Profesii

Harta pietei muncii. Zeci de mii de concedieri si doar cateva mii de joburi

Harta pietei muncii. Zeci de mii de concedieri si doar cateva mii de joburi
08.03.2010, 00:00 175

"Nu raspundem intrebarilor legate de politica de personal."Acesta este raspunsul pe care il ofera in prezent majoritateaangajatorilor care in anii trecuti faceau sute sau chiar mii deangajari. Numarul companiilor care mai fac recrutari s-a redussemnificativ, in timp ce datele de la agentiile judetene pentruocuparea fortei de munca indica tot mai multe concedieri.

Furnizorul de servicii de business si solutii tehnologiceGenpact, producatorul de PC-uri Hewlett-Packard, ING Asigurari sifurnizorul de servicii de ousourcing si software Wipro se numaraprintre companiile care intentioneaza sa faca peste 100 de angajarianul acesta, in timp ce numarul concedierilor a fost de ordinulzecilor de mii numai pentru primii angajatorii din economie.Potrivit unui calcul al ZF, primele 20 de companii din economie infunctie de numarul de angajati si-au redus efectivele de personalcu peste 20.000 de oameni in 2009. Pe de alta parte, cele nouacompanii private contactate de ZF care inca mai fac angajariintentioneaza sa recruteze impreuna in acest an putin peste 2.600de angajati.

"A scazut considerabil cererea de contabili si finantisti. Unnumar mai mic de joburi sunt insa si in domeniul farma sau FMCG",sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul APT, unuldintre jucatorii din top cinci din resurse umane. In primele luniale anului, cele mai multe joburi erau disponibile in IT, unde secauta mai ales programatori cu o vechime de minimum 3 ani, inginerisau vanzatori.

Anul 2010 nu este foarte bun nici pentru bugetari, pentru castatul a inceput deja sa faca concedieri, care pana la sfarsitulanului ar putea ajunge la cateva zeci de mii. Totodata, angajatiide la stat nu vor mai avea parte de cresteri salariale ca in aniiprecedenti, o parte din sporuri le-au fost eliminate si nici nu maiprimesc tichete de masa, de vacanta sau cadou.

2.000 de concedieri anuntate in Capitala inmartie

In Bucuresti, in luna februarie angajatorii aveau 1.880 dejoburi disponibile, dintre care 220 se adresau absolventilor destudii superioare, cu pregatire de ingineri in constructii civile,consilieri, experti economisti in gestiune economica si in domeniulbancar, precum si specialisti in comunicare si relatii publice,potrivit AMOFM Bucuresti.

"Pentru martie sunt anuntate aproximativ 2.000 dedisponibilizari in Bucuresti. In luna februarie au fost anuntate376 de disponibilizari si s-au efectuat 253", precizeaza CarmenGosa, reprezentantul compartimentului de comunicare din cadrulAMOFM Bucuresti. Cele mai multe concedieri au fost facute indomeniul constructiilor metalice, in domeniul fabricarii bauturilorsi in administratia publica.

In Brasov, angajatorii stau in stand-by

Angajatorii din centrul tarii sunt destul de precauti in ceea cepriveste cresterea numarului de angajati si prefera sa isireorganizeze intern activitatile. Noile recrutari sunt in generalpentru pozitii specializate, iar salariile oferite sunt mai micidecat in anii trecuti.

"Se prevad in continuare si concedieri, desi ritmul lor se pareca a mai scazut fata de 2009, dar nu cu mult. Este probabil camulte societati sa foloseasca si in 2010 supapa de sigurantareprezentata de somajul tehnic", spune Gratiela Ratiu, branchmanager in cadrul companiei de consultanta in resurse umane VonConsulting Brasov.

Companiile iesene cauta 460 de angajati

Un numar de 460 de joburi libere au fost anuntate de companiileiesene la inceputul lunii martie, arata datele de la AJOFM Iasi."In Iasi, in continuare angajeaza fabrici precum Delphi DieselSystems, companiile din IT precum Embarcadero, Continental saucall-centere si service desk-uri precum XL World, Capgemini, SCC",spune Catrinel Meicu, branch manager in cadrul VON ConsultingIasi.

Una dintre cele mai mari companii locale care cauta 40 de agentide vanzari in Iasi este operatorul telecom RCS & RDS, potrivitAJOFM Iasi.

Genpact sau Emerson, cei care recruteaza cel mai mult inCluj

In BPO (Business Process Outsourcing) se fac cele mai multeangajari anul acesta in Cluj. Mai mult, Genpact va face intre 500si 1.000 de noi angajari anul acesta, atat in Cluj, cat si inBucuresti, in special pentru pozitii financiar-contabile, iarfiliala locala a grupului Emerson, specializat in productia deechipamente si unelte pentru instalatii si conducte, va face catevasute de angajari in Cluj pana la sfarsitul anului, afirmareprezentantii companiilor de recrutare locale.

"Un angajat din BPO de pe o pozitie de entry-level castiga, inmedie,1.200 de lei (285 euro) net pe luna. Daca mai cunoaste o altalimba straina in afara de engleza, castigul lunar poate ajunge panala 1.600 de lei (380 euro) net, iar cunoasterea unei limbi«exotice» mai poate urca salariul cu cateva sute de lei", spuneOvidiu Vilceanu, managing partner in cadrul companiei SalesConsulting din Cluj, care ofera servicii de recrutare, training siconsultanta in resurse umane.

In Timisoara, angajatorii "incearca" sa faca economii larecrutare

"Angajatorii au venit cu pretentii de specialisti foarte buni peoferte salariale mai scazute. Pentru un administrator de sistem, deexemplu, oferta salariala initiala era de 700 de euro, insaangajatorii si-au dat seama ca au candidati foarte buni si le oferain momentul angajarii 1.100 de euro. Se incearca o economie laprocesul de recrutare", spune Bogdan Toth, general manager alcompaniei de consultanta in management HR4U din Timisoara. Unuldintre angajatorii care au anuntat ca recruteaza pentru Bucurestisi pentru Timisoara in 2010 este Wipro, care va face intre 150 si200 de noi angajari pana la finele anului.

Bucuresti

  • 2.000 de concedieri anuntate pentru luna martie
  • 1.880 de joburi disponibile
  • Rata somajului: 2,4%
  • Companii care fac angajari: HP, Genpact, Competence CallCenter, Microsoft, Freescale, Softwin, Star Storage,Techteam

Iasi

  • 630 de concedieri facute de la inceputul anului
  • Rata somajului: 7,4%
  • 460 de joburi disponibile
  • Companii care fac angajari: Delphi, RCS&RDS, Embarcadero,Continental, XL World, Capgemini, SCC

Cluj

  • Rata somajului: 6,5%
  • Companii care fac angajari: Genpact, Emerson, INGAsigurari

Brasov

  • 550 de concedieri anuntate pentru martie si aprilie
  • Rata somajului: 9,1%
  • 150 de joburi disponibile

Timisoara

  • Rata somajului: 4,4%
  • 176 de joburi disponibile
  • Companii care fac angajari: Wipro

Surse: ANOFM, AJOFM, firme de recrutare si de consultanta inHR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO