Profesii

Lovitură de teatru în sistemul bancar românesc. Sándor Csányi, puternicul şef al grupului bancar ungar OTP, vorbeşte pentru prima dată oficial despre posibilitatea ca BNR să nu aprobe preluarea Băncii Româneşti: „Am o presimţire rea”. Directorul general adjunct al OTP a fost trimis de urgenţă la Bucureşti

Lovitură de teatru în sistemul bancar românesc....

Autor: Anelis Baciu

02.03.2018, 16:55 21200

Sándor Csányi, preşedintele OTP Group, a declarat astăzi într-o conferinţă la Budapesta că „are o presimţire rea” legată de rezultatul tranzacţiei prin care sucursala locală a ungurilor a preluat Banca Românească de la grupul elen National Bank of Greece. Csányi se teme că BNR nu îşi va da acordul pentru preluare, în condiţiile în care avizul este aşteptat din vara anului trecut.

“În România aştepăm aprobarea BNR, dar avem temeri în privinţa obţinerii ei. Am o presimţire rea”, a spus Csányi. Până în prezent pentru preluarea Băncii Româneşti OTP a primit doar aprobarea Consiliului Concurenţei.

La începutul lunii octombrie a anului trecut Sándor Csányi a fost prezent la Bucureşti şi a declarat pentru ZF că se asteaptă ca integrarea Băncii Româneştii să se deruleze foarte rapid, mult mai rapid decât integrarea Millennium Bank. Şi atunci însă a punctat că primordial pentru OTP este  obtinerea aprobării BNR. Ungurii îşi doresc ca prin achiziţii şi creştere organică să ajungă o cotă de piaţă de 7-8% în România.

În România OTP avea la la finalul anului trecut o cotă de piaţă de 2,09%, ocupând locul 11 în topul după active. Achiziţia Băncii Româneşti din vara acestui an va propulsa banca din România cel mai probabil pe locul opt în sistemul bancar şi va duce cota de piaţă la aproximativ 4%.  

OTP a intrat pe piaţa românească la începutul anilor 2000 prin achiziţia Robank, iar de-a lungul anilor a încercat să-şi extindă prezenţa şi prin alte achiziţii şi să-şi majoreze cota în sistemul românesc, ungurii fiind interesaţi de BCR, Banca Transilvania, Banca Ţiriac, Banca Carpatica sau RBS. OTP devenise „cumpărătorul de serviciu” din sistemul bancar. Deoarece aceste discuţii nu au dus nicăieri, OTP a mers înainte prin creştere organică. Filiala locală a celui mai mare grup financiar ungar avea o prezenţă marginală, respectiv o cotă de piaţă în jur de 1%, fiind în top 20 în sistemul bancar românesc.

În cele din urmă, OTP a reuşit să mai facă o achiziţie - Millennium Bank, la circa un deceniu după preluarea Robank, o entitate pusă pe picioare de grupul Bali, reprezentat local de generalul Victor Atanasie Stănculescu şi omul de afaceri Dan Drăgoi, tatăl fostului ministru de finanţe Bogdan Drăgoi.

Odată cu preluarea subsidiarei locale a portughezilor de la Millennium Bank, ungurii au câştigat patru locuri în topul băncilor  din România, urcând pe locul 13, cu o cotă de piaţă de circa 2%. Aceasta a fost prima consolidare din sistemul bancar local prin fuziunea dintre două bănci de după izbucnirea crizei financiare din 2008. Portughezii de la Millennium şi-au scos la vânzare banca din România, punând capăt unei aventuri de şapte ani pe piaţa bancară locală, în care au investit câteva sute de milioane de euro în speranţa că vor reuşi să facă un cap de pod aici, aşa cum au reuşit în Polonia. Criza a dat-o însă peste cap, iar problemele de la Lisabona i-au pus pe cei de la Millennium în situaţia să vândă mai multe bănci pe care le deţineau în afară, inclusiv în România.

Subsidiara locală a celui mai mare grup bancar din Ungaria a închis anul 2017 cu un profit net de circa 45 milioane de lei, în creştere cu 83% faţă de 2016, arată datele publicate la Budapesta. Profitabilitatea OTP s-a erodat în ultimul trimestru din an comparativ cu trimestrul anterior cu circa 22%. Câştigul raportat în ultimele trei luni din an a însumat 14 milioane de lei.

Veniturile totale ale băncii aferente anului trecut au cumulat 401 milioane de lei, fiind în creştere cu 2% faţă de anul precedent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO