Profesii

INS: Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul al treilea din 2017

INS: Costul orar al forţei de muncă a crescut în...

Autor: Anca Olteanu

05.12.2017, 09:48 125

În trimestrul al treilea din 2017, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,90% faţă de trimestrul precedent şi de 16,57% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (3,69%, respectiv 17,85%).

În trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activitatea de învăţământ (24,52%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare, urmată de administraţie publică (9,79%) ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative (6,49%).

Cea mai semnificativă scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în intermedieri financiare şi asigurări (-4,64%).

În trimestrul al treilea din 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,96%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 3,70%, respectiv 3,65%.

În trimestrul al treilea din 2017 comparativ cu acelaşi trimestru din 2016, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (38,76%), sănătate şi asistenţă socială (32,48%), învăţământ (30,91%) şi administraţie publică (29,57%). Aceste creşteri au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în industria extractivă şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (3,92% fiecare).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 16,57%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 17,89%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (16,60%, respectiv 17,71%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO