Profesii

Legea salarizării unitare s-a transformat în legea dezbinării

Legea salarizării unitare s-a transformat în legea...

Autor: Iulian Anghel

07.04.2017, 00:05 1318

Liderii coaliţiei de guvernare, reuniţi la Sinaia, au prezentat aseară proiectul  legii salarizării unitare, care ar trebui să treacă de Parlament până la sfârşitul sesiunii parlamentare. În ţară funcţionarii publici anunţă proteste.

Funcţionarii publici anunţă proteste după Paşti, ne­mulţumiţi de legea salarizării. Poliţiştii au fost în stradă, din acelaşi motiv, în ultimele săptămâni, iar magistraţii cer să fie implicaţi în discuţii. O lege care majorează puternic salariile a ajuns subiect de discordie, nimeni nefiind mul­ţumit, deşi legea aduce bani mai mulţi pentru toţi angajaţii la stat.

În aceste condiţii, guvernul se spală pe mâini şi pasează legea Parlamentului. Luni premierul Sorin Grindeanu a spus că legea va fi promovată ca iniţiativă parlamentară. Altfel spus, va fi asumată la nivel politic. Aseară şefii coali­ţiei au prezentat legea într-o conferinţă şi au asigurat că nimeni nu va pierde bani şi toată lumea va avea de câştigat.

Opoziţia a cerut guvernului angajarea răspunderii pe această lege. Liderul interimar al PNL Raluca Turcan crede că legea salarizării nu va trece de majoritatea parlamentară.

„Pentru domnul Grindeanu ceasul politic ticăie. În curând îl vor părăsi toţi cei care vor să se salveze de eşecul eco­­nomic. În Parlament, majoritatea lui Dragnea va în­gropa proiectul legii salarizării şi-l va lăsa fără niciun fel de muniţie electorală pe premierul de sacrificiu. Performanţa lui e unică: îngroapă cot la cot cu Dragnea şi Tăriceanu o majo­ritate parlamentară care a câştigat cu peste 50% alegerile printr-o uriaşă fraudă de încredere care acum e în văzul tuturor“, spune Turcan.

Nu ar fi exclusă o astfel de ipo­teză, dacă în loc să calmeze spiritele apropierea de finalul dez­baterilor asupra legii mai mult le-ar răvăşi, după cum ameninţă funcţionarii pu­blici. Ministrul muncii Lia Olguţa Vasilescu, crede preşe­din­tele Klaus Iohannis, va întoarce legea salarizării unitare în Parlament. Ca să fie întoarsă, ea trebuie mai întâi apro­bată de Parlament şi acest lucru nu mai este foarte sigur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO