Profesii

Gigi Becali a anunţat că Giovani şi Victor Becali s-au predat deja: Nu erau revoltaţi, erau pregătiţi

Gigi Becali a anunţat că Giovani şi Victor Becali s-au...

Autor: Firuta Flutur, Mediafax

20.02.2018, 18:46 398

"Nu erau revoltaţi, erau pregătiţi. Că ştiau. Că e normal, că e vorba de numele Becali a fost «Hai să arătăm că uite, nu îi iertăm». Eu le-am spus să treacă cu bine peste asta, ei au spus «Da, domnule, ne aşteptam». Aveau bagajele făcute, s-au dus oamenii, s-au prezentat şi cu asta basta. (...) Eu m-am întâlnit cu ei, ei se duc acuma, fac două luni, nici două luni, după perioada de carantină cer eliberarea condiţionată, o să dureze termenul două-trei săptămâni la Sectorul 4 şi încă două-trei săptămâni la Ilfov şi într-o lună jumătate maximum, Victor trebuie să fie acasă. Giovani era plecat la Constanţa şi când a auzit ,în drum, imediat s-a prezentat la prima secţie, că aşa spune legea, la prima secţie de poliţie, nu ştiu la care, probabil Poarta Albă sau Slobozia, nu ştiu unde. El are buletin de Constanţa. Şi Victor s-a prezentat la Rahova", a declarat, marţi seară, Gigi Becali.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o, marţi, pe fosta judecătoare Geanina Terceanu, actualmente Teodorovici, la 7 ani de închisoare pentru luare de mită, aceasta fiind acuzată că ar fi luat în tranşe 220.000 de euro de la fraţii Becali şi Cristian Borcea pentru a-i achita în primă fază în dosarul Transferurilor. Totodată, magistraţii au decis confiscarea sumei de 185.000 de euro de la fosta judecătoare. Ea a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc în acest dosar.

Instanţa supremă l-a condamnat pe Victor Becali la 5 ani şi 8 luni de închisoare. În cazul fratelui său, Ioan Becali, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins apelul, aceasta rămânând cu pedeapsa iniţială de trei ani de închisoare.

Magistraţii instanţei supreme au decis însă să-l achite pe Cristian Borcea în acest dosar, el fiind oricum singurul încarcerat rămas în dosarul Transferurilor. De altfel, fostul director executiv al FC Dinamo nu a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în acest dosar, precizând că nu a cunoscut-o pe fosta judecătoare decât în sala de judecată.

"Am spus şi spun adevărul, sunt nevinovat, nu i-am dat direct sau indirect nicio sumă de bani şi nu am cunoscut-o decât în sala de judecată", a arătat Cristian Borcea, la ultimul termen.

Tot achitare a fost dispusă şi pentru avocaţii Antonie Iorgovan şi Daniel Petre, pentru mărturie mincinoasă .

Iniţial, Geanina Terceanu, fost judecător al Tribunalului Bucureşti, a fost condamnată în această cauză la cinci ani şi şase luni de închisoare, fraţii Becali la câte trei ani de închisoare, iar Cristian Borcea la trei ani şi jumătate de închisoare.

Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului la acea vreme Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalişti, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi cinci oameni de fotbal, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a hotărât achitarea tuturor celor opt inculpaţi trimişi în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Geanina Terceanu i-a achitat pe cei opt oameni de fotbal pentru toate infracţiunile reţinute, pe motiv că "fapta nu există".

În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a da soluţia de achitare, Geanina Terceanu a primit de la Ioan şi Victor Becali şi de la Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 şi până în mai 2012.

"Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi Ialomiţa. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi în modalitatea de mai sus au fost folosiţi de inculpata Terceanu Geanina la achiziţionarea unei locuinţe", susţineau procurorii.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO