Profesii

Fondurile de pensii private au luat doar 15% din ofertele statului de 4,4 mld. lei

Fondurile de pensii private au luat doar 15% din ofertele...

Autor: Roxana Pricop

23.07.2014, 00:05 225
Fondurile de pensii private pilon II şi III, cu active totale de 17,5 miliarde de lei, au participat cu 675 milioane de lei la cele cinci oferte publice de vânzare de acţiuni derulate de stat la companiile din energie în ultimii doi ani.
 
Suma este relativ mică luând în calcul că prin acest tip de investiţii fondurile de pensii private contribuie direct la dezvoltarea economiei. În titlurile de stat, investiţie prin care fondurile de pensii finanţează deficitul bugetar dar prin care are loc o creş­tere a datoriei pu­blice, fondurile de pensii private au in­vestit  circa 12 mi­liarde de lei.
 
Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF) a anun­ţat că inten­ţionează să modifi­ce politica de in­ves­ti­ţii a fondurilor de pensii, pentru a le per­mite alocarea unor procente mai im­portante din por­tofolii spre in­ves­tiţii directe în economie, care în prezent se situează la 2,7 miliarde de lei.
 
„ASF intenţionează să revizuiască politica de investiţii a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direc­ţionării unor procente mai importante din portofolii spre investiţii directe în economie (în sensul creşterii ponderii deţinerilor de instrumente financiare, precum acţiuni listate şi obligaţiuni corporative)“, spun oficialii ASF într-un comunicat de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO