Profesii

Klaus Iohannis a promulgat legea privind colaborarea româno-braziliană pentru asistenţa judiciară

Klaus Iohannis a promulgat legea privind colaborarea...

Autor: Valentin Pircalabu, Mediafax

25.05.2018, 16:11 88

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru ratificarea Tratatului dintre România şi Brazilia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, tratat ce a fost semnat pe 13 iunie 2017, la Brasilia, se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.  

Proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Federativă a Braziliei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală a fost adoptat, de Senat, pe 23 aprilie.

Scopul iniţiativei legislative adoptate de senatori a fost acela de a reglementa formele de asistenţă judiciară în materie penală necesare, pentru a uşura legăturile între autorităţile române şi cele braziliene. Proiectul de lege a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

În tratat sunt specificate preverile legate de asistenţa judiciară reciprocă şi care cuprinde:

"a) notificarea de acte; b) luarea de mărturii sau de declaraţii ale persoanelor, inclusiv prin videoconferinţă; c) transferul temporar al persoanelor deţinute; d) percheziţia şi sechestrul; e) comunicarea de documente, procese verbale, elemente de probă şi obiecte; f) localizarea şi identificarea persoanelor sau a obiectelor; g) identificarea, localizarea, indisponibilizarea, sechestrarea şi confiscarea produselor infrancţiunii şi asistenţa în proceduri legate de acestea; h) restituirea bunurilor; i) transmiterea spontană de informaţii; j) alte forme de asistenţă permise de legile Părţii solicitate şi convenită de Autorităţile Centrale ale Părţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO