Profesii

În ce domenii există cele mai mari şanse de angajare în 2013?

În ce domenii există cele mai mari şanse de angajare în 2013?

Autor: Corina Mirea

26.12.2012, 10:56 8846

Sectorul de IT, energia regenerabilă, sectorul de call-center şi cel al producţiei sunt domeniile în care românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă la începutul anului viitor au cele mai mari şanse să fie angajaţi, spun specialiştii în recrutare.

"Piaţa de IT nu a ajuns la saturaţie şi nici nu va atinge acel «prea plin» în următorul an, cel puţin. Numărul de absolvenţi bine pregătiţi, de oameni care să poată performa încă de la intrarea în companie nu are cum să acopere încă cerinţa de pe piaţă, având în vedere că dezvoltarea competenţelor în domeniu nu se învaţă de «astăzi pe mâine». În continuare, cei care sunt specializaţi în zona software vor fi cei mai «vânaţi» de angajatori", precizează Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul APT, firmă cu activităţi în resurse umane. De altfel, ea mai spune că situaţia angajaţilor sau a candidaţilor pe piaţa muncii a anului 2013 va fi aceeaşi, indiferent de industrie - uşor dificilă, însă notă discordantă o va face IT-ul, unde aproape toţi absolvenţii din domeniu îşi găsesc măcar un job în zona de suport telefonic.

Chiar şi reprezentanţii Barnett McCall Recruitment (companie a furnizorului de servicii de muncă temporară Gi Group) susţin faptul că sectorul de outsourcing/ BPO va fi unul dintre cele mai "ofertante" domenii în care românii îşi vor putea găsi un loc de muncă şi în anul 2013. De altfel, acesta a înregistrat una dintre cele mai evidente evoluţii în ultimii patru ani, numărul angajaţilor din outsourcing recrutaţi în tot acest timp ajungând la 11.000 de persoane. În prezent, 30.000 de români lucrează în divizii sau companii specializate în servicii de suport telefonic.

"Unul dintre cele mai relevante motive pentru care volumul de personal va creşte anul viitor în acest sector este numărul ridicat al tinerilor români care vorbesc fluent cel puţin o limbă străină. Ei reprezintă un real punct de interes pentru companiile din domeniul call-center/ BPO pentru a înfiinţa noi afaceri în România sau pentru a le dezvolta pe cele existente", este de părere Leonard Rizoiu, business unit manager în cadrul Gi Group.

În acelaşi timp, şi sectorul de electronice, în special angajatorii care activează pe piaţa de retail, vor fi mai activi în ceea ce priveşte procesele de recrutare la începutul anului 2013, ca urmare a "uşoarei" reveniri din ultimul timp a cererii. Însă această tendinţă poate fi observată în special pentru piaţa de muncă temporară, afirmă specialiştii.

"O revenire a industriei, ca urmare a creşterii comenzilor atât pentru sectorul auto, cât şi pentru cel de electronice este vizibilă. Însă companiile care activează în aceste domenii sunt precaute în ceea ce priveşte modul în care îşi gestionează resursele. De aceea, când fac planuri pe termen lung, preferă soluţiile flexibile, folosind angajaţii temporari", adaugă Roxana Zaharia, account manager în cadrul Gi Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO