Profesii

Machiajul preşedintelui Franţei Emmanuel Macron la întâlnirea cu Klaus Iohannis a costat 300 de euro, o dată şi jumătate cât salariul minim net lunar în România. Macron a venit la Bucureşti să denunţe “dumpingul” salarial practicat de ţările din Est

Machiajul preşedintelui Franţei Emmanuel Macron la...
25.08.2017, 12:42 3233

“Când preşedintele este în deplasări, cum este cazul acum când se află pentru trei zile în Europa (în Austria, România şi Bulgaria – n.n.) , poate va trebui să ia cuvântul în public. Dacă există fotografi şi cameramani, asta cere efectuarea unui machiaj. Iar machieuzei îi trebuie plătite deplasarea şi cazarea” – susţin surse de la Palatul Elysee.

Potrivit presei din Franţa, 26.000 de euro ar fi cheltuit Emmanuel Macron, preşedintele Republicii, pe serviciile de machiaj, în cele trei luni de când a ajuns la Palatul Elysee. Adică 288 de euro pe zi, cât salariul minim brut lunar pe economie în România şi de 1,4 ori mai mult decât un salariu minim net lunar pe economie.

Macron a venit la Bucureşti ieri încercând să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte – alături de alţi responsabili din ţările din Est - modificarea directivei europene privind angajaţii detaşaţi din domeniul serviciilor pentru că, susţine Macron, angajaţii din ţările Europei de Est destabilizează piaţa muncii din Vest pentru că cer şi primesc salarii prea mici. Prudent, Iohannis nu a zis nici da, nici nu.

Angajaţii detaşaţi, aşa cum sunt ei definiţi de directiva 2014/67/UE sunt din toate domeniile: şoferi, zidari, sudori, bone – recrutaţi de companii din Vest pe o perioada limitata.

“Libera prestare a serviciilor include dreptul întreprinderilor de a presta servicii într-un alt stat membru, în care îşi pot detaşa temporar propriii lucrători pentru prestarea acestor servicii” – aceasta este esenţa Directivei (alineatul 2) pe care Macron vrea să o modifice, astfel încât detaşarea să se facă în condiţii mult mai stricte şi să nu pună în pericol, spune el, piaţa muncii din ţara în care sunt prestate serviciile. Salariile plătite muncitorilor din Est, face foarte atractivă pentru companiile din Vest această directivă, dar pune presiune pe piaţa locală.

Ca sa modifice directiva, Macron are nevoie de sprijinul majoritaţii din consiliul UE, acesta fiind scopul turneului său european.

Două reviste glossy – Le Point şi Paris March – susţin că au dezvăluit secretul din spatele strălucirii tânărului preşedinte francez.

“Cheltuielile cu serviciile de machiaj ale lui Emmanuel Macron, de când a ajuns preşedinte, se ridică la 26.000 de euro. Palatul Elysee dă asigurări că factura va scădea”, susţine Paris Match care a “aprofundat” subiectul după ce Le Point, o revistă mai sobră, publicase o notă despre micile cheltuielile cu machiajul ale preşedintelui Republicii.

“Două facturi de 10.000 şi 16.000 de euro au fost emise de o machieuză profesionistă care a mai lucrat pentru preşedinte în campania electorală prezidenţială. <Am căutat o soluţie de urgenţă. Nu am avut o alta decât a recurge la o machieuză externă; nu există angajaţi la Elysee care să practice această meserie>”, citează Paris Match surse la la Palatul Elysee, reşedinţa oficială a preşedintelui şi locul în care şeful statului francez convoacă guvernul în şedinţă. Aceeaşi publicaţie îi dă credit lui Emmanuel Macron amintind că frizura lui Francois Hollade costa 30.000 de euro pe trimestru.

Macron susţine că salariile mici din Est destabilizează piaţa muncii din Vest şi că, dacă acest lucru nu va înceta, Brexitul va părea în viitor un mic copil. Într-o conferinţă de presă la Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis care a încercat cu destulă evidenţă să evite subiectul, Macron a avut cale liberă să se exprime nestânjenit şi să denunţe unilateral “dumpingul social” şi “dumpingul fiscal” – o invitaţie directă făcută ţărilor din Est de a majora taxele, astfel încât companiile din Vest să nu mai aibă motive să se delocalizeze. Macron a ameninţat, voalat, că Vestul îşi va lua acasă mărgelele de sticlă - fondurile UE – dacă Estul nu renunţă la “dumpingul fiscal”.

Emmanuel Macron: “Anumiţi oameni politici – şi nu este cazul preşedintelui dumneavoastră, al cărui angajament european îl salut – anumite medii de afaceri fac invers de fapt. Profită de fondurile structurale, dar dezvoltă un model de dumping social şi fiscal, continuă să scadă taxele companiilor, să păstreze costurile foarte scăzute pentru a atrage companii. Profită de acest sistem, dar fără spiritul de convergenţă. Un astfel de sistem va exploda. Nu va avea loc un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene, o explozie a Uniunii Europene pentru că nicio ţară dezvoltată şi cu costuri ridicate salariale nu poate accepta ca sistemul să continue astfel. Şi o parte din Brexit se datorează (sic;  traducerea este a Administraţiei Prezidenţiale – n.n) tocmai funcţionării pieţei unice şi detaşării lucrătorilor. Aţi văzut ce spun ei: nu mai vrem oameni din Est care să vină la noi în ţară şi să ne ia locurile de muncă. Asta au spus ei. Trebuie să privim lucrurile în faţă. Acest lucru este negativ şi pentru România, şi pentru Europa, sistemul actual. Ceea ce propun eu cu ambiţia de a obţine o majoritate calificată pentru această reformă, o reformă care consacră libertatea de circulaţie, dar detaşarea să fie făcută într-un anumit orizont de timp, să se respecte regulile şi cei care lucrează într-o ţară să fie plătiţi la fel".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO