Profesii

„În nicio ţară din lume slujbaşii de la stat nu câştigă mai bine ca în privat. E revoltător ce se întâmplă în România“

„În nicio ţară din lume slujbaşii de la stat nu...

Autor: Adelina Mihai

19.04.2017, 07:00 13906
Angajaţii de la stat din România câştigă, în medie, cu 19% mai mult decât angajaţii din mediul privat, în timp ce în alte state raportul este inversat, arată statisticile oficiale. În Ungaria, spre exemplu, bugetarii câştigă, în medie, cu 14% mai puţin decât angajaţii din privat, potrivit da­te­lor institutului de statistică din Ungaria.
 
„Slujbaşii de la stat din admi­nistraţia publică din orice ţară din lume câştigă mai puţin decât angajaţii din privat. Iar acest lucru nu se întâmplă ca urmare a unor legi, ci din cauza faptului că, automat, în administraţia publică se duc oamenii care nu rezistă la presiunea din mediul privat. Acesta este mecanismul din orice ţară normală prin care se alege cine merge la stat şi cine merge la privat. În privat e presiunea mai ma­re, educaţia oame­nilor e mai bună, iar cei care se angajează acolo fac mai multe sacrificii. De aceea, salariul mai mare la privat faţă de stat e firesc. Ce se întâmplă în România e revoltător”, a spus Radu Furnică, preşedintele firmei de executive search Leadership Development Solutions. De altfel, în mod paradoxal, funcţionarii publici din România câştigă mai bine decât funcţionarii din alte state care au economii mai dezvoltate şi un nivel de trai mai ridicat. 
 
ZF a publicat săptămâna trecută un articol care arăta că, în luna ianuarie a acestui an, funcţionarii publici din România au încasat salarii cu 7% mai mari decât funcţionarii publici din Ungaria, în ciuda faptului că PIB-ul per capita din România este mai mic cu o treime decât cel din Ungaria. Astfel, un angajat din admi­nis­traţia publică din România a primit, în medie, un salariu net de 3.320 de lei net în luna ianuarie a acestui an, cu 7% mai mult decât un funcţionar public din Ungaria în aceeaşi lună.
 
„Este de-a dreptul re­voltător ce se pe­trece, este o cons­pi­ra­ţie a incompe­tenţei în această ţară. Poli­ticul îşi câştigă vo­turi ofe­rind bani fără mă­sură şi fără mă­su­rarea per­for­­­manţei unor oa­meni despre care se ştie că lucrează foarte prost. (...) Apro­po de creşterile de salarii viitoare de la stat, nu zice nimeni să nu crească sala­riile oa­menilor care produc. Dar este re­voltător să creşti salariile tuturor fă­ră să le măsori performaţa şi ştiind că nu pro­duc nimic”, a mai spus Radu Furnică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO