Profesii

Guvernul PSD le-a făcut cadou o vacanţă în Maldive de 5.000 de euro notarilor şi avocaţilor prin revoluţia fiscală

Guvernul PSD le-a făcut cadou o vacanţă în Maldive de...

Autor: Adelina Mihai

07.02.2018, 00:07 10659

Un avocat sau un notar care a încasat în 2017 venituri de 100.000 de euro plătea taxe şi contribuţii de peste 13.000 de euro. Dacă acelaşi avocat sau notar va încasa 100.000 de euro în 2018, el va plăti la stat doar 7.500 de euro, rămânând cu economii de 5.500 de euro, potrivit unui calcul realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG. Spre comparaţie, o vacanţă de două persoane în Maldive de o săptămână costă aproximativ 5.000 de euro.

„Strict vorbind din punctul de vedere al impactului contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS) adus de declaraţia 600, se observă o scădere a sarcinii fiscale impuse notarilor/avocaţilor prin prisma faptului că în 2017 CASS era datorat ca procent asupra venitului impozabil, în timp ce începând cu ianuarie 2018 CASS se va datora asupra salariului de bază minim, indiferent de nivelul efectiv al venitului realizat“, a spus Mădălina Racoviţan, Tax Partner în cadrul KPMG.

Modificarea taxării pentru notari şi avocaţi a venit odată cu celebra declaraţie 600, care trebuie depusă de 210.000 de români cu venituri extrasalariale.

„Cu cât veniturile unui avocat sau notar sunt mai mari, cu atât avantajul este mai mare, iar aceste categorii pro­fesionale au venituri foarte bune. Mi se pare inechi­tabil şi incorect să existe aşa ceva, pentru că eu, ca salariat, şi o persoană care e liber profesionistă, avem acelaşi pa­chet de asigurare de sănătate. Cu toate acestea, eu plătesc contribuţia la sănătate la tot venitul, pe când el plăteşte la salariul minim, ceea ce mi se pare strigător la cer“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO