Profesii

În ţara unde doctorii români pleacă pentru că ar primi salarii de cel puţin trei ori mai mari medicii fac grevă şi cer mai mulţi bani

În ţara unde doctorii români pleacă pentru că ar...

Autor: CătăIina Apostoiu

23.11.2015, 13:47 2926

În Marea Britanie, ţara către care se îndreaptă foarte mulţi medici români, atraşi de salarii de peste trei ori mai mari decât în România, medicii rezidenţi sunt nemulţumiţi de salariile primite şi ar putea declanşa greve masive luna viitoare.

Aproape 2.200 de medici români lucrau în Marea Britanie anul trecut. În prezent, salariul de bază al unui medic rezident în primul an se ridică la 22.636 lire sterline (34.514 dolari), potrivit datelor guvernamentale citate de CNBC. În România, după majorarea de 25% aplicată începând cu 1 octombrie, un medic rezident poate câştiga până la 4.000 de lei (958 dolari).

Medicii din Marea Britanie sunt în mare parte angajaţi ai NHS (National Health Service), sistemul medical de stat, care asigură servicii medicale gratuite tuturor rezidenţilor britanici. Acest lucru înseamnă că salariile şi contractele acestora sunt determinate de autorităţile centrale.

Grevele anunţate ar veni ca reacţie la modificările contractuale propuse de Secretarul pe probleme de sănătate Jeremy Hunt, modificări ce vizează reducerea numărului de ore pentru care medicii rezidenţi pot primi plăţi suplimentare.

Hunt intenţionează să majoreze salariile medicilor rezidenţi cu 11% drept compensaţie, însă aceştia consideră majorarea drept insuficientă.

Potrivit planurilor privitoare la greve, medicii rezidenţi vor asigura “servicii de urgenţă numai” pe 1 decembrie, urmând a intra în grevă totală pe 8 şi 16 decembrie.

Pentru prima dată în istoria NHS medicii rezidenţi nu vor oferi niciun serviciu ca urmare a grevei. Drept rezultat, mii de operaţii programate vor fi amânate şi programările pacienţilor vor fi anulate.

Există temerea că greva doctorilor va crea un precedent, încurajând viitoarele generaţii de medici să lanseze acţiuni similare. În unele ţări dezvoltate, grevele medicilor sunt relativ obişnuite.

În prezent, salariile de început ale medicilor rezidenţi din Marea Britanie se află uşor în urma celor din sisteme de sănătate comparabile, în special când se iau în considerare costurile de trai.

În Noua Zeelandă, medicii din zonele urbane câştigă 52.843 dolari neozeelandezi (34.662 dolari) la început. În Australia, un medic rezident în primul an câştigă un salariu de bază de aproximativ 63.099 dolari australieni (45.608 dolari).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO