Profesii

Fură românii locurile de muncă ale spaniolilor? Lăzăroiu menţionează "mici hărţuieli" şi descurajarea angajatorilor spanioli

Fură românii locurile de muncă ale spaniolilor? Lăzăroiu menţionează "mici hărţuieli" şi descurajarea angajatorilor spanioli

Autor: Aurelia Alexa

09.08.2011, 16:43 545

Angajatorii spanioli au nevoie de forţă de muncă din România şiapelează în continuare la firme de recrutare din România, adeclarat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, afirmaţiafiind confirmată şi de reprezentanţii companiilor de selecţie alucrătorilor români.

Ministrul Sebastia Lăzăroiu a afirmat că, în ciuda restricţiilorimpuse de către Spania, piaţa forţei de muncă de acolo are încontinuare nevoie de lucrătorii români, existând un deficitputernic de forţă de muncă în anumite sectoare care sunt refuzatede cetăţenii spanioli.

După introducerea restricţiilor, începând din 22 iulie, firmelede recrutare din România nu s-au confruntat cu schimbărimajore.

"Nu ne-au semnalat schimbări majore. (…) Problemele pe care nile-au semnalat erau şi înainte: mici hărţuieli, uneori suntdescurajaţi să mai aducă români în Spania", a mai spus ministrulMuncii.

El a adăugat că activitatea firmelor de intermediere din Românianu se schimbă foarte mult întrucât este datoria angajatorilorspanioli să solicite permise de muncă pentru românii pe care dorescsă-i angajeze.

"Din acest punct de vedere, am făcut apel să se asigure călucrătorii români sunt protejaţi, că-şi plătesc asigurărilemedicale şi sociale. Ştim că în perioada următoare mulţi româniprobabil vor apela mai mult la firme de intermediere. Le-am sugerat(firmelor, n.r.) să opereze în aşa fel încât să nu profite nimenide această perioadă tulbure", a mai spus ministrul Muncii.

Managerul unei firme de recrutare, Niculina Enescu, a declarat,la finalul discuţiilor cu ministrul Lăzăroiu, că angajatoriispanioli continuă să solicite forţă de muncă din România.

"În cel mai scurt timp sperăm să găsim modalităţile pentrueliberare permisului de muncă. (…) cred că se urmăreşte eradicareamuncii la negru şi eradicarea celor care au permise de şedere darnu au un loc de muncă", a spus Niculina Enescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO