Profesii

IT-ştii merg la târgurile de joburi pentru că proiectele la care lucrează au devenit plictisitoare

IT-ştii merg la târgurile de joburi pentru că proiectele la care lucrează au devenit plictisitoare

Autor: Adelina Mihai

31.10.2011, 00:04 1862


În timp ce angajaţii din alte domenii merg la târgurile de joburi în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit sau pentru a-şi "forţa" actualul angajator să vină cu o majorare salarială, IT-ştii au început să-şi caute un nou loc de muncă pentru că proiectul la care lucrează în prezent a devenit plictisitor.

"Momentan lucrez în echipa de bug-fixing la o firmă care dezvoltă aplicaţii de gestiune pentru piaţa din România şi ţările din sudestul Europei, care foloseşte tehnologii preponderent Microsoft (C++, C#, Microsoft SQL). Salariul este OK, însă în timpul liber am învăţat să fac diverse proiecte online şi aplicaţii pentru iPhone. Îmi place foarte mult, aşa că m-am gândit să îmi caut un job la o firmă de dezvoltare de aplicaţii pentru iPhone", spune Andrei, 27 de ani, care a absolvit cursurile Facultăţii de automatică şi calculatoare din cadrul Universităţii Poli tehnice. În prezent, el are un salariu de 1.300 de euro pe lună.

Google, Adobe, BitDefender, Microsoft, Dell Services, Ericsson, TeamNet, Oracle, Gen pact, Ixia, 1&1Internet sau Hewlett- Packard sunt doar câteva dintre cele 90 de companii care au scos la concurs peste 2.500 de joburi la târgul de cariere "Angajatori de top" organizat la finele săptămânii trecute în Capitală. "Principala motivaţie a angajaţilor care lucrează în domeniul IT este proiectul tehnic la care lucrează. Practic, ei sunt cei care folosesc tehnologie de ultimă oră, testează produse care se vor lansa pe piaţă peste un an.

Tot ceea ce ţine de domeniile noi, precum wireless, smartphone sau cloud-computing, spre exemplu, îi atrage", spune Adriana Radu, director HR în cadrul furnizorului american de sisteme de testare a echipamentelor de reţea Ixia, care are în prezent aproape 300 de angajaţi în RomÂnia. Ixia are în prezent 20 de poziţii deschise pentru dezvoltatori software atÂt pentru programe de internship, cÂt şi pentru angajări permanente.

Un dezvoltator software cu 2-3 ani de exeperienţă în domeniu primeşte un salariu lunar cuprins între 700 şi 900 de euro net, însă în funcţie de tehnologia pe care o cunoaşte, salariul poate depăşi 1.000 de euro salariu.

"Sunt foarte mulţi candidaţi care au deja un loc de muncă stabil, dar care îşi caută un nou loc de muncă din cauză că nu le mai convin proiectele la care lucrează în prezent, le consideră plictisitoare. De aceea, întrebările lor se focalizează pe tipul de aplicaţii care trebuie dezvoltate în proiect şi pentru cine se vor dezvolta acele proiecte. O parte din ei îşi doresc să dezvolte aplicaţii pentru bănci, de exemplu", explică Oana Mănăilă, consultant în cadrul firmei de recrutare pentru sectorul IT Brainspotting.

Specialiştii spun încă că dacă anul trecut focalizarea participanţilor la targurile de joburi era pe poziţiile din domeniul IT, anul acesta candidaţii sunt axaţi pe segmentul economic, financiar, marketing, resurse umane.

"Există un miraj pentru poziţiile din HR şi marketing", mai spune Mănăilă.

Anual, facultăţile cu profil IT livrează cÂteva mii de absolvenţi, însă majoritatea se angajează încă de când sunt studenţi, pe salarii care încep de la 500 - 700 de euro. De aceea, şi numărul de candidaţi care aplică online pentru o poziţie de software developer este mult mai mic decât cel al aplicanţilor pentru un job de asistent marketing, de exemplu. Cei care nu au făcut o facultate cu profil tehnic sunt nevoiţi să accepte orice job, pentru a dobândi experienţă, "Am făcut Facultatea de administraţie publică, iar acum sunt în anul I de masterat.

Pentru că nu m-am mai putut angaja în sectorul public - posturile fiind îngheţate - îmi caut un job pentru experienţă. Am lăsat cÂteva CV-uri la firmele care caută testeri de jocuri, iar acum aştept să văd ce ofertă de joburi au hipermarketurile. Îmi caut de muncă de şase luni", spune Vasile Cristea, 22 de ani din Bucureşti.

Târgul "Angajatori de top", organizat de compania cu activităţi în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions de două ori pe an, are cÂte 15.000 - 16.000 de vizitatori la fiecare ediţie.

Care sunt cele mai bune 10 meserii din lume

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO