Profesii

Lucia Constantin, HR Manager al Cegedim Romania: Nu vrem sa robotizam oamenii, ci sa-i tratam ca personalitati distincte

Lucia Constantin, HR Manager al Cegedim Romania: Nu vrem sa robotizam oamenii, ci sa-i tratam ca personalitati distincte
07.06.2009, 17:30 1175

"Dorim sa ne implicam in dezvoltarea individuala a caracterului si a relatiilor colegiale, si nu neaparat in oferirea de trainiguri de specialitate. Nu dorim sa robotizam oamenii, ci sa-i tratam ca personalitati distincte", spune Lucia Constantin, regional HR manager pentru Cegedim Romania, Cehia, Grecia, Ungaria, Slovacia si Turcia.

Bugetul de training de anul trecut al Cegedim Romania, care detine o cota de piata locala de 80% pe segmentul de furnizare de date statistice din industria farma, a fost de aproximativ 50.000 de euro si s-a orientat spre specializarile angajatilor si spre programe de training de soft-skills.
"Anul acesta vom reduce din bugetul de training, insa vom acorda o importanta deosebita dezvoltarii si consolidarii pozitiilor de middle si top management, pentru ca ne orientam mai mult spre dezvoltarea angajatilor de top."
Cu 70 de angajati in Romania, compania nu si-a propus sa faca reduceri de personal in acest an, dupa ce anul trecut a facut opt angajari.
"Orice business unit manager, ca si profil, ar trebui sa fie motivator, coach si lider pentru echipa pe care o conduce. Evident ca nu pot avea toti aceste calitati si de aceea incercam sa dezvoltam efectiv talentele persoanei respective prin training individual".
 
Practic, nu exista fluctuatie de personal
In opinia sa, managerii din business unit-uri au cel putin una din aceste calitati, pentru ca altfel nu ar fi ajuns sa ocupe astfel de pozitii. Tocmai de aceea, prin programele de training, compania nu incearca "sa formeze ceva ce lipseste omului, pentru ca ar fi pierdere de timp si de bani".
Strategia de resurse umane din acest an are ca scop generarea unui nou tip de atitudine si de motivatie a liderilor, care trebuie sa se implice direct si activ in desfasurarea activitatilor din cadrul jobului si sa devina mai agili si mai persuasivi.
"Organizatiile au nevoie de oameni vii, creativi si generosi, capabili sa dezvolte procesul cunoasterii atat din interior, cat si din exterior, oameni care sa faca miscari transversale in viata personala si profesionala". Varsta medie a angajatilor Cegedim este de 35 de ani. Cei mai multi angajati (22) lucreaza in departamentul de customer information, specializat in date de vanzari si prescriere pentru companiile farmaceutice. Departamentul ofera informatii jucatorilor de pe piata farma, care ulterior le vor folosi la elaborarea strategiilor de marketing si vanzari.
Cegedim Romania, prezenta pe piata locala de 15 ani, va face angajari pentru pozitii nou create in conformitate cu strategia de dezvoltare a companiei in urmatorii ani. "Exista oameni care lucreaza in companie de cinci sau chiar de zece ani. Pozitiile vacante sunt destul de rar intalnite, pot spune ca nu exista fluctuatie de personal".
Cu afaceri de 4,9 mil. euro incheiate anul trecut, Cegedim nu isi recruteaza angajatii in functie de studiile specializate in domeniu, intrucat in cadrul companiei lucreaza atat medici sau farmacisti, cat si sociologi, matematicieni, ingineri sau IT-isti.
 
600 de CV-uri pentru o pozitie
Momentan, compania recruteaza pentru doua pozitii nou create, una de sales manager si una de project manager.
"Avem in jur de 600 de CV-uri de la aplicantii pentru pozitia de sales manager. Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta nu mai apelam la agentiile de recrutare, cu toate ca suntem constienti ca acest lucru scuteste timp si bani, dar ne dorim in acelasi timp sa consolidam si o baza de date cu candidati. Cred ca pentru project manager vom face recrutare interna."
Ea a mai precizat ca si pentru functia de senior executive - experti in cadrul companiei - se face recrutare prin promovare interna, pentru ca necesita o experienta mai indelungata si o buna cunoastere a produselor si serviciilor oferite de companie. Recrutarea externa se face mai ales pentru pozitiile de entry-level, de pe site-urile de recrutare, de la targurile de joburi sau chiar direct din universitati.
Constantin sustine ca salariile din cadrul Cegedim sunt peste media pietei, insa cu putin mai scazute fata de cele obtinute la nivelul industriei farma.
"Cresterile salariale le-am bugetat incepand cu 6,5% pentru anul acesta, in functie de performanta individuala prin evaluarea anuala a peformanetelor si a conditiilor de pe piata fortei de munca".
In opinia Luciei Constantin, rolul managerului de resurse umane este acela de business partner, care ofera consultanta si suport middle si top managerilor in ceea ce priveste organizarea, implementarea si derularea proceselor de resurse umane la nivel de grup si companie.
"Principala dificultate cu care m-am confruntat de-a lungul carierei a fost cea legata de managementul schimbarii, un lucru destul de dificil de realizat si care creeaza o situatie de disconfort la inceput. Insa provocarea pentru persoana care implementeaza strategiile de resurse umane este aceea de a atinge obiectivele pana la final."
 
Cegedim Romania, pe scurt:
  • Activeaza de 15 ani pe piata din Romania
  • Are 70 de angajati la nivel local
  • A avut 80 de clienti din industria farma locala in 2008
  • Detine o cota de piata de 80% pe segmentul de furnizare de date statistice
  • 4,9 mil. euro, cifra de afaceri in 2008
  • Peste 35 de ani de experienta pe piata farmaceutica
  • Peste 5.000 de angajati la nivel mondial
  • Filiale in 58 de tari
  • Listata la Bursa din Paris din 1995
  • IMS Health, principalul concurent de pe piata locala
 
Cariera
 
  • 40 de ani
  • Facultatea de Stiinte ale Comunicarii, specializarea Comunicare si Relatii Publice
  • 1987 - 1992: contabil, Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti
  • 1992 - 2001: asistent manager Rombus Medical
  • 2001 - 2006: coordonator resurse umane, Ibis Romania- Accor Group
  • 2007 - 2008: director de resurse umane, Infineon Romania
  • martie 2009: regional HR manager Cegedim Romania, Cehia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Turcia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO