Profesii

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: Doar 40% din firmele înfiinţate în 2007-2008 mai funcţionează astăzi

Iancu Guda, preşedinte AAFBR: Doar 40% din firmele...

Autor: Departamentul Economic

15.03.2018, 16:48 119

Potrivit analistului, cele mai bune companii pe ciclul de 10 ani sunt cele înfiinţate în perioada de pregătire iniţială 2011 şi relaxare timpurie 2013-2014 dintre care 75% sunt în funcţiune cu o profitabilitate de 45%, după perioada celor 5 ani de activitate, iar dintre cele înfiinţate în perioada de creştere economică doar 40% mai funcţionează în prezent.

Dintre companiile înfiinţate în 2009 şi 2010, un număr de 60% mai sunt în funcţiune astăzi şi au o pierdere cumulată mai mică de la înfiinţare şi până în prezent. În 2017, numărul companiilor nou-înregistrate a fost de 100.000.

Primele cinci din zece sectoare unde s-a înregistrat cel mai mare grad de insolvenţă din 1.000 de companii active sunt fabricarea de produse textile, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze, salubritate şi îndepărtarea gunoaielor, sectorul extractiv şi construcţiile.

Iancu Guda notează că printre pricipalele greşeli pe care le-au făcut companiile active din România în ultimii 10 ani şi care au dus la intrarea în insolvenţă se numără finanţarea deficitară a investiţiilor, investiţii inficiente sau politica agresivă a dividentelor.

„Încrederea antreprenorilor în economia românească îşi revine, însă ea nu este bazată pe fundamente, şi atunci devine o problemă emoţională, numărul companiilor nou-înregistrate în 2017 a fost de 100.000, revenindu-se la nivelul din 2008”, a declarat Iancu Guda, care este şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Potrivit analistului, dintr-un studiu realizat pe toate companiile nou-înfiinţate din 2007 şi până în prezent se observă un „efect de turmă”.

Între 2007 şi 2008 a avut loc o creştere economică de până la 5%, fapt ce a dus la avânt pentru antreprenorii români de a face investiţii.

„E o problemă în această perioadă de creştere accelerată. Te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce crearea, realizarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la nivel ridicat, investiţii scumpe, se înfiinţează multe companii în acea perioadă, iar umătorul pas este încetinirea şi recesiunea afacerii”, a precizat analistul.

În opinia lui Iancu Guda, perioada cea mai propice pentru investiţii este în perioada de pregătire iniţială şi relaxare timpurie, când dobânzile sunt mici, riscul de intrare în afaceri este mare, însă şi-l asumă mai puţini, iar activele sunt subevaluate, generând o creştere a afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO