Profesii

Head-hunterii au ajuns sa vaneze clientii competitorilor dupa ce si-au vazut afacerile injumatatite: „Am ajuns sa muncim, nu doar sa mimam munca”

Head-hunterii au ajuns sa vaneze clientii competitorilor dupa ce si-au vazut afacerile injumatatite: „Am ajuns sa muncim, nu doar sa mimam munca”
09.05.2010, 23:30 230

Daca inainte "vanatorii de capete" faceau bani relativ usor dinrecrutarea de executivi de top, pentru ca managerii acceptau multmai repede sa-si schimbe angajatorul pentru o crestere salarialasemnificativa, in prezent head-hunterii au doua probleme majore:candidatii sunt mai greu de convins sa-si schimbe jobul, iarcompaniile - client refuza sa plateasca avansul si lucreaza cu maimulte firme de executive search simultan. Inceputul de an a fostinsa nesperat de bun pentru unele din aceste firme, in conditiilein care companiile
si-au dat seama ca au nevoie de "lideri de criza" si de inlocuireacelor implicati emotional in procesele organizatiei.
"Din septembrie 2009, piata de recrutare a inceput sa mearga din cein ce mai bine, insa anul 2008 nu trebuie luat ca an de referinta.In 2008 a fost o criza pozitiva, firmele de recrutare au avutnoroc, si nu numai, iar acum am ajuns sa muncim cu adevarat, nudoar sa mimam munca", spune Mihaela Perianu, managing partner alAIMS Human Capital, partenerul de pe piata locala al Association ofInternational Management Search (AIMS).
La inceputul anului trecut, estimarile de scadere pentru piata deexecutive search erau de 40%, insa au fost si firme care au avutscaderi de 60% sau chiar 80% fata de 2008, spun reprezentantiifirmelor de executive search.

Al doilea an consecutiv de scadere
"Inceputul anului a fost promitator, ca o revelatie, insa parca afost prea spumos fata de ce e in spate. Daca in mod normal Antal,cu toate birourile din tara, facea 50 de recrutari pe an pentru topmanagement si 100 de recrutari pentru specialisti-cheie, anultrecut am recrutat cu 40% mai putin", spune Irina Vasile, countrymanager al companiei de executive search Antal Romania.
George Butunoiu, managing partner al firmei cu acelasi nume si unuldin cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, spune ca situatia depe aceasta piata este destul de fluctuanta.
"Daca lunile ianuarie si februarie au fost foarte bune, in martiesi aprilie incasarile au fost aproape de zero. Totusi, intr-osingura zi (la sfarsitul lunii aprile - n.red.) am semnat treicontracte, cele mai multe cereri provenind din strainatate", spuneButunoiu, a carui companie a inregistrat o cifra de afaceri de500.000 de euro anul trecut, in scadere cu 30% fata de 2009. Anul2009 a fost al doilea an consecutiv de scadere pentru el, intrucatin 2007 compania sa a avut o cifra de afaceri de 720.000 de euro.Radu Furnica, unul dintre cei mai vechi "vanatori" de executivi depe piata locala, sustine ca sectorul serviciilor financiare si celbancar sunt blocate complet in ceea ce priveste recrutarea deexecutivi. Cu toate acestea, inceputul de an a adus un volum maimare de recrutari de manageri de top pentru zona industriala,constructii, energie sau distributie de bunuri.
"De la inceputul anului am vandut mai mult business decat am vanduttot anul trecut. Daca inainte companiile erau predispuse sa oferesalarii mai mari, acum ofera salariul minim acceptabil pentruexecutvii recrutati", spune Furnica, presedintele si CEO-ulcompaniei de executive search Leadership Development Solutions(LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/ Ferry International,cea mai mare companie de executive search din lume.

"Am revenit la nivelul din 2003. Companiile ne considerainutili sau prea scumpi"
In opinia country managerului de la Antal, ce s-a intamplat anultrecut pe piata de executive search seamana cu situatia din 2003,cand 80% din angajarile chiar si pentru pozitii- cheie se faceauprin intermediul site-urilor de recrutare, lucru care incepuse sase schimbe in 2008.
"Faptul ca am ajuns la nivelul din 2003, iar companiile isiprotejeaza functiunea interna de HR, iar pe noi ne considerainutili sau prea scumpi le aduce intr-o capcana. Nefacandu-seexecutive search, cei mai buni dintre profesionisti stau pe loc, seconserva la posturile lor si nu mai exista acelasi stimulent de acreste si de a obtine poate o pozitie mai buna", adauga IrinaVasile.
Specialistii spun ca anul trecut au existat doua valuri deconcedieri operate de companii: daca in prima parte a anului s-audisponibilizat angajati de pe pozitii de entry- level, in a douaparte s-au concediat angajati din middle si top management.
"In perioada de pace, crestere economica, ai nevoie de o anumitatipologie de lider care sa conduca businessul. In vreme de razboi,companiile au nevoie de o altfel de tipologie de manageri, care sase uite la business mai pragmatic, sa stie ce costuri sa taie, saaduca «fresh blood» pen tru a reinventa businessul", explicaPerianu.
Fir ma de recrutare AIMS (AIMS Human Capital Romania, Aims Servicessi Aims Timisoara) a cumulat anul trecut o cifra de afaceri de 5,52mil. euro, in scadere cu aproape 15% fata de 2008.
Inlocuirile de manageri ar putea sa aduca schimbari benefice pentrucompanie, intrucat este posibil ca o o parte din manageriiexistenti sa se fi implicat emotional in ultimii ani in com pa niesi nu mai pot avea o perspectiva din exterior atunci cand vinevorba de reduceri de costuri.
Companiile lucreaza cu mai multe
firme de recrutare simultan
O mare parte din companiile care vor sa-si aduca un nou executiv incompanie nu platesc avans firmelor de executive search pentru ca nuau incredere in eficienta acestora si de aceea se intampla saapeleze la mai multe firme de acest tip in acelasi timp.
"Companiile au fost asa de sigure ca suntem disperati si caacceptam orice, incat ne-au spus de multe ori ca deja lucreaza inparalel si cu alte agentii pentru recrutarea aceleiasi pozitii. Demulte ori ne spuneau: «take it or leave it!»", mai spune IrinaVasile.
Una dintre companiile care au apelat la mai multe firme deexecutive search pentru a recruta cateva pozitii pentru middlemanagement este compania de credite de consum Cetelem.
"Este adevarat ca am lucrat cu mai multe firme de executive searchin ultima perioada, pe care le-am selectat in functie de nivelul desenioritate a pozitiei pentru care recrutam", sustine Irina Stoian,HR manager al Cetelem, care numara peste 800 de angajati la nivellocal.
Exista situatii in care compania- client nu este de acord saplateasca o suma in avans si sa solicite plata la plasare, iar dacafirma de recrutare nu a reusit sa gaseasca un candidat, desi afacut toata munca de cautare si documentare, clientul nu platestenimic.
"Unele companii lucreaza cu mai multe firme de recrutare inparalel, ceea ce creeaza o competitie absolut stupida, in care demulte ori se contacteaza aceiasi candidati. Daca ai, de exemplu,clienti care accepta plata in transe, iar altii care nu accepta siapeleaza la mai multe firme de recrutare, lucrezi mai mult pentruclientii care accepta plata in transe, pentru ca munca si efortulpe care le depui sunt recompensate. Este o chestie de noroc sareusesti sa plasezi candidatul in momentul in care intri incompetitie cu 4 -5 firme de recrutare", explica Perianu.

Au scazut tarifele cu cel putin 20%
Exista doua modalitati prin care firmele de executive search isistabilesc onorariul: fie solicita un procent de 30% din salariulbrut anual al executivului plasat (acesta fiind si standardulintrenational dorit), fie opteaza pentru un onorariu fix, care maipoarta denumirea de "flat fee". Unul dintre dezavantajele varianteibazate pe procente din salariu este faptul ca un client poateconsidera ca firma de recrutare recomanda un candidat mai scumppentru a incasa un onorariu mai mare.
In cadrul firmei Antal Romania, onorariul s-a stabilit pe baza deprocente din salariu, care anul trecut nu au depasit insa20%.
"Anul acesta nu mai facem reduceri sub 20%, dar nici nu putem sperala o crestere de pana la 25- 30% din salariul brut anual alexecutivului plasat", adauga Irina Vasile. Compania are o taxaminima de 3.000 de euro (pentru care a recrutat specialistisoftware), insa sub aceasta suma "nu se poate vorbi de executivesearch si nici nu poti avea profit." Antal Romania inca maiincaseaza onorarii de 15.000 de euro, insa sunt clienti straini.Cel mai mic onorariu incasat pentru recrutarea unui executiv de topa fost 5.000 de euro si a reprezentat 15% din salariul brut anualal managerului plasat.
In cadrul firmei Aims, onorariul este o suma fixa. "Noi am scazutonorariile cu 20% si vom mentine aceasta scadere si pentru anulacesta. Mergem in continuare pe plata in transe, luam o suma inavans, insa clientii accepta cu foarte mare greutate o suma inavans", mai spune Perianu.

11.000 de euro net lunar, cel mai mare salariu obtinutin primele luni din 2010
Cel mai mare salariu al unui executiv plasat in primele luni din2010 de headhunterul George Butunoiu a fost de 11.000 de euro net/luna, pentru un manager de top care lucreaza in domeniulserviciilor financiare. Urmatoarele au fost de 6.000 de euro net peluna pentru doua pozitii de country manager, ambele in domeniulproduselor industriale. Cu toate acestea, ofertele de salariipentru pozitiile de top sunt individuale, nu exista un salariu fix,indiferent de candidat. " Diferentele sunt foarte mari intreofertele pe care le primesc cei care au deja un loc de munca(ofertele sunt comparabile cu cele din anii trecuti) si cei care nuau job si care sunt in pozitia de cautatori, care primesc si cu 50%mai putin decat primii, la niveluri comparabile de senioritate sauexperienta", explica Butunoiu.
In ultima perioada, firma de recrutare AIMS a facut recrutaripentru directori generali, directori de fabrica, directorifinanciari, care lucreaza in domenii precum FMCG, farma,industrial, productie sau energie. In top sunt posturile de vanzaridupa care urmeaza directorii generali si directoriifinanciari.
"Nu poti sa judeci un salariu in lipsa unui context. Salariulexecutivilor poate fi mai mic sau mai mare in functie de criteriiprecum dimensiunea companiei, oamenii aflati in subordine,responsabilitatile pe care le are, pozitionarea companiei pe piatasau marja de profit, cifra de afaceri, strategia companiei", maispune Perianu.
Fostul director de marketing al Microsoft Romania, care a renuntatla functie pentru ca
si-a dorit sa faca ceva nou, nu a vrut sa precizeze care estevaloarea salariului pentru care ar accepta oferta unui head-hunter.Un lucru este cert: nu conteaza salariul fix, ci beneficiile sistrategiile de bonusare raportate la responsa bili ta tile pe carele presupune noua functie. "Fiecare dintre noi face in sinea lui uncalcul pentru a vedea care este valoarea venitului care l-ar motivasi care sa corespunda experientei acumulate de-a lungul timpului sieste evident ca trebuie sa fie o evolutie pozitiva in raport cuceea ce a obtinut de la fostul angajator", conchide Bulucea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO