contracte ale companiei, in ceea ce priveste leasingul de personal, sunt din domeniul prestarilor de servicii.
"Exista fluctuatie de personal, dar nu mai mare decat in finalul anului 2008. Estimam chiar o crestere a numarului de angajari in acest sistem prin atragerea de noi clienti, dar nu excludem posibilitatea ca anumiti clienti sa isi restranga activitatea ca urmare a crizei economice si, implicit sa renunte la anumite activitati care sunt efectuate in prezent prin personal pus la dispozitie de catre noi", explica Mariana Bazac, finance manager al grupului de firme Aims, care adauga ca, in prezent, sunt 27 de angajati proprii in cele trei companii din cadrul grupului.
In opinia lui Bazac, exista o cerere constanta de livrare in regim de leasing a specialistilor din zonele administrativ, vanzari sau specialisti in diverse domenii.
Companiile apeleaza la serviciile firmelor care ofera servicii de leasing de personal, atunci cand vor sa inlocuiasca temporar un salariat (spre exemplu, cand o angajata intra in concediu de maternitate). De asemenea, companiile care au activitati sezoniere sau extrem de specializate apeleaza la servicii de leasing de personal.
Companiile ar putea creste numarul angajatilor in leasing in primavara, pe masura ce domenii ca agricultura sau constructiile isi vor relua activitatea.

x

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO