Profesii

Harta salariilor minime în Europa: Cu un salariu minim de 235 de euro brut pe lună, angajaţii români sunt aproape cel mai prost plătiţi angajaţi din Europa. În Belgia, salariul minim este de 1.500 de euro/lună

Harta salariilor minime în Europa: Cu un salariu minim...

Autor: Adelina Mihai

28.12.2015, 00:00 21481

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în clasamentul statelor în funcţie de nivelul salariului minim, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Dacă un angajat român plătit la nivelul minim primeşte câte 235 de euro brut pe lună (adică 175 de euro net),  în Belgia cel mai prost plătit salariat primeşte câte 1.500 de euro pe lună, iar în Germania- ţară care a reglementat anul acesta salariul minim- nivelul este de 1.473 de euro brut pe lună.

Guvernul condus de Dacian Cioloş trebuie să decidă în următoarele patru zile dacă salariul minim pe economie va creşte începând de anul viitor de la valoarea actuală de 1.050 de lei brut pe lună (235 de euro) la 1.200 de lei brut pe lună (cca. 270 de euro), aşa cum rămăsese stabilit încă de pe timpul guvernării conduse de Victor Ponta.

La finalul săptămânii trecute, ministrul muncii Ana Costea şi ministrul finanţelor Anca Dragu au avut o întâlnire informală pe tema majorării salariului minim cu liderii sindicatelor şi cu cei ai patronatelor, iar o decizie în acest sens va fi luată până pe 31 decembrie, după ce va avea loc o întâlnire similară.

Discuţiile despre majorarea salariului minim au împărţit şi mediul de business în două tabere. Pe de-o parte, unii oameni de afaceri spun că salariile trebuie dictate de piaţă şi că odată cu creşterea salarială trebuie să crească şi productivitatea angajaţilor (ceea ce nu se întâmplă dacă salariul creşte automat, prin decizii ale Guvernului) şi că majorarea bruscă a salariului minim ar putea crea probleme afacerilor mici şi mijlocii, care nu-şi vor mai putea susţine cheltuielile. Pe de altă parte, există reprezentanţi ai mediului de afaceri care spun că salariul minim trebuie să crească pentru a aduce mai mulţi locuitori în câmpul muncii (având în vedere că salariul minim actual este apropiat de nivelul ajutoarelor sociale), că Polonia- deşi are salarii duble – reuşeşte să atragă încă investitori şi că de nivelul salarial depinde strategia de ţară a României (dacă vrem să rămânem o ţară low- cost, care să atragă investiţii de tip lohn, trebuie să menţinem salariile la nivel redus, însă dacă vrem să creăm produse şi servicii cu valoare adăugată mare, salariile trebuie să crească). În plus, oamenii de afaceri spun că firmele şi-au făcut bugetele pe 2016 încă din toamna acestui an, luând în calcul nivelul salarial minim de 1.200 de lei  (235 de euro) brut pe lună.

În Spania, salariul minim este de circa 760 de euro pe lună, în timp ce în Polonia- ţară care reuşeşte să atragă încă investiţii în detrimentul României, deşi are costuri mai mari cu forţa de muncă – salariul minim este de 410 euro pe lună.

Doar în Bulgaria salariul minim este mai mic decât în România, fiind de 184 de euro brut pe lună la începutul acestui an şi de circa 200 de euro în prezent.

În prezent, în România, o treime dintre cei 4,5 milioane de salariaţi din economie câştigă salariul minim pe economie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO