Profesii

FOCUS: Angajatori de Top: Ce joburi se caută pe piaţa muncii

FOCUS: Angajatori de Top: Ce joburi se caută pe piaţa...

Autor: Ioana Nicolescu

26.03.2016, 17:34 3153

Mii de persoane au vizitat, vineri şi sâmbătă, cel mai mare târg de locuri de muncă, Angajatori de Top, care a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti. Companii de IT ca Microsoft, Bitdefender sau Dell, multinaţionale precum Accendure sau companii din industria auto ca Renault, dar şi companii precum Pizza Hut sau McDonalds au fost prezente la târg. Printre standurile companiilor s-au plimbat tineri, majoritatea proaspăt absolvenţi de facultate sau în ultimii ani de studii, care căutau să facă pasul important de la tânărul student fără experienţă la tânărul profesionist de pe piaţa muncii.

La standul JTI, spre exemplu, un tânăr student era interesat de internship-uri, marea lui temere fiind că din lipsa experienţă nu-l va angaja nimeni. ''Important este să ai experienţă în momentul în care termini facultatea, altfel îţi va fi mai greu să-ţi găseşti un job fiindcă se caută un minim de experienţă. Trebuie să ai mai mult pe CV decât studiile de facultate'', l-a sfătuit unul dintre reprezentanţii companiei.

De altfel, problema cu experienţa este în toate domeniile de lucru. La Renault, spre exemplu, unde se caută de la ingineri până la specialişti în vânzări sau marketing, se cere, în general, un minimum de doi ani de experienţă. Pentru tinerii care nu au suficientă experienţă, există, în afara programelor de internship, programe de training. Asta înseamnă că eşti angajat pe o perioadă de probă la o companie cum ar fi Accenture, o cunoscută multinaţională americană, şi în perioada de trei luni de probă, treci printr-o perioadă de training.

''Dacă te descurci, dacă prinzi repede ce trebuie să faci, dacă te adaptezi şi lucrurile merg bine, după perioada de probă, poţi fi angajat pe perioadă nedeterminată'', le-au explicat reprezentanţii companiei
tinerilor care se adunaseră cu CV-urile în braţe la standul Accenture.

Însă un alt lucru pe care tinerii trebuie să-l bifeze neapărat pe CV-uri sunt cunoştinţele de limbi străine, iar engleza deja nu mai este suficientă. În general, toţi angajatorii cer cunoştinţe avansate de engleză, dar mai cer încă o limbă străină în plus. La Renault, spre exemplu, franceza este practic obligatorie pentru multe din ofertele de job-uri, fiind vorba de o companie franceză.

Dar nu numai Renault cere franceză, la Accenture spre exemplu sunt poziţii pe franceză. Alte limbi care sunt ''la mare căutare'' sunt germana, spaniola, italiana sau rusa. În general, multinaţionalele caută persoane care cunosc cel puţin două limbi străine vorbite în regiunea în care se află ţara lor. Chineza, spre exemplu, nu este atât de căutată în România.

Nu în ultimul rând, cel mai mare angajator al momentului este domeniul IT. Job-uri în companiile de IT sunt peste tot şi sunt şi foarte bine plătite, fiind o industrie bogată şi foarte profitabilă la ora actuală. Dezvoltatorii de software, programatorii sunt cei mai căutaţi. De altfel, anul trecut, piaţa de IT se confrunta cu un asemenea deficit de personal pregătit încât companiile au cerut ajutor Guvernului şi mediului universitar de a finanţa educaţia în domeniu şi a mări locurile la facultăţile de profil (Automatica, Informatica, Cibernetica).

Într-adevăr, locurile au fost suplimentate la marile universităţi de stat, dar nu acoperă nici pe departe cererea de pe piaţă. Există, însă, cursuri organizate de facultăţi precum Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti unde tinerii pot învăţa limbaj de programare, spre exemplu.

În orice caz, cine doreşte un loc de muncă bine plătit, are două lucruri de învăţat: o limbă străină alta decât engleza şi o minimă pregătire în IT. Cu acestea două, nici lipsa de experienţă nu mai este un impediment, dar este foarte important să lucrezi încă din facultate, fie part time, fie full time dacă poţi împăca programul de la facultate cu job-ul, fie prin internship, important este să nu pierzi timpul în facultate şi să te orientezi spre industriile profitabile. Acestea sunt sfaturile specialiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO