Profesii

LISTA lui Hüsch. Interviu Gândul cu negociatorul secret care i-a cumpărat pe saşii din România: „Puneam banii pe masă şi îi număram. Am negociat cu Ceauşescu”

LISTA lui Hüsch. Interviu Gândul cu negociatorul secret...

Autor: Biro ATTILA

09.05.2014, 11:54 1215
Prin semnătura şi talentul său de negociator, 226.000 de saşi şi şvabi din România au emigrat, în cea mai dură perioadă a comunismului, în Germania. A negociat soarta comunităţii germane din România direct cu Ceauşescu. A dus personal milioane de mărci germane securiştilor pentru a le răscumpăra libertatea de mişcare saşilor din Transilvania. Este vorba de Heinz Günther Hüsch, fostul parlamentar CDU care, timp de aproape 30 de ani, a negociat în secret cu Securitatea vânzarea de vize pentru etnicii germani care doreau să plece în Germania. Negociatorul, al cărui nume a fost secret până în urmă cu doi ani, a acordat Gândul un interviu în care relatează cum a funcţionat şi cum s-a derulat exportul de saşi din România către Germania şi cum statul român a făcut profit din vânzarea libertăţii propriilor cetăţeni.
 
Heinz Günther Hüsch este acum, la 85 de ani, un pensionar activ, dar timp de aproape 30 de ani a jucat un rol esenţial în ceea ce istoric a fost numită ”Operaţiunea Recuperarea”. De profesie, este avocat dar a avut şi o consistentă activitate politică în Bundestag. Este membru al CDU (Uniunea Creştin - Democrată) din Germania. Potrivit propriilor sale relatări a fost prieten şi colaborator al fostului cancelar Helmut Kohl. De altfel în fostul cancelar, dr. Hüsch a găsit un aliat puternic după ce a fost mandat să poarte negocierile cu securiştii români mandataţi de Ceauşescu să obţină profituri cât mai mari din vânzarea vizelor pentru etnicii saşi din România.
 

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO